Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po ponad 10 latach męki z SDS Ceramik Kostrzewy przyszedł czas na zmiany w kotłowni. 

Rozmowy oraz opinie innych użytkowników różnych kotłów doprowadziły do wyboru pelletu.

W tej chwili stoję przed wyborem kotła ok 15-18kW

Nie chce sie za bardzo rozpisywać na temat posiadanej instalacji- jak u większości trochę podłogówki oraz kilkanaście grzejników. CWU 300L latem na grzałce.

Główne założenia:

1. samoczyszczący - tu od ponad 10 lat znam konstrukcje windhager i te spiralki  które czyszczą wymiennik pionowy

2. wydalanie popiołu głównego jak i po samooczyszczeniu.

Zbiornik w zasadzie nie istotny bo planuje zrobić osobny duży z płyty OSB

W oko wpadły mi dwie konstrukcje ale to tylko czysto teoretycznie: RTB feniks  i  Edilkamin Laguna.

Windhager jest za drogi dla mnie:)

W RTB jest jakaś sprężarka do samooczyszczenia, co trochę mnie przeraża ale to powinno działać..

Proszę o poradę.

Opublikowano

Mogę polecić Lagunę Edilkamina którą sam posiadam, zero problemów a zaczęła 3 sezon na pellecie A2.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Również Laguna, tylko do kosztu który chcesz wydać, musisz doliczyć zewnętrzny podajnik, Laguna jest do tego przystosowana.

RTB Feniksa bym odpuścił na rzecz nowego Blackstara rocznik 2021,.który będzie wychodził z sondą i kompresorem a konstrukcja wymiennika nadal będzie pionowa, nie pozioma jak w Feniksie. Ale to moje subiektywne zdanie, ktoś może mieć inne. 

Opublikowano

Jakoś mi bliżej Duńczykom jak Italiańcom:)

Temat oczywiście na luzie, myślę że różnice użytkowe są nie wielkie pomiędzy konstrukcjami.

W lagunie zauważyłem na foto że ma pompę CO. w sobie?

Zewnętrzny zasobnik myślę że i w RTB da sie podłączyć, A wymiennik faktycznie nie jest rurowy tylko taki jakiś :) pusty a spaliny musza pokonać drogę w dół.. chyba tak wnioskuje z foto w sieci.

Mieszkam w Zachodniopomorskim, serwis jednego producenta czy drugiego wszędzie daleko.

Nie mam pomysłu kto mi to podłączy ale jak wybiorę będę się martwił.

Jakieś dalsze sugestie? :)

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o montaż to mogę polecić Ci @Puławiak.

Edytowane przez radik81
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kufcio napisał:

Jakoś mi bliżej Duńczykom jak Italiańcom:)

Temat oczywiście na luzie, myślę że różnice użytkowe są nie wielkie pomiędzy konstrukcjami.

W lagunie zauważyłem na foto że ma pompę CO. w sobie?

Zewnętrzny zasobnik myślę że i w RTB da sie podłączyć, A wymiennik faktycznie nie jest rurowy tylko taki jakiś :) pusty a spaliny musza pokonać drogę w dół.. chyba tak wnioskuje z foto w sieci.

Mieszkam w Zachodniopomorskim, serwis jednego producenta czy drugiego wszędzie daleko.

Nie mam pomysłu kto mi to podłączy ale jak wybiorę będę się martwił.

Jakieś dalsze sugestie? :)

pozdrawiam

To dwie różne szkoły i różne zasady działania. Oba kierunki dobre. W zależności czego oczekujesz. Laguna kocioł typu włącz i zapomnij (optymalne działanie bez większej ingerencji uzytkownika i z ograniczonym dostępem online),  a kotly NBE posiadają lepsza modulacje, większą możliwość ingerencji uzytkownika w ustawienia,oraz full sterowanie online. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@kufcio co byś nie wybrał z tych dwóch napewno będziesz zadowolony. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

RTB

Screenshot_20201112_201626_com.android.chrome.jpg.1fd8e4d3b51d3cf8f99c9f591976c184.jpg

Opublikowano

Właśnie taki "domek" jako wymiennik.. ciekawe czy to się nie przepali w środku...

@Puławiak proszę o nr telefonu do siebie. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Ładna dziś pogoda, byłem na wycieczce po okolicy... i wiecie co?   zauważyłem że na osiedlu nowobudowanych domów, na 3 działkach ludzie zamontowali zbiorniki z LPG... kurczę. Że ja tego nie brałem pod uwagę...

Działkę mam dużą wiec to nie stanowi problemu.  

Szkoda że domy dopiero powstają i właściciele nic mądrego jeszcze nie przedstawią jeśli chodzi o koszt.

W internetach czytam porównania to każdy chwali swoje. Co o tym myślicie?

Opublikowano

Butla wychodzi drożej i czasy na gaz niepewne. Kiedyś też wszyscy cysternami olej opałowy kupowali.

Opublikowano

a jak by jeszcze butla oraz tankowany gaz był tańszy o 23%? :) robi sie sensownie co?

Opublikowano

Szwagier pod Radomiem tankował dwa tygodnie temu gaz po 1.40 ale butlę kupił na własność. Na wiosnę tankował po 1.70

Opublikowano

To jest bardzo sensowne, jeśli ktoś ma perspektywę podłączenia do gazociągu. No i pytanie, ile tak naprawdę kosztuje kilka m2 na kotłownię pelletową i miejsce na wory z opałem? Na osiedlu w sensownej lokalizacji to może być równowartość kosztów ogrzewania na lata.

Opublikowano

Ja za pellet płaciłem ostatnio 750 zł za tonę. Spalam 3 tony w sezonie. Węgla w śmieciuchu paląc metodą od góry spalałem 3 tony na sezon. Teraz u mnie za tonę ruskiego orzecha trzeba zapłacić 800 zł.