Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogólnie jak patrzyłem u ciebie to w sumie raczej nie jest źle ,w sekcji  zasobnika bym poprawił korekcje pelletu ma to jakiś wpływ na poprawne wyświetlanie zużycia,widziałem że masz kompresor wbudowany na off ?(jakiś błąd czy co)  ,moc zjechałeś do 1kw(nie włącza ci się stabilizacja płomienia? ) i te korekcję  O2 masz trochę wysokie, choć widzę że niektórzy też mają tak wysoko nawet wszystkie parametry na 250 i nic się nie dzieję(ja tak miałem ale coś było z sondą i mi wymienili bo teoretycznie powinno wahać się ok. 100 )  .A jakim pelletem palisz i ile ci go schodzi np.przy -5>+5 ,przeważałeś dobrze pellet, jak budynek ocieplony,czy masz jakieś głowice na grzejnikach(zwykłe ,elektroniczne) ,instalacja na sprzęgle czy może na buforze.Ja przez pierwszy rok też próbowałem ustawić jak najlepiej i podglądałem różne piece ale każdy ma inny budynek czy wymagania co do komfortu cieplnego i nie wszystkie parametry i ustawienia innych użytkowników będą akurat do twojego pasować.

Opublikowano
21 godzin temu, wonski napisał(a):

Ogólnie jak patrzyłem u ciebie to w sumie raczej nie jest źle ,w sekcji  zasobnika bym poprawił korekcje pelletu ma to jakiś wpływ na poprawne wyświetlanie zużycia,widziałem że masz kompresor wbudowany na off ?(jakiś błąd czy co)  ,moc zjechałeś do 1kw(nie włącza ci się stabilizacja płomienia? ) i te korekcję  O2 masz trochę wysokie, choć widzę że niektórzy też mają tak wysoko nawet wszystkie parametry na 250 i nic się nie dzieję(ja tak miałem ale coś było z sondą i mi wymienili bo teoretycznie powinno wahać się ok. 100 )  .A jakim pelletem palisz i ile ci go schodzi np.przy -5>+5 ,przeważałeś dobrze pellet, jak budynek ocieplony,czy masz jakieś głowice na grzejnikach(zwykłe ,elektroniczne) ,instalacja na sprzęgle czy może na buforze.Ja przez pierwszy rok też próbowałem ustawić jak najlepiej i podglądałem różne piece ale każdy ma inny budynek czy wymagania co do komfortu cieplnego i nie wszystkie parametry i ustawienia innych użytkowników będą akurat do twojego pasować.

Poprawiłem korekcję - dziękuję. Odnośnie kompresora - w którym dokładnie miejscu? Czyszci się codziennie, więc chyba jest w porządku. Brak bufora. Używam pelletu Sylva - przeważali go przy pierwszym uruchomieniu pieca, a później ja to robiłem po około 3 tygodniach (zgodnie z tym co znalazłem w instrukcji). Piec pracuje w godzinach 8:00-21:00. Charakterystyka domu:

• ściany: 50 cm z przerwą powietrzną w środku + 10 cm styropianu grafitowego
  • dach: 50 cm styropianu
  • okna: dwuszybowe (regulowane w tym roku)
  • ogrzewanie: wszystkie grzejniki wyposażone w głowice Danfoss Aero

Temperatura w domu po nocy spada o 1-2 stopnie, w zależności od pomieszczenia. Przy obecnej temperaturze zewnętrznej około 0 stopni zaczyna się zwiększone spalanie (rekord wyniósł 17,9 kg / 13 godzin, gdy w nocy było 0 stopni, a w południe 7 stopni).

Rozumiem, że każdy dom ma inne wymagania, jeśli chodzi o ustawienia. Może jednak, bazując na Waszym doświadczeniu (widzę, że niektórzy użytkownicy eksperymentowali z ustawieniami), macie pomysły, gdzie warto zajrzeć, by obniżyć spalanie?

Zmniejszyłem moc do 1 kW, ponieważ przeczytałem, że może to zredukować spalanie - w moim przypadku się sprawdziło. Na standardowych ustawieniach piec ciągle się włączał i wyłączał. Stopniowo obniżałem moc, analizując wykresy. W cieplejsze dni rzeczywiście pracował na tym 1 kW, zamiast się wyłączać, teraz już tak nisko nie schodzi. Problem ze stabilizacją płomienia nie występował.

