Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisałem już o tym, że nie mam regulatora ciągu kominowego a nawiew oczywiście mam - poprzez otwór i rozszczelnienie okienka w piwnicy (otwór to chyba fi 150 o ile mnie pamięć nie myli). Co do pogodówki to by oznaczało, ze monter mi tego nie założył?

Opublikowano

Przepraszam, pewnie przeoczyłem. Za nawiew 5+, a przy pogodowce to czujka na zewnątrz powinna być. Jeśli pokazuje Ci temp zewnętrzna, to pewnie masz czujke, ale nie widzę na planszach z danymi. Nie masz też podanej temp. pomieszczenia. Regulator by się przydał. Wyższa masz temp spalin. 

Opublikowano (edytowane)

@Giz Jeżeli chodzi o termostat to jest prawidłowo. Uniwersalny nie jest widoczny w schemacie i nie podaje temperatury pomieszczenia w Econet.

@grzes1974 Upewnij się, że wyłączyłeś blokadę od termostatu dla kotła. Bo miałeś ustawioną i dla mieszacza i dla kotła.

Na tych obrazkach widać, że masz ciągle niedogrzany kocioł. Chyba, że robiłeś zrzuty w momencie spadków temperatury. Mogą być też  dawki paliwa do korekty. Czyszczenie palnika ustaw na co 4h bo masz chyba więcej.

Dziwie się, że przy takich ustawieniach jak do tej pory miałeś spalanie do 25kg/dobę, sam bym chciał mieć takie :) Dlatego nie zdziw się, kiedy spalanie Ci nie spadnie. Wskazówki które daje kolega @Giz służą unormowaniu pracy kotła,, innych parametrów i wzroście komfortu w pomieszczeniach, czyli utrzymaniu stałej temperatury. Ale nie koniecznie musi spalanie spaść, bo wcale nie miałeś najgorszego.

Edytowane przez Gunman
Opublikowano

Dokładnie tak, bo wykresy szokowaly. Ale też myślę, że jak właśnie unormuje, obniży mieszacz, to może nie wzrośnie. Blokadę miał od termostatu i wyłączył, bo chyba zaczą pracować lepiej. A co myślisz o dawkach? Ja by narazie ich nie ruszał. 

Opublikowano

Dawki ma małe ale też bym nie ruszał. Póki nie ma pogodówki to bym ustawił mieszacz na 40* albo nawet 38*. Nie wiemy jak ten kocioł pracuje na mniejszym obciążeniu, bo do tej pory puszcza dużo na grzejniki.

Opublikowano

No właśnie, nie wiemy jak z temperatura pomieszczenia. No i te 50 na grzejniki. Trochę już obniża. Jak masz zdjęta wylaczenie pompy mieszacza1 od  termostatu na nie, to ta opcja może być na tak. 

Opublikowano
2 godziny temu, Giz napisał:

Screenshot_20190108-063340.png

Zastosuj się do wskazówek kolegi @Giz. Ustaw na obrazku wyżej 2*. A mieszacz ustaw na 40*. Wtedy będzie Ci grzał z temperaturą 40* a jak regulator pokojowy dojdzie do zadanej to obniży na 38*. 

Jeżeli będzie za gorąco lub zimno to dostosuj to własnych potrzeb te ustawienia.

Opublikowano
2 minuty temu, Giz napisał:

Jak masz zdjęta wylaczenie pompy mieszacza1 od  termostatu na nie, to ta opcja może być na tak. 

Szczerze to nie testowałem ale jakoś mnie razi w oczy jak jest na "tak" :)

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, grzes1974 napisał:

Nie mam teraz jak sprawdzić jaka jest temp pomieszczeń. Może to zrobię w ciągu godzinki...

Możesz sprawdzić. Jak ustawisz obniżenie od termostatu na np. 2* jak zalecałem, to będziesz widział w ecoster czy jest obniżona czy nie. Jak  bedzie szło 38 to pomieszczenie dogrzane a jak 40* to niedogrzane.

Edytowane przez Gunman
Opublikowano
3 minuty temu, Gunman napisał:

Zastosuj się do wskazówek kolegi @Giz. Ustaw na obrazku wyżej 2*. A mieszacz ustaw na 40*. Wtedy będzie Ci grzał z temperaturą 40* a jak regulator pokojowy dojdzie do zadanej to obniży na 38*. 

Jeżeli będzie za gorąco lub zimno to dostosuj to własnych potrzeb te ustawienia.

Na razie zostawię ustawiłem 44st i 4st. zobaczę po południu.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, grzes1974 napisał:

Na razie zostawię ustawiłem 44st i 4st. zobaczę po południu.

No to patrz zdalnie, czy idzie na mieszacz 44 czy 40 i na tej podstawie będziesz wiedział czy masz dogrzane pomieszczenia czy nie.

Edytowane przez Gunman
Opublikowano (edytowane)

Temp na piecu doszła do 67st i na razie spada.

Sprawdziłem temperaturę na sterowniku pokojowym i mam tam 23,8st. Zmniejszę jeszcze w takim razie temp na mieszaczu na 40 st. i wartość termostatu pokojowego mieszacza na 2st.

Edytowane przez grzes1974