Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Bisiasty napisał:

sterowanie pogodowe piecem to nie jest dobre rozwiązanie

Zastanów się jak pożenić  wymaganą temp na powrocie kotła np 55C z zadaną przez pogodówkę temp samego kotła np 45C?

Ja mam sterowanie kotła i zarazem bufora czujnikiem temp zewnętrznej, ale nie mam ochrony powrotu w potocznym słowa znaczeniu.

Opublikowano

Kocioł stałopalny z zasady jest źródłem wysokotemperaturowym. Utrzymywanie na kotle (szczególnie węglowym) temperatury np. 45 stopni to patologia. Dlatego musi być jakiś układ pośredniczący (mieszacz, sprzęgło, zawór) który zapewni z jednej strony odpowiednio wysoką temperaturę źródła (w tym powrotu) a z drugiej właściwą zasilania na odbiory. To są elementarne rzeczy i "fachowcy" którzy próbują to ignorować już dawno powinni zniknąć z rynku.

Co do jednoczesnej pracy sterowania pogodowego kotła i mieszacza- nie próbowałem tak uruchamiać. W energetyce profesjonalnej w zasadzie tak to działa - wartość zadana temperatury wody z ciepłowni jest regulowana pogodowo (nie zawsze automatycznie) a węzły mają swoją niezależną automatykę i regulują temperaturę zasilania na mieszkania. Czy regulator Pluma jest w stanie równolegle, niezależnie tak regulować nie wiem, może to być też trudniejsze do dostrojenia.

Opublikowano

Dlatego w Lazarze minimalna temp kotła ustawiana jest na 65st, żeby pogodówka niżej nie zbijała, aby układ zabezpieczenia powrotu mógł swobodnie działać.

Opublikowano
16 godzin temu, sambor napisał:

Zastanów się jak pożenić  wymaganą temp na powrocie kotła np 55C z zadaną przez pogodówkę temp samego kotła np 45C?

Ja mam sterowanie kotła i zarazem bufora czujnikiem temp zewnętrznej, ale nie mam ochrony powrotu w potocznym słowa znaczeniu.

Czyli bufor spełnia rolę mega sprzęgła, dobrze myślę?

A tak swoją drogą, to chciałbym Ci podziękować, za Twoje posty w innych tematach, które pomogły mi przygotować się do wymiany kopciucha przed tamtym sezonem. Dzięki nim udało mi się uniknąć błędów. Dowiedziałem się na co zwracać uwagę, no i najważniejsze, jaki ma być kocioł pelletowy.

Opublikowano

Panowie i Panie, ma ktoś może gdzieś zapisane, bądź zrobione zdjęcia z ustawieniami fabrycznymi modulacji mocy w ustawieniach serwisowych? Albo jakoś czytelniej podaną informację dołączoną do instrukcji obsługi kotła. Chciałbym porównać na jakich teraz wychodzą i jak mają się do moich.

Opublikowano
3 minuty temu, Giz napisał:

Panowie i Panie, ma ktoś może gdzieś zapisane, bądź zrobione zdjęcia z ustawieniami fabrycznymi modulacji mocy w ustawieniach serwisowych? Albo jakoś czytelniej podaną informację dołączoną do instrukcji obsługi kotła. Chciałbym porównać na jakich teraz wychodzą i jak mają się do moich.

Fabrycznie tlen na 30% 12.5 a na 50 10.5. Reszta bez zmian.

Screenshot_20191110-085908_Samsung Internet.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nie modyfikowałem poza min wentylatora i zakresem jego zmian. Mam zrzucone na komputerze. Wrzucę później.

Edytowane przez pawellll
Opublikowano (edytowane)

SF15, produkcja sierpień 2019, wersje oprogramowania podawałem wczoraj.

Przy okazji też dane nt czujnika temperatury do pogodówki (miałem podpięte w tym samym pliku).

Lazar-ustserwis.pdf

Edytowane przez pawellll
Opublikowano

U mnie od pieca na1 od cwu na 1 a na grzejniki auto 

Opublikowano

Witam ja mam ustawione podczas rozruchu tą na piecu na  3 stała charakterystyka (z tym że mam sprzęgło hydrauliczne) do CWU na 2stała charakterystyka , a na grzejniki mam pompkę willo i ustawione między 2 a 3 (tryb auto grzejniki) pompka podczas startu pokazuje ok 50-60W a po nagrzaniu spada do ok 30W. Zawór za piecem do TVKID odkręcony do połowy.

Mam pytanie z innej beczki czy ktoś aktualizował panel sterownik i inne rzeczy które widnieją w ecoNET? Jeśli tak to w jaki sposób to zrobić czytałem w instrukcji że zarówno panel na piecu jak i ten w domu ma wejście na kartę pamięci i możliwość aktualizacji oprogramowania.  

pompka.jpg

ttyy.jpg

Opublikowano

Panowie, a jakie ustawienia można skorygować jeśli chodzą dwa obiegi (grzejniki+podłogówka) i piec przeskakuje co chwila z 30% na 50% i potem wraca na 30% i tak w kółko, a jeśli chodzi sama podłogówka to ładnie trzyma 30%. Przy samych grzejnikach też trochę skacze.

temp podłogówki cały czas ustawiona na ok. 32 st.

temp grzejników cały czas 45 st.

piec 75 st, histerezy 15 i 13

Opublikowano

To co nazywasz przeskakiwaniem jest prawidłową reakcją kotła na aktualne zapotrzebowanie na moc (a w zasadzie energię). Moc na 30% jest za mała na 50% za duża więc tak sobie "skacze". Nic z tym nie rób, jak temperatura zewnętrzna spadnie będzie częściej na 50% pracował.

Opublikowano

Jak chcesz aby kocioł pracował w większości na 30% to kupiłeś za mały kocioł.  Trzeba było kupić taki ze 25-30kW wtedy pracowałby w większości na 30%.

Opublikowano

Kamix a jakiej mocy masz ten piec? Bo wartosci temperatury na kaloryfery i podlogowki troche za wysokie mi sie wydaja.co do histerez h1i h2 to kwestia wlasnych doborow  ,zapewne jak zmniejszysz troszke temp na kaloryfery i podniesiesz h1 np na  14 ,h2 na 17 to bedzie pracowal wiekszosc na 30% przynajmniej dopóki temp na zewnatrz znacznie nie spadnie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

15kW

Dom 127 metrów w parterze + garaż 38 mkw. Pierwsza zima. Ocieplenie 16/18/20 styropian grafitowy.

Salon/przedpokoj/lazienki - podlogowka

Pokoje i garaż - kaloryfery

Po zmniejszeniu temp na kaloryfery rzeczywiście chodzi więcej na 30%

Opublikowano

Witam, poradzcie cos, SF22 z sondą, na mocy 30% tlen dochodzi do 20,3% palenisko wygasa i nastepuje rozpalanie. Do tej pory chodzil dobrze. Na mocy 30% nadmuch 20%, przerwa 4s, podawanie co 56s. Co sie moglo stac? Z gory dziex za podpowiedź.