Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Reklama

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty
Opublikowano
Cytat

Witam kocioł 12kw palnik 9 węgiel 0gień 24-26 dom nieocieplony nowe oka drzwi100m+cw spalanie 18 -23kg na dobę walczę miesiąc jeszcze tydzień i się poddam,czy palnik sv200 -9 nie jest za mały do pieca 12.

Opublikowano

Jeżeli w piecu jest czysty popiół to najpierw proponuję zmienić węgiel na mocniejszy, eko ogień to papier i nie widzę w tym nic dziwnego że tyle go idzie przy nie ocieplonym domu. Na YouTubie miernik ma film z ustawieniami pod sv200, ale z własnego doświadczenia wiem że te ognie, stabki, czarne perły to nadają się na cwu latem i ewentualne przepalenie w okresie wiosenno letnim. 

Opublikowano

Kolego żuć okien na moje ustawienia.

Palnik SV 200( 9) ,kocioł 12kw.

Węgiel eqłation gold z L.M.

IMG_20201123_053003.jpg

IMG_20201123_053011.jpg

IMG_20201123_053024.jpg

IMG_20201123_053032.jpg

IMG_20201123_053039.jpg

IMG_20201123_053046.jpg

IMG_20201123_053053.jpg

IMG_20201123_053101.jpg

IMG_20201123_053109.jpg

IMG_20201123_053116.jpg

IMG_20201123_053139.jpg

IMG_20201123_053153.jpg

Opublikowano

Ten ogień to pewnie ma max 24 , Dom nie ocieplony to wydmucha , strop ocieplony ? Jak dom nowy lub po remoncie to będzie więcej palić póki mury będą schly , ale Ile osób korzysta z kąpieli ? Czy jest cyrkulacja cwu ? Jaka temp w domu ? Jak wyglada popiół ? W piecu czarno czy szaro ? Jak domownicy wietrzą chatę to ogrzewanie skręcone ?To wszystko ma znaczenie , ale jak dom jest mocno dziurawy to kup jakiś węgiel 29mj , jak teraz pali Ci 20kg/doba to w mrozy ciężko będzie i wtedy potrzebowałbys pieca z 15kw , wstaw swoje dane na cieplowlasciwie.pl i tam ci pokaże ile potrzebujesz energi do ogrzania , tylko pisz prawdę jak jest a nie jak ma być w bliżej nie określonej przyszłości , przy lepszym węglu będzie ci spalał 12-14 a nie 16-20 kg

• Lubię to 1
Opublikowano

Podawanie zwiększ do 15s.  Co tam jest za dmuchawa ?  Powietrza za dużo się wydaje.

Opublikowano

Powinna być 40w wtedy w miarę ok ale dałbym max ok 40

Opublikowano (edytowane)

Dzięki  ustawie jak anek65 dmuchawa 40 jak przysłona na dmuchawie jak mace ustawioną?dziś ustawie ,cw pompa . zawór trójdrogowy stary dom 70 rok, na na kotle 52 powrót 49 50 stpni grzejniki 46 47s jutro napisze jak poszło. w jakim zakresie macie ustawiony wentylator?.

Edytowane przez robertv3
zamało
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Zależy jaki ciąg kominowy i jaki pellet.

Spróbuj 10podawanie oraz w granicy 20sek pauzę.

Nadmuch minimalny Zależy od ciągu komina,  ja mogę mieć 19% i będzie szaro bez żadnej wilgotnej mazi.

Zdaje się że wklejałeś fotkę obelpionej komory zatem sugeruję abyś ustawił nadmuch minimalny na 36-37.

Nadmuch max między 53-67 zależy od komina,  ma być sucho i szaro.

Spaliny wzrost na 7 powinno wystarczyć. 

Wygaszanie 600sekund

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Posiadam piec na ekogroszek 12 kw technik 12. Dom nieocieplony około 100m.

Mam problem z ustawieniami. 

W tej chwili podawanie mam na 7s przerwa 35s. Moc wentylatora 65.

Popiół jest spieczony. W ciągu 4 dni spalone 125kg karlika.

Może jest ktoś z okolic Rybnik i jest w stanie mi pomóc. Bądź podać od czego zacząć.

Za każdą pomoc dziękuję bardzo.

