Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Super. Bardzo dziękuję.

Opublikowano

No to jak juz zaczal sie koncert zyczen to ja mam tylko pytanie czy jest szansa na banki pamieci zeby zapisac sobie ustawienia lato/zima lub opal1, opal2 itp.:)?

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
8 godzin temu, Dancych napisał:

No to jak juz zaczal sie koncert zyczen to ja mam tylko pytanie czy jest szansa na banki pamieci zeby zapisac sobie ustawienia lato/zima lub opal1, opal2 itp.:)?

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Też o tym myślałem, dobra rzeczy by była, chociaż żeby była możliwość zgrania ustawień i poźniejsze wydrukowanie, można by to jakoś zrobić poprzez moduł internetowy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zgodnie z instrukcją, złącze...

B,A – służy do podłączenia czujnika otwarcia pokrywy zasobnika. Jeśli kocioł nie posiada
czujnika, należy zewrzeć styki A i B. Złącze aktywujemy w opcjach palnika.

Aktywowałem złącze w opcjach palnika i nie zauważyłem, żeby to złącze spełniało swoją rolę. Zwarcie złącza nic nie daje.

Czy powyższa opcja działa w sterowniku w zabudowie (ślimak), wersja oprogramowania 2.10???

Opublikowano

Pewnie zależy jeszcze od wersji płyty sterownika.

Opublikowano

Mam wersję zabudowaną, przykręciłem włącznik krańcowy do pokrywy, podłączyłem do styków opisanych w instrukcji. Wszystko działa jak należy, otwierając pokrywę pokazuje się na wyświetlaczu komunikat "Pokrywa otwarta" i do chwili zamknięcia pokrywy wyłańcza się wentylator i podajnik, po zamknięciu pokrywy piec rusza ponownie. Wszystko działa tak jak powinno.

Opublikowano

Wczesne wersje sterownika w wersji zabudowanej i wolnostojącej nie obsługują czujnika pokrywy. Wgranie nowego softu nic nie zmieni.

Można sprawdzić w diagnostyce, czy obsługuje czy nie. Po prostu zwieramy A+B i obserwujemy czy zmienia się pole CZ. POKRYWY z 0 na 1.

Jeśli tak, to obsługuje, jeśli nie - nie obsługuje.

Opublikowano
W dniu 13.08.2018 o 09:22, TomekBrz napisał:

obserwujemy czy zmienia się pole CZ. POKRYWY z 0 na 1.

W wersji zabudowanej nie ma takiego pola jak CZ. POKRYWY!

Opublikowano

Jest ,soft V 2.10.Palnik-opcje.

Opublikowano

To się dołącze. Jest lato pale tylko na wode-baniak,150l.
Piec-malina 25kW (dom 240mkw)
W listopadzie 2017 kupiłem 1T eko DRAGON Premium ale węgiel dotatł mokry i byłem zmuszony palić Wieczorkiem.
Za dragona dałem 799zł kaloryczność 23-28???!!!:###dziwna 
Przesyp na nim wychodzi 14.8 kg-ustawiłem 15.0
Minus tego grochu to że jest dużo popiołu.

Co byście zmienili???
Podajnik 160kg wystarcza na 41dni

20180808_183043.jpg

received_2414549171890361.jpeg

received_519341845181265.jpeg

received_222269911962457.jpeg

received_267958127126068.jpeg

received_982971735216519.jpeg

Opublikowano

Cześć , ja bym zmniejszył moc w sterowniku o połowe na pewno w skutek tego Kociol mniej spali algorytm przelicza sobie dokładniejsze dawki paliwa i na pewno wykres powędruje wyżej a palnik osiągnie prace ciągłą na wyrzszych modulacjach praca w tej chwili dusi cały Kocioł bo dmuchawa ledwo się obraca.To oczywiście moja sugestia inni mogą się z tą teorią nie zgodzić .

pozdrawiam 

Opublikowano

Ja rozumniem że opał się kisi....ale z ekonomicznej strony zaoszczędze 300g ekogroszku na dobe a za prąd zapłacę sporo więcej...

