Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potwierdzam tezę Klaudiusza, sprzegłorozdzielacz jest jednym z najlepszych rozwiazan, stabilny układ i wiele innych zalet.Co prawda nie używam tego, ale sporo szukałem info na ten temat( u Klaudiusza również) i sam robię przymiarkę jak u siebie wstawić to "ustrojstwo" Ster według mojej oceny działa najlepiej w porównaniu innymi z którymi miałem styczność, a pewnie z prawidłowo wykonana instalacja byłoby wręcz idealnie. Choć parę opcji bym dorzucił, ale to już inna sprawa.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Powiem tak że jeśli mam wydać 1000zl od tak A nie będę widział oszczędność w ilość spalonego opału A i tak układ mi pracuję w miarę stabilnie to po co ? Żeby sobie było i na pokaz to mi nie potrzebne

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W moim przypadku spalanie spadło o 25 kg na całym zasobniku , modulacja jest bardzo niska i bez gwałtownych szarpnięć .

czyli o ile spadło spalanie ?

Opublikowano

Wejście, od czasu do czasu, na wyższy zakres modulacji ma jedną ważną zaletę, o której tu jakoś nikt nie wspomina - oczyszcza palnik, a w procesie spalania jest to bardzo ważne.

Opublikowano

Wejście, od czasu do czasu, na wyższy zakres modulacji ma jedną ważną zaletę, o której tu jakoś nikt nie wspomina - oczyszcza palnik, a w procesie spalania jest to bardzo ważne.

Tak masz tu masz rację, palniki są różne i dla większości palników przedmuch dysz jest dobry dla pracy podajnika. Co do wypowiedzi Klaudiusza 2.5 kg/doba wydaje się nie wiele jednak policzyc w skali sezonu grzewczego daje sporo 2.5kg/doba x 6mies. Ok 400-500 kg wydaje mi się że warto.

Opublikowano

Nie będę wychwalał bo ktoś może odebrać jako reklamę a możecie mi wierzyć że nie o to mi chodzi ,bardziej bym się skupił nad działaniami ekologicznymi niż na moim portfelu bo zdrowia nie da się kupić .

Opublikowano

pompa ,sprzegło ,zawory ,odpowietrznik ,zaworek spustowy jakieś wieszaki ogólnie materiału idzie sporo plus usługa hydraulika 

Opublikowano (edytowane)

Czyli z 1tyś powinno się zamknąć. A czy do każdej instalacji pójdzie to założyć czy raczej są jakieś przeciwwskazania? Instalacje mam z 2006r. Rok temu założyłem zawór 3D.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Gdybym miał pewność, że u mnie można obniżyć spalanie o 2,5 kg/dobę zakładając sprzęgło - nie wahałbym się ani chwili.

Natomiast wiem z doświadczenia, że największy wpływ na zużycie opału ma to, co się dzieje na palniku.

Jeżeli sam proces spalania przebiega w sposób prawidłowy i nie generujemy strat na palniku, to dokładając sprzęgło niewiele się zmieni, jeśli instalacja jest wykonana prawidłowo i dobrze pracuje.

Czemu tak piszę? Otóż dlatego, że lubię eksperymentować i testować różne rozwiązania, aby nie teoretyzować, ale zobaczyć jak to się ma w praktyce.

I praktycznie dojść do najlepszej konfiguracji sterownika i całej instalacji.

Proszę mi wierzyć, jeśli coś będzie nie tak z procesem spalania, źle dobrany stosunek powietrza do nawęglania palnika, kopiec za niski lub za wysoki, to od razu przekłada się na zużycie opału, czasem nawet większe o 5kg/dobę.

Zużycie realne od 14.08 do dziś 2138kg, w tej chwili 17,8/dobę na chatę 140m i CWU120l dla 3 osób.

Temperatura w domu 22 stopnie. Chałupa nie ocieplona.

Na tę chwilę, jadę na optymalnej konfiguracji dla mnie i niestety nie mogę już zejść niżej ze spalaniem. Po ociepleniu domu wiosną, spodziewam się w przyszłym sezonie realnych oszczędności w zużytym opale.

Jeśli sprzęgło dałoby mi oszczędność 2,5kg/ dobę - jutro to nie, ale w poniedziałek już bym zakładał. B)

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Chodzi o to żeby ograniczyć max.straty na instalacji, chata ma dostać KW ile potrzebuje, a zadaniem kotła jest dostarczyć te KW. Nastawy na kotle czyli w sterze mają duży wpływ na ekonomię, jednak nic nie wskuraja jeśli chata chce dużo kw. Montaż sprzęgła da oszczędności, mniejsze straty, i to przyniesie jakieś oszczędności, jednak będą to wielkości rzędu 10%, wiem także że w niektórych sytuacjach włożenie zawirowywaczy również daje oszczędności, oraz jak Klaudiusz wspominał mniej się sami trujemy, wtajemniczeni wiedzą o co chodzi.

Opublikowano

Koledzy co to jest?

Piec działa cały dzień co ja piszę, od dwóch tygodni, w domu ciepło, wykresy zawsze pełne, a tu taki zonk.

Widział ktoś już coś takiego?413e2a70d0385b4948801993b1e7d01b.jpg2bf16d9883b1e6211fe34f8818afe2c3.jpg

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tyle ile palaczy tyle teorii i w każdej z nich jest racja dlatego też jak wspomniałem nic na siłę byle do przodu porównywać można z samochodami kolega ma poloneza na gaz i sobie bardzo chwali a na pewno ktoś z nas mógł by poczuć dyskomfort poruszając się takim pojazdem wszytko też zależy od punktu siedzenia i widzenia ,a każdy z nas jest gospodarzem swojej kotłowni i decyzje musi podjąć sam .

Odnosząc się do kolego jockey masz rację ale chcę też obronić moją wypowiedź mianowicie montując moje sprzęgło w mojej instalacji proces spalania miałem doprecyzowany wręcz do idealnego a i tak udało się je doszlifować własnie stabilną temperaturą kotła jak i powrotu a to dało nie wielkie oszczędności .

Opublikowano

....ja powiem tyle ze ważne jest by mieszać wodę w kotle i sprzęgło to robi wiec co tu więcej chcieć musi być ...

Nie uprawiajmy tu demagogii... na potrzeby chwili.

Zadaniem sprzęgła jest zrównoważenie ciśnienia i przepływów pomiędzy stroną kotła, a stroną instalacji CO wyposażonej w kilka pomp.

Sprzęgło z pewnością nie miesza wody w kotle. Od tego jest pompa obiegu kotłowego, lub jakakolwiek inna użyta do tego celu, ale nie sprzęgło...

Opublikowano

Panie Tomku nie Wiem co się dzieje przychodzę do domu i kocioł kompletnie rozregulowany był utawiony na 19kw a Tu 25kw to jeszcze nic w modulacji Maxemalny czas przekroczenia 1280 min.wrzystko tak poprzestawiane nawet ID terz tylko osiem liczb będę w ponidziałek do pana dzwonił

Opublikowano

Panie Tomku nie Wiem co się dzieje przychodzę do domu i kocioł kompletnie rozregulowany był utawiony na 19kw a Tu 25kw to jeszcze nic w modulacji Maxemalny czas przekroczenia 1280 min.wrzystko tak poprzestawiane nawet ID terz tylko osiem liczb będę w ponidziałek do pana dzwonił

Ja przy poprzedniej aktualizacji miałem 65000 min. Oparłem młotek pod kątem i po paru godzinach zeszło to zera :-) Wczoraj wgrałem nowy Soft i było już ok.