IMG_20211201_180113.jpg

IMG_20211201_181209.jpg

received_1066019737467380.jpeg

Opublikowano

Sterownik pracuje w pid ? czy dwustan ? Na początek zmniejsz moc dmuchawy. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Piec pracuje w pid. 

Dodam iż mam termostat pokojowy auraton. Brak głowic na grzejnikach. Kupiłem dom i krok po kroku będę modernizował.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Czyli rozumiem, że kupując dom, kocioł już tam był ?

Zacząć trzeba od czyszczenia kotła, i palnika.  Potem trzeba pobawić się ustawieniami. Sterownik który posiadasz, nie jest najlepszą konstrukcją, i chyba lepiej pracuje w dwu stanie. 

Tak czy tak, jutro mamy wigilię, więc nikt nie będzie w kotłowni siedział.  Podziałajmy po świętach. 

Wesołych Świąt 🙂

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam od 2 miesięcy posiadam kocioł 10kw z sv200 z zapalarką dmuchawa polfanss 40wat, sterownik skzp 05  analizator brager, palę pelletem .Mam problem z ustawieniem powietrza w tej chwili mam w skali wentylator 2-42  powietrze palnik 26-85 .Jeszcze jedno mam wrażenie że bez bragera pali mniej. Miałem na 3 dni wyłączoną korekte podawania i spalanie spadło. Myślę ze powodem jest nie właściwe ustawienie dmuchawy

Opublikowano

Zgadza się, powietrze masz ustawione od czapy. Tej dmuchawie ustaw start od jakichś 17-20%. Górę dostosuj do sytuacji na palniku. 

Opublikowano

Chodzi o wentylator skala tak?Tam ustawić min 17%.Sprawdzałem dmuchawę i startuje od 1 a przy 40 już tak zapierdziela że bez sensu ustawiać więcej,a od czego zacząć w palnik powietrze??

Opublikowano

Tak, miałem na myśli wentylator skala. Dziwne, te dmuchawy 40W normalnie startują właśnie od okolic jakichś 20%. Mam tak zarówno w swoim nowym kotle jak i u brata, który ma około 2 lat. Może coś się zmieniło z dostępnością komponentów i wstawili inny silnik? Jest to możliwe.

U siebie na ekogroszku Stabek mam aktualnie w wentylator skala min 21%, max 38%. Powietrze palnik 10% min, 100% max. Palnik mam taki jak Ty, czyli najmniejszy SV200.

Opublikowano (edytowane)

Nie mogę dojść do ładu z tą dmuchawą .Ustawiłem bragera tylko aby był podgląd tlenu i ustawiałem dla 30% mocy i dla 100%  .Teraz jest ok14 % tlenu przy 30% mocy i 9% tlenu przy 100% mocy ale problem jest w tym że jak np. jest 50%modulacji to brakuje tlenu  tak samo przy 70%  tlen schodzi do 8 .Co robię nie tak?   edit.teraz ustawiłem skale wentylator 1-100 palnik powietrze 11-39

Edytowane przez Maja-301
Opublikowano

Ustawiłeś dwa punkty i założyłeś że reszta automatycznie będzie ok. Niestety tak nie jest bo dmuchawa tak nie działa. Ustaw powietrze dodatkowo na korektach 50,70,90 i zobaczysz na wykresie jakie wyjdą schodki. Dlatego brager dodaje lub ubiera węgla żeby tlen się zgadzal bo dmuchawa ma ,,humory " Ciąg kominowy też ma wpływ bo jest różny. Dopiero hallotron ma wpływ na realny przepływ powietrza do palnika. Na foto masz wykres z hallotronem. 

20220108_110653.jpg

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie koniecznie dmuchawa, wystarczy turbinka. 

Opublikowano (edytowane)

SKZP 05 obsługuje fabrycznie halla czy jest to samo co w 02 i trzeba wysyłać do Timela na przeróbkę? Też trzeba to wziąć pod uwagę, żeby kolega nie musiał robić tego na raty.

Edytowane przez MrWolf
Opublikowano

Orientuje się ktoś czy skzp-05 z funkcją zapalarki obsługuje tą dmuchawę z hallotronem? I o co chodzi z tą turbinką bo nie za bardzo się orientuję jak kolega wyżej.Wiem że to jakiś wiatraczek przymocowany do dmuchawy ale nic więcej nie mogę znależć 

Reklama

🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty