boas43 Opublikowano 8 Września 2009 #1 Opublikowano 8 Września 2009 Panowie - wybrac kocioł z rusztem wodnym czy stałym żeliwnym.Dodam ,że to typowy miałowiec z górnym spalaniem z Pleszewa , atam ruszta wodne maja prawie wszystkie kociołki :D Czy wybrać Zębca(miałowca) z rusztem zeliwnym ??? Proszę bardzo o pomoc bo lada dzień muszę wydać 3000 i niechciałbym wydać ich marnotrawnie . PS. na 110m2 (dom"klocek" -lata 80, nieocieplony,wys. pomieszczeń 2,50-60 plus piwnica (gdzie będzie kilka grzejników podnoszących temp o kilka stopni) plus bojler 120 l - starczy kociołek 25-30kW ( Zebiec KMW 23 lub pleszewki 30 kW) ??? Cytuj
automatyk Opublikowano 8 Września 2009 #2 Opublikowano 8 Września 2009 no na pleszewkim te 30 kw to wytargasz natomiast na tym drugim to zmarzniesz ,a ruszta wodne to zawsze wodne moze nie koniecznie muszą podnosic sprawnosc kotła ale przynajmniej sa bardziej wytrzymałe Cytuj
heso Opublikowano 8 Września 2009 #3 Opublikowano 8 Września 2009 Oczywiście kocioł BEZ rusztu wodnego. Ruszt wodny to więcej wad, niż korzyści. Miałowiec z Pleszewa ? Jakoś źle mi się kojarzy. Pozdr. Cytuj
boas43 Opublikowano 8 Września 2009 Autor #4 Opublikowano 8 Września 2009 kurcze dwie sprzeczne opinie ?! Cytuj
automatyk Opublikowano 8 Września 2009 #5 Opublikowano 8 Września 2009 Oczywiście kocioł BEZ rusztu wodnego. Ruszt wodny to więcej wad, niż korzyści. Miałowiec z Pleszewa ? Jakoś źle mi się kojarzy. Pozdr. wiem ze wiesz duzo ale jedno przeciw rusztom wodnym????????????????????? Cytuj
automatyk Opublikowano 8 Września 2009 #6 Opublikowano 8 Września 2009 kurcze dwie sprzeczne opinie ?! samo życie ..... zalety wodnego to trwałośc ,przy dopalaniu opału wieksza sprawnośc ,nie deformuje sie Cytuj
heso Opublikowano 8 Września 2009 #7 Opublikowano 8 Września 2009 Odbiję piłeczkę : jedno ZA ? Przeciw ? Np. powodują z racji niskiej temperatury notoryczne niedopalanie paliwa.. Bardzo łatwo dochodzi w nich do zagotowania wody i zapowietrzania przez to instalacji. A tak w ogóle niczemu nie służą. Taki zbędny bajer. Cytuj
automatyk Opublikowano 8 Września 2009 #8 Opublikowano 8 Września 2009 w dobrych rsztach nie zagotujesz wody bo przepływ w nich na tyle duzy ze nie ma problemu ,czy cos sie nie dopala z tego powodu no nie zauwazyłem Cytuj
boas43 Opublikowano 8 Września 2009 Autor #9 Opublikowano 8 Września 2009 Hmm.Poszukałem troche w necie i znalazłem taki artykuł : http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_c...348&cms=272 Niestety z niego wynika ,że ruszt wodny to nie za dobry pomysł :D Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 8 Września 2009 #10 Opublikowano 8 Września 2009 Witam Również jest na nie. Bardzo obniżają tem. paleniska. Jeśli rura w kotle to tylko w formie płomieniówki. Tu jestem stanowczo za. Super się czyści ( nawet mechanicznie), daje duże możliwości do zmiany prędkości spalin. Pozdrawiam. Cytuj
automatyk Opublikowano 8 Września 2009 #11 Opublikowano 8 Września 2009 Hmm.Poszukałem troche w necie i znalazłem taki artykuł : http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_c...348&cms=272 Niestety z niego wynika ,że ruszt wodny to nie za dobry pomysł :D tak jak tekscie kliet ma mozliwość wyboru pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi