Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, grzes1974 napisał:

U mnie będzie rekord jeżeli chodzi o spalanie. Dzięki kolegom z forum @Giz oraz @Gunman spalanie wyniosło 3 worki x 4 doby. W grudniu też były ciepłe dni a spalanie miałem ok 25kg/dobę.

spalanie_20190117.jpg

A tylko spytam, czy jedziesz na pogodowce, czy na sztywnym mieszaczu? 

Chyba masz mniejszy dom niż 200m2 i chyba nowy, tak? 

Edytowane przez Giz
Opublikowano (edytowane)

Aż miło popatrzeć :)

zapomniałem dodać, że ma ustawione obniżenie nocne o 8st. - to nie znaczy, że mam w domu zimno - na sterowniku pokojowym temp. oscyluje w okolicach 23st.

Edytowane przez grzes1974
Opublikowano
58 minut temu, grzes1974 napisał:

U mnie będzie rekord jeżeli chodzi o spalanie. Dzięki kolegom z forum @Giz oraz @Gunman spalanie wyniosło 3 worki x 4 doby. W grudniu też były ciepłe dni a spalanie miałem ok 25kg/dobę.

spalanie_20190117.jpg

Coś ciężko mi w to uwierzyć..  u mnie piec też pracuje 23h/dobę na 30% i mam bardziej "oszczędniejsze" podawanie i poniżej worka na dobę nie da się zejść :) 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, ŁukaszL napisał:

Coś ciężko mi w to uwierzyć..  u mnie piec też pracuje 23h/dobę na 30% i mam bardziej "oszczędniejsze" podawanie i poniżej worka na dobę nie da się zejść :) 

Ha,ha czyli uważasz, że to zasługa np. Gimpa? A patrzyłeś na m2?

Opublikowano
11 minut temu, grzes1974 napisał:

Aż miło popatrzeć :)

zapomniałem dodać, że ma ustawione obniżenie nocne o 8st. - to nie znaczy, że mam w domu zimno - na sterowniku pokojowym temp. oscyluje w okolicach 23st.

Stosujesz obniżenie temp mieszacza w harmonogramie, czy obniżenia po uzyskaniu temp w pomieszczeniu? 

Opublikowano

Spokojnie ja nie jestem tu świeży i mam wszystko dobrze ustawione :)  podpowiem Ci tylko że dla 30%mocy mam podawanie 4sek co 65sek, aa i jeszcze czas podawania skorygowany o - 1% więc piec podaje mniej niż u Ciebie :) 

Sugerujesz się tylko wskaźnikiem poziomu paliwa czy próbowałeś dosypywać po równo 24h ile wejdzie do zbiornika? 

Opublikowano (edytowane)

Wcześniej dosypywałem tak co około 3 dni (+/- parę godzin). Ostatnio zasypałem piec równo 3 worki x 25 kg i dzisiaj zerkałem i na spokojnie mi wystarczy do jutra - tak sądzę, że mniej więcej do tej samej godziny. Uwierz, że nie mam potrzeby ściemniać - zresztą możesz przejrzeć moje posty.

A z ciekawości, kiedy wybudowałeś dom?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Tzn. ? bo ja cały czas pisałem jakie mam i miałem worki i ile wsypywałem. Wcześniej nawet jak była temp. taka jak teraz to i tak przy ustawieniach serwisowych paliłem 25kg/dobę albo nawet i więcej - stąd moja wizyta na tym forum.

Kupiłem na jesieni 4t peletu od razu - worki po 25kg.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
2 minuty temu, grzes1974 napisał:

Tzn. ? bo ja cały czas pisałem jakie mam i miałem worki i ile wsypywałem. Wcześniej nawet jak była temp. taka jak teraz to i tak przy ustawieniach serwisowych paliłem 25kg/dobę albo nawet i więcej - stąd moja wizyta na tym forum.

Wszystko spoko, większość ma namysłu 15kg  worki. Pisałeś wcześniej, ale jest tutaj tyle info, że człowiek zapomina:). Ale i tak gratulacje. Masz powód do zadowolenia. 

Opublikowano

Czytam na bieżąco forum ale, że worki po 25kg to mi gdzieś umknęło :D myślałem, że 15kg worki dlatego się mocno zdziwiłem :) no to możemy sobie przybić piątkę bo mamy spalanie na tym samym poziomie :) 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, ŁukaszL napisał:

Czytam na bieżąco forum ale, że worki po 25kg to mi gdzieś umknęło :D myślałem, że 15kg worki dlatego się mocno zdziwiłem :) no to możemy sobie przybić piątkę bo mamy spalanie na tym samym poziomie :) 

No to piątka

Swoją drogą 1x15kg/dobę to byłoby coś...

Opublikowano
Godzinę temu, Giz napisał:

Nic nie kombinuje z ustawieniami, zostaw je już. Zadbaj teraz o tlen. Mógłby być niższy. Powietrze masz doprowadzone, ok. Sprawdź może dysze. Zobacz jak są ustawione. Wiesz gdzie one są? Zrób zdjęcia dolnej i górnej i pokaż. Chyba nie masz regulatora ciągu kominowego. 

Mam regulator, ustawiony na 10, nie wiem gdzie te dysze

Opublikowano
11 minut temu, grzes1974 napisał:

No to piątka

Swoją drogą 1x15kg/dobę to byłoby coś...

W grudniu wyszło mi 16kg na dobę, teraz w styczniu podobne temp więc idzie podobnie. Noo narzekać nie mogę :)