Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zasilanie do sprzęgła , pellet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hydraulik chciał mi założyć sprzęgło na instalację i sugerował puścić dwa zasilania z pieca: jedno na krótki obieg do kotła , a drugie do sprzęgła. Czy to normalne, bo wszędzie widzę na schematach jedno zasilanie do sprzęgła z łącznikiem po drodze z powrotem, na który montują zawór ATV., tak jak na schemacie poniżej  :

!!!!INSTALACJA PRAWIDŁOWA +naczynie wzbiorcze.jpg

Opublikowano (edytowane)

Trochę nie potrzebne tu sprzęgło przy układzie z cwu i grzejnikami lepiej elektrozawór na cwu i bez sprzegła.Tym bardziej że jest stałotemperaturowy.

Edytowane przez pospisz
Opublikowano

nie wiadomo jaka instalacja, autorowi raczej chodziło o część pomiędzy kotłem i sprzęgłem.

Opublikowano (edytowane)

Czy tak można podłączyć zawór ATV do tej instalacji?

Wówczas tą pompkę przesunąłbym między zawór a kocioł, która teraz jest na powrocie pod zaworem 4D.

Podłączenie zaw ATV.jpg

12 minut temu, Gonzo19 napisał:

nie wiadomo jaka instalacja, autorowi raczej chodziło o część pomiędzy kotłem i sprzęgłem.

Autor chciał puścić dwie nitki z kotła. Jedną na krótki obieg , drugą do sprzęgła. Nie inaczej.

Edytowane przez Ertan
Opublikowano
21 minut temu, sambor napisał:

Zaw ATV trzeba wpiąć przed naczynie przeponowe - obowiązkowo!

Naczynie przy samym kotle, następnie powrót z grzania CW, zaw zwrotny, ATV , pompa - taka powinna być kolejność

Powrót z grzania bojlera ma być pomiędzy kotłem  a zaworem ATV? Czy przed ATV jak na rysunku? Naczynie masz rację jest źle narysowane, ma być przy kotle.

Opublikowano
56 minut temu, sambor napisał:

Przecież napisałem wyraźnie, i to nie podlega dyskusji!

Jeszcze raz -  Powrót z grzania bojlera ma być pomiędzy kotłem  a zaworem ATV? 

Opublikowano
5 minut temu, Gonzo19 napisał:

na pewno :D

11 minut temu, sambor napisał:

Q...a! Tak!

To co to będzie za ochrona temperatury kotła jak będzie powrót z bojlera za ATV ? 

Opublikowano

:D oznacza

Roześmiana buzia otwarte usta U+1F603  Roześmiana buzia z otwartymi ustami
Klasyczna emotikona z roześmianą buzią i dużymi oczami. Przedstawia pozytywny nastrój i wesoło się śmieje. Wyraża entuzjazm: od wesołego powitania do bezgranicznej radości.

A w zasadzie powinno byc tak ;D

Emotikona puszczająca oczko U+1F609  Buzia puszczająca oczko
Buzia puszcza łobuzersko oczko. Jako wyraz humoru, ktoś robi sobie żarty, flirtuje z Tobą lub ma jakieś ukryte zamiary. Puszczanie oczka łagodzi wiadomość: nie bierz tego na poważnie, lecz interpretuj z humorem.
Opublikowano (edytowane)

Już nie mogę!

Chłopie - tłumaczę ci jak krowie na rowie że grzanie CW- zarówno zasilanie jak i powrót - podłączasz wprost do kotła - czyli bez ATV a ty po raz n-ty bredzisz swoje!

Dlaczego?

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Dlatego, że jak zakładam ATV to chyba po to, by była ochrona kotła.Też zalecasz ten zawór. Tylko jaka ta ochrona będzie jak kocioł dostanie 25 stopni z bojlera?  Tłumaczę ci a ty coś o tym że bojler nie potrzebuje ochrony . Łapiesz ?!

Opublikowano

Zawór ATV służy do ochrony kotła przed zimną wodą powracającą z instalacji CO. Grzejąc bojler nie zalewasz kotła zimną wodą

Opublikowano

Te 25C z bojlera to będzie sekunda i kropla w morzu, kocioł tego nie poczuje.

Ogólnie przy wymiennikach i wężownicach nie potrzeba dodatkowej ochrony powrotu - paniał?

Ochrona jest potrzebna jak jest duża ilość zimnej wody wymagająca długiego nagrzewania.

Opublikowano
1 minutę temu, Benton661 napisał:

Zawór ATV służy do ochrony kotła przed zimną wodą powracającą z instalacji CO. Grzejąc bojler nie zalewasz kotła zimną wodą

Ja przykładowo rozpalam, mam 22 stopnie na grzejnikach i wtedy chronię kocioł przed tymi 22 stopnie Tylko że w bojlerze też mogę mieć 22 stopnie i wówczas olewamy ochronę? Czy ktoś to ogarnia?

Opublikowano

A ile masz na kotle w tedy ?

Opublikowano
1 minutę temu, Kordjano napisał:

A ile masz na kotle w tedy ?

Widzę że na kotle mogę mieć 50, 55, ważne na ile ustawię start pompek. Teraz mam na 50 stopni

Opublikowano

Tu raczej chodzi o ciągły pobór cieplej wody użytkowej. Kolega nie nadąża grzać bojlera dlatego występuje efekt zimnego powrotu. 

Opublikowano

Pompa tłoczy gorącą wodę z kotła, np. przez wężownicę w bojlerze. Jak masz czujnik na powrocie to sobie sprawdź. Powrót tylko przez moment "klęknie" , a przecież całej wody z bojlera nie przepuszczasz przez kocioł, tylko tyle co jest w wężownicy

Opublikowano

Ja bym oprócz atv załączył pompę cwu na stałe w celu ochrony powrotu, może to pomoże bo widzę że sprawa beznadziejna. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.