Opublikowano (edytowane)

Kompresor wbudowany widzę że masz na off  kocioł -oczyszczanie, oczywiście musisz wejść w opcję dystrybutora ale jak działa to chyba jest ok. Co do zejścia na tak niską wartość to jak ci działa i nie ma problemów z kontrolą płomienia to zastanowił bym się tylko wtedy nad temp. spalin żeby nie była za niska bo mogą być problemy z piecem i kominem(skraplanie i rdzewienie komina/czopucha). Spalanie tak jak piszesz te 18kg na 13 godzin szału nie robi ale też nie jest tragiczne, jednak nie grzejesz  cały czas i nawet jak spadnie o te 2 stopnie to piec buja się z dużą mocą i niestety konsumpcja rośnie(spróbuj grzać cały czas bez harmonogramu i wtedy zobaczysz)Nie napisałeś jaką powierzchnie masz do grzania bo u mnie na 140m2 (70/30 grzejnik/podłogówka)przy pracy ciągłej 24h na razie tak ok 20kg(tylko ja steruję termostatami + głowice elektroniczne i mam 3 strefy z różnymi temp.i tu mam harmonogramy grzania a nie w piecu). W zeszły roku też walczyłem jakby tu najlepiej ustawić żeby jak najmniej spalił ale korekty rożnych ustawień niewiele dały i liczę się z tym że u mnie na ten metraż spali ok.3,5-4 tony.

Edytowane przez wonski
Opublikowano

Temperatura taki standard na tej mocy a przy tak ocieplonym budynku jak byś palił cały czas przy tych temperaturach bliskich +- 5 stopni  i jadło ci te ok 35 kilo to trochę dużo(co będzie jak przyjdą mrozy). Spróbuj przetestować i palić cały dzień ,budynek wtedy będziesz miał nagrzany i piec nie będzie musiał lecieć na pełnej mocy żeby nabić te 2 stopnie do temp.jaka utrzymujesz tylko jak już dobiję to będzie sobie pyrkal na minimalnej mocy.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 4.11.2024 o 16:38, wonski napisał(a):

Z tym czujnikiem to faktycznie jest dziwnie u mnie mam ustawione tak żeby w miarę zgadzał się z termostatami sterującymi głowicami na grzejnikach i nawet to działa(choć oszukuję niemiłosiernie tak nawet do 0,7 stopnia w stosunku do tego co jest w pokoju i muszę ratować się ustawieniem większego offsetu na głowicach i termostatach żeby jakoś to współgrało )A faktycznie czy się odpali room temperature czy nie to i tak go interesuje tylko pogodowka,nie wiem też za bardzo jak ma ustawioną histerezę bo czasami odpala gdy spadnie temp.o 0,2 stopnia a np.wczoraj odpalił dopiero jak spadło o prawie 1 stopień.Co do rozpalania kotła to u mnie nie jest źle bo wczoraj miałem odpalone prawie cały dzień i rozpalił mi się chyba z 5,6 razy .

Każdy termometr będzie też pokazywał inna temperaturę. Nawet dwa czujniki koło siebie będą miały różnicę. No chyba że jakiś laboratoryjny sprzęt. 0.7 różnicy to i tak mało. Weź czujnik przylgowy, wtedy zauważysz różnice. 

Co do tematu pogodowego. Tak interesuje go, bo tak ustawiłeś. Jeśli masz w ustawieniach że ma pilnować ustawień zewnętrznych to tak będzie.

Próbujemy ustawić w naszych kotłach czujniki Wi fi. Tak by działały jak sterowniki dedykowane do sterowania ogrzewaniem. Albo smarthome. A tym czasem jest to urządzenie które dodatkowo może mierzyć temperaturę wewnątrz i na tej podstawie sterować kotłem. Do pełnego smarthome, jeszcze spora drogą.ale trzeba od czegoś zacząć. Mam nadzieję że producent dzięki zbieranym informacjom, za jakiś czas udostępni konkretne urządzenia i stosowne oprogramowanie zmieni się na tyle że będzie konkurencyjne, albo wystarczające do normalnego ogrzewania działanie.

Swoją drogą ten czujnik można wykorzystać jako czujnik zewnętrzny. Wtedy różnica 1 stopnia to pikuś w porównaniu z czujnikiem przylgowym. Gdzie raz jest to 3° a raz 5°.

Opublikowano (edytowane)

Niestety u mnie pomimo że jako tako funkcjonował w okresie przejściowym gdy paliłem parę godzin dziennie i wyłączał piec po dojściu do zadanej temp.,to teraz w moim przypadku musiałem sobie dać z nim spokój i przejść na www .W domu mam prostu Smart Home i  termostaty które sterują głowicami na grzejnikach, zrobione 3 strefy z różnymi temp.i harmonogramami grzania ,czujnik albo za szybko wyłączał piec gdzie pomieszczenia jeszcze się niedogrzały albo "walczył" jak już grzejniki się zamknęły a on nadal próbował dojść do zadanej(i tu właśnie był problem oszukiwaniem przez niego).            Ogólnie jak dla mnie największym jego problemem jest jego konstrukcja i ten wystający kabelek z czujnikiem który trochę miesza z temperaturą .Mam kilka różnych czujników temp.i wilgotności wifi i dosyć fajnie funkcjonują,tutaj mogli zrobić albo na kablu albo na samych bateriach(testowałem na bateriach i co jakiś czas się rozłączał) a nie 2 w 1 taka nieszczelna kobyłę.Szkoda że nie można podłączyć jakiegokolwiek innego czujnika a ten to faktycznie może służyć za zewnętrzny bo do tego mógłby się nadać (jak ktoś ma duże przekłamania z www)

Edytowane przez wonski