tazonr1 Opublikowano 15 Listopada 2020 #1 Opublikowano 15 Listopada 2020 Dzień dobry Czy ma ktoś ma forum ustawienia spalania kotła na pellet Kozlusan Lidia Prestige 5-25 kW Chodzi mi o ustawienia spalania od 5 do 25 szczegółowo opisane bo ja mam tylko 5,10,15,25 a potrzebuje bardziej dokładniej. Przesyłam moje ustawienia. Mogą być od 11 do 14 bo te najbardziej mnie interesują. Cytuj
kocyl Opublikowano 15 Listopada 2020 #2 Opublikowano 15 Listopada 2020 (edytowane) Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Jeśli kocioł chodzi w trybie modulacji to brane są pod uwagę tylko skrajne wartości min i max czyli 5 i 25kW. Reszta wyliczana jest z algorytmu. Jest coś nie tak w pracy kotła, masz jakieś problemy? Poza tym nie ma czegoś takiego jak uniwersalne ustawienia. Każda instalacja, zapotrzebowania na ciepło, jakość pelletu itd. jest inne i nie ma uniwersalnych ustawień. U ciebie są fabryczne ustawienia. Coś z nimi nie tak? Edytowane 15 Listopada 2020 przez kocyl Cytuj
tazonr1 Opublikowano 16 Listopada 2020 Autor #3 Opublikowano 16 Listopada 2020 To chyba mam problem bo na ustawieniach fabrycznych 5-25 kW szumią mi karoryfery teraz mam 15 i trochę mniej, próbowałem na 10 ale to za mała moc i chciałem zmniejszyć na 13 lub 14 Cytuj
kocyl Opublikowano 16 Listopada 2020 #4 Opublikowano 16 Listopada 2020 Szum w kaloryferach nie wynika ze zbyt dużej mocy kotła tylko albo z zapowietrzonej, niewyregulowanej lub niewłaściwie wykonanej instalacji. Co do ograniczenia mocy top tak jak pisałem ograniczasz tylko górną wartość z z np. 25 na 15 kW ustawiając przy tym nadmuch właściwy dla tej mocy. Cytuj
eliks Opublikowano 16 Listopada 2020 #5 Opublikowano 16 Listopada 2020 52 minuty temu, tazonr1 napisał: To chyba mam problem bo na ustawieniach fabrycznych 5-25 kW szumią mi karoryfery teraz mam 15 i trochę mniej, próbowałem na 10 ale to za mała moc i chciałem zmniejszyć na 13 lub 14 Ty zmniejsz lepiej bieg pompy a nie moc kotła.... Cytuj
tazonr1 Opublikowano 16 Listopada 2020 Autor #6 Opublikowano 16 Listopada 2020 A jak zmienić bieg pompy? Rozumiem żeby wolniej chodziła, tak? 1 godzinę temu, kocyl napisał: Szum w kaloryferach nie wynika ze zbyt dużej mocy kotła tylko albo z zapowietrzonej, niewyregulowanej lub niewłaściwie wykonanej instalacji. Co do ograniczenia mocy top tak jak pisałem ograniczasz tylko górną wartość z z np. 25 na 15 kW ustawiając przy tym nadmuch właściwy dla tej mocy. Nadmuch jest też zmniejszony do ustawień 15 kW. Instalacja została odpowietrzona i wydaje mi się że została w sposób właściwy zamontowana. Nie wiem dlaczego tak szumią, może to jest wina za szybkiej pracy pompy, jak kolega pisał wcześniej. Jak można zmniejszyć moc pompy? Cytuj
eliks Opublikowano 16 Listopada 2020 #7 Opublikowano 16 Listopada 2020 Daj zdjęcie pompy i instalacji to ci powiemy. Cytuj
tazonr1 Opublikowano 16 Listopada 2020 Autor #8 Opublikowano 16 Listopada 2020 16 minut temu, eliks napisał: Daj zdjęcie pompy i instalacji to ci powiemy. Po pracy wyśle 2 godziny temu, kocyl napisał: Szum w kaloryferach nie wynika ze zbyt dużej mocy kotła tylko albo z zapowietrzonej, niewyregulowanej lub niewłaściwie wykonanej instalacji. Co do ograniczenia mocy top tak jak pisałem ograniczasz tylko górną wartość z z np. 25 na 15 kW ustawiając przy tym nadmuch właściwy dla tej mocy. Nadmuch jest też zmniejszony do ustawień 15 kW. Instalacja została odpowietrzona i wydaje mi się że została w sposób właściwy zamontowana. Nie wiem dlaczego tak szumią, może to jest wina za szybkiej pracy pompy, jak kolega pisał wcześniej. Jak można zmniejszyć moc pompy? 29 minut temu, eliks napisał: Daj zdjęcie pompy i instalacji to ci powiemy. Po pracy wyśle zdjęcia Cytuj
kocyl Opublikowano 16 Listopada 2020 #9 Opublikowano 16 Listopada 2020 Jeśli masz instalację co na wbudowanej pompie to tu masz instrukcję: https://womix.pl/download/instrukcje/instrukcja_grundfos_upm.pdf Cytuj
tazonr1 Opublikowano 16 Listopada 2020 Autor #10 Opublikowano 16 Listopada 2020 4 godziny temu, kocyl napisał: Jeśli masz instalację co na wbudowanej pompie to tu masz instrukcję: https://womix.pl/download/instrukcje/instrukcja_grundfos_upm.pdf Taką dokładnie mam pompy, jak ustawić jej moc? Cytuj
eliks Opublikowano 16 Listopada 2020 #11 Opublikowano 16 Listopada 2020 No kolega wyżej podał Ci przecież instrukcję. Ustaw na początek tak, żeby była jedna zielona i jedna żółta dioda. Masz kaloryfery czy podłogowke? Cytuj
tazonr1 Opublikowano 16 Listopada 2020 Autor #12 Opublikowano 16 Listopada 2020 (edytowane) Dziękuję Panowie wszystko działa tak jak powinno, nie szumią już kaloryfery. Zrobiłem tak jak pisał eliks tylko jedna zielona i dwie żółte diody. Jeszcze raz dziękuję i miejmy nadzieję że będzie ok. Pozdrawiam Edytowane 16 Listopada 2020 przez tazonr1 Cytuj
Tomasz43 Opublikowano 17 Stycznia 2022 #13 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Witam mam pytanie czy po zakupie innego pellet mam na myśli inna firmę i większą wydajność pellet powinno się zmienić ustawienia pieca Cytuj
eliks Opublikowano 18 Stycznia 2022 #14 Opublikowano 18 Stycznia 2022 Jak jest dobrze to nic nie zmieniasz. Cytuj
Tomasz43 Opublikowano 18 Stycznia 2022 #15 Opublikowano 18 Stycznia 2022 (edytowane) Ok dzięki Edytowane 19 Stycznia 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Tomasz43 Opublikowano 18 Stycznia 2022 #16 Opublikowano 18 Stycznia 2022 Witam mam pytanie jaka powinna być temperatura spalin czy 200 stopni to dobrze czy nie Cytuj
Outsider Opublikowano 18 Stycznia 2022 #17 Opublikowano 18 Stycznia 2022 (edytowane) To zależy. Od konstrukcji kotła i jego mocy. A chwilowo od temperatury wody w kotle. Im wyższa to cieplejsze są spaliny. 200 stopni w jakimś kotle o mocy 15 kW świadczy tylko na jego niekorzyść.I to bardzo delikatnie mówiąc nie używając wulgaryzmów. Są kotły gdzie na mocy max i stałej jego pracy spaliny są grubo poniżej 100 stopni. Są też pelletowe kotły kondensacyjne, gdzie temp spalin nie przekroczy 40 stopni. Ale to już inna liga jakościowa i cenowa przede wszystkim. Edytowane 18 Stycznia 2022 przez Outsider Cytuj
eliks Opublikowano 18 Stycznia 2022 #18 Opublikowano 18 Stycznia 2022 Nie wiem gdzie Lidka ma czujnik. Jeśli ma w wymienniku przy płomieniowkach to pod 200 ma prawo chwilę podbić na full mocy. Cytuj
Tomasz43 Opublikowano 19 Stycznia 2022 #19 Opublikowano 19 Stycznia 2022 13 godzin temu, eliks napisał: Nie wiem gdzie Lidka ma czujnik. Jeśli ma w wymienniku przy płomieniowkach to pod 200 ma prawo chwilę podbić na full mocy. No tak właśnie jest przy mocy 10 kw temperatura wzrasta do 205 stopni i później spada dzięki za info Cytuj
natka820 Opublikowano 10 Lutego 2022 #20 Opublikowano 10 Lutego 2022 Czy mogłam bym prosić o kod, którym Pan wchodzi w te ustawienia serwisowe. W dniu 15.11.2020 o 21:03, tazonr1 napisał: Dzień dobry Czy ma ktoś ma forum ustawienia spalania kotła na pellet Kozlusan Lidia Prestige 5-25 kW Chodzi mi o ustawienia spalania od 5 do 25 szczegółowo opisane bo ja mam tylko 5,10,15,25 a potrzebuje bardziej dokładniej. Przesyłam moje ustawienia. Mogą być od 11 do 14 bo te najbardziej mnie interesują. Czy mogłabym prosić o kod którym Pan wchodzi w te ustawienia serwisowe Cytuj
Gibas89 Opublikowano 6 Września 2022 #21 Opublikowano 6 Września 2022 witam. czy jest opcja w kotle lidia 15 obnizenie temperatury grzania wody w ukladzie powiedzmy do 50 stopni? Sterownik widzi najnizsza wartosc 60. Wydaje mi sie ze w jesienne dni nie ma sensu grzac tak wysoko... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi