Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jak wyczyścić palnik? Czy można spróbować zeskrobać delikatnie za pomocą jakiegoś np. noża? I czy można to zrobić z komory spalania czy trzeba jakichś kombinacji? Bo wcześniej piec sam się rozpalił ale jak potem wygasł to już nie. Ale jak piec zdalnie wyłączyłem i włączyłem to się rozpalił. Czy tych moich zdjęć można określić czy palnik jest ok czy trzeba go wyczyścić?

Opublikowano

@Gunman A z tych moich zdjęć coś możesz wywnioskować? Piec po wygaszeniu się nie odpalił, wyłączyłem go w nocy i rano gdy go włączyłem to odpalił za pierwszym razem, potem nagrzał dom i wszedł w tryb wygaszania i potem się nie odpalił. Teraz znów go wyłączyłem i zobaczę czy się odpali. Czy jakieś ustawienia mogą mieć na to wpływ? Chociaż nic tam nie zmieniałem.

Opublikowano

Ustawienia to tylko czas podawania przy rozpalaniu, nadmuch przy rozpalaniu i delty spalin. Jeżeli tam nic nie ruszałeś to może ten ruszt albo grzałka? Po nieudanej próbie rozpalania i tak pellet trafia do popielnika więc sprawdzenie czy tam jest nic nam nie da. Sprawdź czy masz zamknięty ruszt w momencie kiedy pracuje grzałka. Otwórz drzwiczki najwyżej.

Opublikowano
  W dniu 1.12.2019 o 10:15, grzes1974 napisał(a):

@Gunman A z tych moich zdjęć coś możesz wywnioskować? Piec po wygaszeniu się nie odpalił, wyłączyłem go w nocy i rano gdy go włączyłem to odpalił za pierwszym razem, potem nagrzał dom i wszedł w tryb wygaszania i potem się nie odpalił. Teraz znów go wyłączyłem i zobaczę czy się odpali. Czy jakieś ustawienia mogą mieć na to wpływ? Chociaż nic tam nie zmieniałem.

Rozwiń  

Mi tez się ostatnio przydarzył problem z rozpalaniem. Kocioł nie chciał w ogóle ruszyć. Przyjechał serwisant z Lazara. Okazało się że była zanieczyszczona zapalarka i dlatego nie odpalał. Gosciu mówił żeby uważać na ten popiół który znajduje się w komorze palnika żeby się jak najmniej wsypywał do samej komory palnika (tam gdzie wpada pelet). Serwisant zdjął obudowę zapalarki i rzeczywiście było tam zapchane popiołem, wyciągnął zapalarkę przedmuchał i wszystko chodzi super. Zobacz może u ciebie też może być podobny problem.  Samo wyciągnięcie zapalarki to chwila, obudowa i jedna śruba kontrująca i masz to na wierzchu.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 1.12.2019 o 13:10, dzali0 napisał(a):

Samo wyciągnięcie zapalarki to chwila, obudowa i jedna śruba kontrująca i masz to na wierzchu.

Rozwiń  

A możesz zrobić jakieś zdjęcie jak się do niej dobrać?

ps. a u mnie serwisant mówił, że tej górnej komory to w ogóle można nie czyścić, wystarczy, że to on raz na rok w ramach przeglądu to zrobi...

Edytowane przez grzes1974
Opublikowano (edytowane)

Ja jak czyszczę piec to wszystkie klapki otwieram i nawet tą szamotkę ściągam nad paleniskiem bo za nią też jest popiół. Tą klapkę za popielnikiem podbija młotkiem i trzeba dobrze ją zamknąć bo inaczej będzie lewe powietrze i zrobi się smoła w piecu

Edytowane przez gwint
Opublikowano

No mi tez tak serwisant gadał,że góra najlepiej sobie zostawić zamknięta nieruszać jej

Popiół sobie utworzy scianki i ładnie będzie spadał do  dolniego pojemnika.

Więc chyba lepiej czyscić by uniknąć awari nie

Opublikowano
  W dniu 1.12.2019 o 14:07, grzes1974 napisał(a):

A możesz zrobić jakieś zdjęcie jak się do niej dobrać?

ps. a u mnie serwisant mówił, że tej górnej komory to w ogóle można nie czyścić, wystarczy, że to on raz na rok w ramach przeglądu to zrobi...

Rozwiń  

Niestety kocioł pracuje i nie moge otworzyć żeby zrobić fotki. Ale mam jakieś stare.  Musisz odkrecić te dwie zaznaczone na zdjęciu śrubki i zdjąć tą blachę. Niestety nie mam zdjęcia dalej ale zobaczysz tam zapalarkę bedzie podłączona do przewodu elektrycznego i tam z góry jest taka mała śrubka zabezpieczająca, poluzuj ją i wyciągnij do siebie zapalarkę.palnik.thumb.jpg.d4d2895bbe7f6c3bf5c68cad748abe51.jpg

zapalarka wygląda mniej więcej tak: image.png.c659771a4a525e67e7f6c55fdfb19ae3.png

Zobacz czy nie jest gdzieś zapopielona. U mnie była niestety. Zajrzyj także do tej dziury z której ją wyjmiesz bo tam też u mnie było duzo popiołu i wszystko sobie przedmuchaj ale jak mówił serwisant przeczyścić tą dziurę z której wyciągniesz zapalarkę jakimś kawałkiem drutu. Musi być tam po prostu czysto. Po tym zabiegu odpala mi za każdym razem bez problemu za pierwszym rozpalaniem.

Opublikowano (edytowane)

No jeszcze nie bo 1/3mi została,czyli wbijasz spowrotem sto procent i dosypujesz tak i to na tyle?

Mam tez problem bo za szybko mi kocioł dogrzewa do zadanej tpokojowej 22stopnie

Chodzi na 100i50i wygasza się,praktycznie 30%niepotrzebuje

H1-11 h2-13 zadana mam 75 h15i z tym od rana walczę obserwoje ale nici ciagle to samo

Już mieszacz obnizyłem z 45na 40i

I krzywa mieszacza na 0,2

Mieszacz na 40dalem ale widać na 2zdjeciu że 43biegnie na grzejniki to normalne?

IMG_20191201_172019.jpg

IMG_20191201_171855.jpg

Edytowane przez Robson24
Opublikowano

Zwiększ histereze temperatury pokojowej żeby miał więcej do podgrzania.

Co do mieszacza to sprawdź jaką masz nieczułość, zwykle się nie ustawia więcej niż 1*.

Opublikowano (edytowane)

No na teraz mam h pokojowom 0,8 i serio szybko dogrzywa na 100%i50%i wygasza się,

Nieczułosc mam na 1

A na ile pan ma gumman,a czy ten mieszacz na foto 43przy zadanym 40to normalne

Edytowane przez Robson24
Opublikowano

Jeżeli startuje z zimnego to może się zdarzyć, bo siłownik czasem się za późno domyka i może 3* być więcej chwilowo. A przy pracy dłuższej to nie powinno tak być sprawdź nieczułość i ustawienia mieszacza.

Co do histerezy pomieszczenia to nie ma znaczenia jak ma ktoś inny ustawione bo u każdego inaczej będzie grzać, każdy budynek jest inny. Nawet miejsce w domu gdzie jest mierzona temperatura ma znaczenie.

Jeżeli masz 0.8 i grzeje krótko to zwiększ.