Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie spalania kocioł Kozlusan Lidia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Czy ma ktoś ma forum ustawienia spalania kotła na pellet Kozlusan Lidia Prestige 5-25 kW 

Chodzi mi o ustawienia spalania od 5 do 25 szczegółowo opisane bo ja mam tylko 5,10,15,25 a potrzebuje bardziej dokładniej. Przesyłam moje ustawienia. Mogą być od 11 do 14 bo te najbardziej mnie interesują.

IMG_20200809_105010.jpg

IMG_20200809_105022.jpg

IMG_20200809_105030.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Jeśli kocioł chodzi w trybie modulacji to brane są pod uwagę tylko skrajne wartości min i max czyli 5 i 25kW. Reszta wyliczana jest z algorytmu.  Jest coś nie tak w pracy kotła, masz jakieś problemy?

Poza tym nie ma czegoś takiego jak uniwersalne ustawienia. Każda instalacja, zapotrzebowania na ciepło, jakość pelletu itd. jest inne i nie ma uniwersalnych ustawień. U ciebie są fabryczne ustawienia. Coś z nimi nie tak?

Edytowane przez kocyl
Opublikowano

To chyba mam problem bo na ustawieniach fabrycznych 5-25 kW szumią mi karoryfery teraz mam 15 i trochę mniej, próbowałem na 10 ale to za mała moc i chciałem zmniejszyć na 13 lub 14

Opublikowano

Szum  w kaloryferach nie wynika ze zbyt dużej mocy kotła tylko albo z zapowietrzonej, niewyregulowanej  lub niewłaściwie wykonanej instalacji. Co do ograniczenia mocy top tak jak pisałem ograniczasz tylko górną wartość z z np. 25 na 15 kW ustawiając przy tym nadmuch właściwy dla tej mocy.

Opublikowano
52 minuty temu, tazonr1 napisał:

To chyba mam problem bo na ustawieniach fabrycznych 5-25 kW szumią mi karoryfery teraz mam 15 i trochę mniej, próbowałem na 10 ale to za mała moc i chciałem zmniejszyć na 13 lub 14

Ty zmniejsz lepiej bieg pompy a nie moc kotła....

Opublikowano

A jak zmienić bieg pompy? Rozumiem żeby wolniej chodziła, tak?

1 godzinę temu, kocyl napisał:

Szum  w kaloryferach nie wynika ze zbyt dużej mocy kotła tylko albo z zapowietrzonej, niewyregulowanej  lub niewłaściwie wykonanej instalacji. Co do ograniczenia mocy top tak jak pisałem ograniczasz tylko górną wartość z z np. 25 na 15 kW ustawiając przy tym nadmuch właściwy dla tej mocy.

Nadmuch jest też zmniejszony do ustawień 15 kW. Instalacja została odpowietrzona i wydaje mi się że została w sposób właściwy zamontowana. Nie wiem dlaczego tak szumią, może to jest wina za szybkiej pracy pompy, jak kolega pisał wcześniej. Jak można zmniejszyć moc pompy?

Opublikowano

Daj zdjęcie pompy i instalacji to ci powiemy.

Opublikowano
16 minut temu, eliks napisał:

Po pracy wyśle

2 godziny temu, kocyl napisał:

Nadmuch jest też zmniejszony do ustawień 15 kW. Instalacja została odpowietrzona i wydaje mi się że została w sposób właściwy zamontowana. Nie wiem dlaczego tak szumią, może to jest wina za szybkiej pracy pompy, jak kolega pisał wcześniej. Jak można zmniejszyć moc pompy?

29 minut temu, eliks napisał:

Po pracy wyśle zdjęcia

Opublikowano

No kolega wyżej podał Ci przecież instrukcję. Ustaw na początek tak, żeby była jedna zielona i jedna żółta dioda. Masz kaloryfery czy podłogowke?

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję Panowie wszystko działa tak jak powinno, nie szumią już kaloryfery. Zrobiłem tak jak pisał eliks tylko jedna zielona i dwie żółte diody. Jeszcze raz dziękuję i miejmy nadzieję że będzie ok. Pozdrawiam

Edytowane przez tazonr1
  • 1 rok później...
Opublikowano

Jak jest dobrze to nic nie zmieniasz. 

Opublikowano (edytowane)

To zależy. Od konstrukcji kotła i jego mocy. A chwilowo od temperatury wody w kotle. Im  wyższa to cieplejsze są spaliny. 200 stopni w jakimś kotle o mocy 15 kW świadczy tylko na jego niekorzyść.I to bardzo delikatnie mówiąc nie używając wulgaryzmów.  Są kotły gdzie na mocy max i stałej jego pracy spaliny są grubo poniżej 100 stopni. Są też pelletowe kotły kondensacyjne, gdzie temp spalin nie przekroczy 40 stopni. Ale to już inna liga jakościowa i cenowa przede wszystkim.

Edytowane przez Outsider
Opublikowano

Nie wiem gdzie Lidka ma czujnik. Jeśli ma w wymienniku przy płomieniowkach to pod 200 ma prawo chwilę podbić na full mocy. 

Opublikowano
13 godzin temu, eliks napisał:

Nie wiem gdzie Lidka ma czujnik. Jeśli ma w wymienniku przy płomieniowkach to pod 200 ma prawo chwilę podbić na full mocy. 

No tak właśnie jest przy mocy 10 kw temperatura wzrasta do 205 stopni i później spada dzięki za info 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy mogłam bym prosić o kod, którym Pan wchodzi w te ustawienia serwisowe.

W dniu 15.11.2020 o 21:03, tazonr1 napisał:

Dzień dobry

Czy ma ktoś ma forum ustawienia spalania kotła na pellet Kozlusan Lidia Prestige 5-25 kW 

Chodzi mi o ustawienia spalania od 5 do 25 szczegółowo opisane bo ja mam tylko 5,10,15,25 a potrzebuje bardziej dokładniej. Przesyłam moje ustawienia. Mogą być od 11 do 14 bo te najbardziej mnie interesują.

IMG_20200809_105010.jpg

IMG_20200809_105022.jpg

IMG_20200809_105030.jpg

Czy mogłabym prosić o kod którym Pan wchodzi w te ustawienia serwisowe

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

witam. czy jest opcja w kotle lidia 15 obnizenie temperatury grzania wody w ukladzie powiedzmy do 50 stopni? Sterownik widzi najnizsza wartosc 60. Wydaje mi sie ze w jesienne dni nie ma sensu grzac tak wysoko...