Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z ustawieniami Heiztechnik Hit Pellet

Warrior311

Rekomendowane odpowiedzi

tylko "wyłącza".... czy  możliwe iż te opcje umożliwiają start palnika bez zwracania uwagi na histerezę (co jest przedmiotem wątku) tylko na podstawie wskazań termostatu
Interpretuję instrukcję i te opcje "literalnie", ale może się mylę ...:)

Edytowane przez jmarecik

No a jak że by inaczej w obie strony to działa jak zgasi to i odpali .

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1

Piec Hit pellet 16kw. Sterowanie HT tronic900. Sterownik salus bezprzewodowy. 

Max temp. kotła 70 stopni.   Cwu 43 stopnie.    Temperatura powrotu 55 stopni.    Temp. zaworu 1. 36 stopni. 

Tryb pracy cwu - zima. Histereza kotła 15 stopni

Edytowane przez Warrior311
Wszedłem w menu serwisowe. Aktywacja modułów : cwu załączone. Zawór mieszający 1 załączone. Termostat pokojowy zaworu mieszającego 1 wyłączony. Termostat pokojowy CO wyłączony.

54 minuty temu, Warrior311 napisał:

Termostat pokojowy zaworu mieszającego 1 wyłączony. Termostat pokojowy CO wyłączony.

W menu serwisowym masz nie aktywowany termostat pokojowy. Z instrukcji wynika że nie ma możliwości ustawienia go w programie czasowym. Jedynym ratunkiem chyba jest ustawienie histerezy na 20 stopni i włączenie funkcji podtrzymanie z maksymalna ilością minut czyli 60. Można jeszcze ustawić obniżenie temperatury zaworu po dogrzaniu odczyt z termostatu pokojowego i wyłączenie pompy CO. Sterownik jest z firmy Brager i tam trzeba zasięgnąć więcej informacji. 

Aktywowałem termostat pokojowy w kotle i rzeczywiście sterownik salus działa, tylko jest tak jak ktoś pisać, że on wyłacza i włącza pompę na instalację. A piec ma to gdzieś. Ustawiłem histerezę na 20 stopni i podtrzymanie na 60 minut. Piec nagrzewa się do 70 stopni, włącza się podtrzymanie- piec dobija do 80 stopni i przechodzi w postój. Potem na postoju schodzi do 50 i włącza się rozpalanie( te 30 stopni spadku zajmuje teraz jakieś 1.5 godziny). W ustawieniach serwisowych znalazłem minimalną temp. kotła i wynosi ona 50 stopni i nie da się go obniżyć.

Pytanie czy dalej przegrzewa dom ? Czy temperatura w domu też spada ? Może być tak że źle zostały dobrane albo są bezsensowne fabryczne parametry cyklicznej pracy pompy CO . Fabrycznie jest tak, że po wyłączeniu pompy przez termostat , sterownik kotła włącza tą pompę co 1 minutę na 30 sek , ma to na celu utrzymanie komfortu cieplnego , to cykanie pompą wychładza kocioł i dlatego po 1,5 h znów się rozpala , albo zmień te parametry tak żeby to było odczuwalne np co 4 minuty na 5 minut , albo wyłącz to cykanie pompą ostawiając parametr "Czas odłączenia pompy CO" na 0 . Druga możliwość to ustawienie żeby termostat wyłączał palnik - wygaszał kocioł, wtedy następne rozpalenie będzie jak termostat da sygnał 

Nie bardzo. Rano wsypałem 15 kg i teraz wsypałem drugie 15 kg bo było już mało co. 

Jestem teraz obok pieca. Sterownik salus w pokoju, osiągnął zadaną temp. wyłączył obie pompy co i one teraz w ogóle się nie włączają. Natomiast jest urządzenie AFRISO, w którym zapala się żółta dioda, ale nie słychać, żeby cokolwiek się z tego powodu działo. Piec osiągnął 70 stopni, włączył podtrzymanie, lekko podnosi się temp. i dosypuje sobie co chwilę pelletu. 

Tam gdzieś się zmienia moc, zmiana mocy myślę że zmienia dawki. Spróbuj z tą kombinacja. Poprostu zmień moc na mniejsza chociaż oglądając film wstawiony przez kol. @besix ciężko z tą mocą minimalną. 

Godzinę temu, Warrior311 napisał:

Nie bardzo. Rano wsypałem 15 kg i teraz wsypałem drugie 15 kg bo było już mało co. 

Jestem teraz obok pieca. Sterownik salus w pokoju, osiągnął zadaną temp. wyłączył obie pompy co i one teraz w ogóle się nie włączają. Natomiast jest urządzenie AFRISO, w którym zapala się żółta dioda, ale nie słychać, żeby cokolwiek się z tego powodu działo. Piec osiągnął 70 stopni, włączył podtrzymanie, lekko podnosi się temp. i dosypuje sobie co chwilę pelletu. 

Spróbuj przeczytać ze zrozumieniem ten kawałek instrukcji i ustaw tak jak dla Ciebie będzie lepiej 

1.PNG

• Lubię to 2

Ja mam sterownik salus 091FLRFV2(TX) i tam nie ma takich opcji na wyświetlaczu o których Wy piszecie i pokazujecie

Natomiast było tak jak pisaliście, piec był w postoju, temp. na sterowniku spadła poniżej zadanej i pompa puściła wodę na instalację, tylko automatycznie na kotle temp. szybciej zaczęła się obniżać 

W tym kotle nie ma czegoś takiego jak wyłącz palnik od termostatu. Palnik pracuje niezależnie od termostatu utrzymując temperaturę na kotle w przedziale ustawionym np. 55-70 po dogrzaniu się wyłącza a po spadku temperatury odpala i dogrzewa do zadanej, tak cały czas na okrągło.

Termostat Salus może wyłączyć pompę albo obniżyć temperaturę na zaworze 3D i to wszystko, zależy jeszcze jak jest podłączony do sterownika.

Nie ma tu też, jak ktoś napisał "cykania pompą". Pompa albo pracuje cały czas przy trybie obniżania temperatury na zaworze, albo się wyłącza po dogrzaniu pomieszczeń i włącza po spadku temperatury zadanej na sterowniku. 

Jeżeli tak jest jak pisze @Osikarob , to nie wiem kto w firmie Heiztechnik tak skrzywdził ten sterownik . Producent oferuje wszystkie z funkcji, o których pisałem wyżej i to ma sens . Grzanie w okresach przejściowych kiedy kocioł powinien odpalić się raz góra dwa na dobę jest w tym wypadku niemożliwe bo kocioł musi dogrzewać sam siebie . Teraz gdyby rozpatrywać to z poziomu portfela klienta to bardziej się opłaca kupić nowy sterownik  niż spalać niepotrzebne kilogramy pelletu. Przy dobrze wykonanej instalacji z ochroną powrotu takie dbanie o temperaturę kotła to bzdura i to kosmiczna. A w lato też ten kocioł musi się dogrzewać żeby nie skorodował ? 

Ciekawe o co jeszcze odchudzili ten sterownik ? 

Wstawiam instrukcję do tego co oferuje producent 

pele_bord_760.pdf

Edytowane przez besix
  • Lubię to 1

To samo jest w Timelu SKZP-04, sam się o tym ostatnio niemiło przekonałem.

• Zgadzam się 1

Nie wiem jak można wyobrażać sobie ochronę powrotu i takie tam, jeśli kocioł nie będzie wygrzany. Czyli że niby kocioł miałby startować kilka razy dziennie z temperatury rzędu dwudziestu paru stopni za każdym razem kondensując w środku, a później jest lament, że kocioł w środku jest rudy i rdza odchodzi płatami.

Wg tego co piszesz, latem, w trakcie samego grzania CWU, jeśli jest potrzeba ogrzania tej wody np dwa razy dziennie, kocioł również powinien odpalać się kilka-kilkanaście razy dziennie, żeby być cały czas ciepły? Jeśli tak, to współczuję użytkownikom.