Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciekawa sprawa - pellet!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od 10,5 roku palę pelletem i zauważyłem że z roku na rok paliwo to jest coraz cięższe , nie wiem czy zauważyliście ale wg mnie worki są mniejsze , choć waga się zgadza.

10 lat temu paliłem Lavą, która wtedy miała wszelakie certyfikaty DIN A1 itp i takiego pelletu wchodziło mi do zasobnika 10 worków po 15 kg i był kopczyk na wierzchu.

Obecnie mam Smile i do tego samego zasobnika, tak samo sypane wchodzi mi minimum 11 worków po 15kg.

Co to się z tym pelletem porobiło?

Ponadto ten cięższy się dłużej rozpala.

Poprzednio miałem 5t półprzemysłowego i podobne objawy - myślałem że to z powodu jego klasy a właściwie braku klasy, ale smile???

Opublikowano

Mocniej sprasowany?

Opublikowano

Akurat Smile jest bardzo mocno sprasowany. Zauważ, tam każdy worek waży 15,2-15,3 więc w tym parametrze jest ok.

Opublikowano

Zależy także od długości samych pelletów.

Też zauważyłem że mi się inaczej zapełnia zasobnik pelletem który jest króciutki tak od 0,5 cm do 1 cm a takim po 2,5 cm 3,5 cm długim, ale to normalne bo inaczej się układa pellet w przestrzeni zasobnika. Tak samo worki foliowe po tych pelletach mają różną długość, bo więcej objętościowo zajmuje pellet dłuższy.

Opublikowano

Też przecież każdy producent podaje gęstość zasypowa. Można sobie wsypać w litrowy słoik i zważyć.

Opublikowano

Może w drewnie zwiększył się ciężar właściwy, a może dodatki mają większy ciężar właściwy?  Forumowa komisja śledcza na pewno znajdzie przyczyny tych anomalii.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam jeszcze znaczniki w zasobniku widoczne na foto. Pierwsza skala z lewej pochodzi chyba z 2014, potem zmieniłem dostawce i w okolicy 2016 wrzuciłem znacznik z prawej. Ostatnie 2 a może 3 lata to obcowanie z mniejszym lub większym badziewiem. Na koniec 2020 dorwałem zadowalający pellet, który zmienił tendencję i powstała środkowa skala. W każdym przypadku przed zasypywaniem i opisem zasobnik był czyszczony do zera. Należy pamiętać, że zmielone zawiasy i uchwyty trochę dodają ciężaru. 

IMG_20210131_124203.jpg

Opublikowano

No pokazujesz zupełnie inną tendencje niż Sambor w pierwszym poście więc odpowiedź sam sobie wybierz.

Opublikowano

Dotychczas kupowałem pellet z Ukrainy. Pellet nawet dobrej jakości łatwo się rozpalał i do tego palnik czysty. Teraz u dostawcy już nie mam tego pelletu to wybrałem Lavę. I sprawa dziwna Lavy zmieszczę 10 worków a pelletu z Ukrainy 11. Zauważyłem jedynie w pellecie z Ukrainy drobinki jakby piasku nie wiem czy takie coś zaobserwowaliscie w jakim kolwiek pellecie. 

Opublikowano

Tzn. że pellet z Ukrainy jest bardziej sprasowany. 

Opublikowano

Może tak być że jest bardziej sprasowany.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Zapytałem kilku producentów pelletu i tak PELlet jest bardziej sprasowany i cięższy jeśli jest robiony na pierścieniowych matrycach dużych pelleciarek tam trocina jest inaczej prasowana niż w małych maszynach lokalnych producentów na matrycy plus rolki poziome. Dodatkowo Olimp czy lava dodają ok 2% lepiszcza ligninowego. Stad Olimp tak szybko pije wodę bo ma w sobie bibułę😁

barlinek tez ma mniejsze worki niż kiedyś należy przyjąć ze te pellety z dużych firm maja gęstość ok 650-700 kg/m3 a z mniejszych ok 620kg.

popatrzcie na badania w necie jak są gęstości nasypów w raportach z badań to tam wszystko się wyjaśnia. Małe ale dbające firmy badają i gęstość i sprasowanie (wytrzymałość mechaniczna) bo ona mówi o tym jaka klasę spełnia PELlet np klasę A1.