Opublikowano

Zmniejszenie mocy w sterowniku o połowę, bez korekty powietrza, spowoduje diametralną zmianę stosunku napowietrzania do nawęglania palnika w odniesieniu do obecnych nastaw.

Opublikowano

Witam serdecznie.

Jestem nowym użytkownikiem sterownika i bardzo liczę na porady stałych bywalców forum. Przyznam, że wiele stron forum już przeczytałem przed zakupem sterownika, ale przy takiej ilości informacji i mojej wiedzy pewnie nie wszystko zapamiętam. Dlatego z góry przepraszam jeśli będę pytał o coś co już zostało wyjaśnione.

Na początek, choć pozornie nie jest to związane ze sterownikiem, zapytam kogoś doświadczonego o moje wątpliwości dotyczące samej instalacji. Zastanawia mnie, czy czujnik powrotu powinien być podłączony przy wyjściu powrotu z zaworu 4-drożnego (jak jest u mnie) czy też na wejściu powrotu, do pieca?    Poza tym nie jestem pewien, czy powrót mam właściwie podłączony. Jest on u mnie tak zorganizowany, że na wejście mam podłączony bezpośredni powrót z sieci oraz powrót z zaworu 4-drożnego. 

Jak pisałem temat ten nie ma nic wspólnego ze sterownikiem, ale chciałem się upewnić, że moja instalacja jest ok zamiast zasypywać kolegów pytaniami o działanie sterownika w sytuacji kiedy mam niewłaściwie podłączony piec.

Pozdrawiam i proszę o cierpliwość (do mnie), Jacek.

Opublikowano (edytowane)

Czujnik jak najbliżej kotła ,co do korekty mocy w kotle to wiadomą rzeczą jest że powietrze trzeba doregulowanie do ilości opału nie pisałem tego bo wiem że rozmawiam z stałymi bywalcami tego tematu i jestem przekonany że kolega też się domyślił o korektach dmuchawy 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Jednak wróciłem do mocy max 100%.

Po zmianie max 60% spalanie wzrosło do 4.9kg.

Więc do końca października palę w tamtych ustawieniach.

Opublikowano

KBkalwi ,chyba nie do końca mnie zrozumiałeś o jakich zmianach mówiłem i chyba Twoja próba nie do końca była prawidłowo  wykonana ale i tak nie ma to znaczenia bo jeśli uważasz że Twoje ustawienia są optymalne to tak zostaw i po sprawie .

Pozdrawiam .

Opublikowano

Klaudiusz3...mozliwe.

Zmniejszyłem górny zakres modulacji, powietrze maksymalne do 22%.

Przesłona odkręcona a więc 100% otwarcia.

I dziwnie spalanie wzrosło.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli wcześniej paliło się dobrze, a Ty ograniczyłeś tylko zakres modulacji nie zmniejszając mocy, to nie powinieneś ruszać powietrza.

Bo tak jak zrobiłeś, to zmniejszyłeś stosunek powietrza do nawęglania palnika.

Trzeba pamiętać, że ograniczenie zakresu modulacji, to nie to samo, co zmniejszenie mocy. To dwie różne sprawy i maja inny wpływ na proces spalania.

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Ja sugerowałem zmniejszenie mocy kotła/palnika modulacja powinna zostać np.od 5% do 100% dopracować powietrze do opału ,u wielu kolegów to pomaga i spalanie spada nawet o 1kg/dobę . 

Opublikowano
20 godzin temu, Jockey napisał:

Trzeba pamiętać, że ograniczenie zakresu modulacji, to nie to samo, co zmniejszenie mocy. To dwie różne sprawy i maja inny wpływ na proces spalania.

Hi, naście lat wstecz uczyłem się o modulacji, ale chodziło o amplitudę o częstotliwość radiową. Od pewnego czasu czytam o modulacji palnika w kotle, OK. Ale do zacytowanego txt. miałbym pytanie. Mam palnik 25kW którą deklaruję w sterowniku, deklaruję także modulację 80% co daje mi moc palnika 20kW, OK. Za drugim podejściem deklaruję moc palnika 20 kW, a modulację 100%, co daje mi także 20kW. Czy dla kotła jest jakaś różnica dla w/w ustawień ? tnx za re.