Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Rozwiązane przez marszy

Opublikowano

Gdzie zakupie sprężarkę do rtb 16kw taki z tabletem, bo stara sprężarka  buczy i nie rusza [kondensator nowy]?

• Odpowiedzi 1.3 tys.
  • Wyświetleń 252.3 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• To ja mam nadzieję zakończę dyskusje. Wszyscy użytkownicy polskich kotłów chętnie się z Wami zamienia bo muszą siedzieć w kotłowni lub online i wszystko ustawiać. Kupiliście kotły w pełni automatyczne

• Wyłączony kocioł to skrót myślowy - moc=0 , sonda wskazuje wtedy ok 20 %

• 1. Zmiany na lepsze chyba nie będzie. 2.Najważniejsze przed montażem kotła i ew. RCK należało się zapoznać z instrukcją ( str.15 ) cyt.:"3. Przewód kominowy nad kotłem musi być zainstalowany

Opublikowane grafiki

Opublikowano
W dniu 6.01.2023 o 13:38, Kroitzman napisał(a):

Dzięki bardzo.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki atomfx za odpowiedzi na poprzednie pytania, koniec końców skończyło się na montażu przewodowego czujnika NTC.

Mam kolejny problem z Feniksem - od września 2022 do ubiegłego tygodnia spalał pellet bezproblemowo. W zeszłym tygodniu zaczęły się problemy z komunikatami stabilizacja płomienia ON/OFF, brak ognia - brak opału, zapchaniem wylotu podajnika pelletem/trocinami.

Serwis wskazał na dużą ilość pyłu w pellecie i przez to doszło do zapchania - efekt jest taki, że zbiornik wybrany do zera, ilość pyłu/trocin w zasobniku minimalna, natomiast w miejscu skąd podajnik pobiera pellet dużo trociny. Wszystko wyczyszczone, do zbiornika wsypany świeży pellet - obserwacja jest taka - że podajnik mieli pellet w trakcie transportu do rury przesypowej.

Miał ktoś taki problem i go rozwiązał?  Patrząc na podajnik to ślimak ma średnicę około 5 cm a rura w której jest osadzony ma średnicę około 7 cm, u góry jest wycentrowany przez motoreduktor, natomiast u dołu w żaden sposób nie jest podtrzymywany i pracuje luźno i w trakcie obracania mieli pellet. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Nie takiego efektu nie miałem. 

Co prawda stabilizacja płomienia wyskakuje przy małych mocach. Miałem problem z pellet bo się zawieszał. Mimo podawania pellet nie przesypywał się. Nie słychać było typowego przesypywania.

Wybrałem cały pellet z zasobnika(tyle ile się dało). Wybrałem i przesiałem tyle peletu od trocin aby zasypać zasobnik tak ponad połowę. No i kalibracja. Wysypało się trochę trocin. Po chyba 4 kalibracji, wysypywał się prawie sam pellet. Od tej pory wszystko śmiga idealnie. No cóż, u mnie poskutkowało. Jeśli dalej masz ten problem, spróbować nie zaszkodzi. Z tymi trocinami chyba serwis ma rację.

Opublikowano

Obserwując pracę kotła od tego czasu, wszystko wskazuje że jest to wina peletu a nie "luźnego" ślimaka. Trafiła się gorsza jakość, bo widać to po powstających spiekach na palniku - spalone 2 tony pelletu i było ok, teraz kolejna paleta rozpoczęta i jest problem ze spiekami. Pierwszy sezon z kotłem pelletowym - będzie nauka na kolejne lata.

Tak jeszcze podpytam - kotły macie zamontowane w układzie otwartym czy zamkniętym? Obecnie u mnie zamontowany w układzie otwartym, ale z "przymusu" rok po wymianie kotła muszę wymienić resztę instalacji(rurki wytrzymały 30 lat i nastał ich kres) i zastanawiam się czy zostawić otwarty czy zamienić na zamknięty.

Opublikowano
  • Autor

Zdecydowanie układ zamknięty. Jak będziesz planował instalację, to pytaj. Nie ma głupich pytań. Są głupie odpowiedzi.

Są różne instalację. Przed wymianą instalacji, musisz wiedzieć co ma być zamontowane i dlaczego. Bo instalatorzy różnie, chcą montować, niekoniecznie tak jak powinno.

Opublikowano

Na chwilę obecną jak na schemacie 1 z instrukcji tylko układ otwarty /CWU na zaworze trójdrożnym z siłownikiem(na powrocie), ATV 55*C i pompa z zestawu na powrocie, w drugie wyjście zasilania wkręcony zawór bezpieczeństwa a powrót zawór spustowy wody z instalacji/ tylko grzejniki aluminiowe żeberkowe, bez podłogówki. 

Z tego co się orientowałem w temacie, to obowiązkowo dołożenie naczynia przeponowego i manometru, dobrze pewnie by było dołożyć separator powietrza i zanieczyszczeń.

Dziękuje za pomoc.

Opublikowano
  • Autor

Pewnie że naczynie przeponowe.

A jak podłączasz cwu? Zrób przez zawór strefowy. Latem super oszczędności.

Opublikowano

CWU jest załączane przez AZV 643 - przełącza obieg grzejnikowy na CWU. Patrząc od strony kotła na powrocie: Kocioł -> pompa obiegowa ->ATV55*C ->AZV643->grzejniki/CWU. Po montażu kotła, przez 3 tygodnie było grzane CWU, w tym czasie piony podciągały ciepłą wodę w trakcie grzania CWU(lipiec 2022), później przejście na grzałkę i powrót do grzania przez kocioł dopiero w sezonie grzewczym.

W sezonie letnim CWU grzane jest grzałką 3kw - PV na dachu.

Opublikowano
  • Autor

No tak pv, niee ma o czym się rozwodzić. Jak by były pytania pisz na forum.

A tak na marginesie, podaj swój nick na Stokerkloud. Popatrzymy.

Opublikowano
  • Autor

Widzę że masz nowszy kocioł z fotodiodą. Jak się sprawdza.

Opublikowano

Biorąc pod uwagę fakt, że "uczę" się jego obsługi i dobrego ustawienia (kombinowanie z pogodówką czy też ustawienie wyłączenie pieca po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu (czujnik pod T5) - złego słowa nie mogę powiedzieć o jego pracy. Gdyby nie kiepska jakość pelletu - obsługa ograniczyłaby się do zasypania zasobnika pelletem i wyniesienia popiołu po spaleniu 3 ton.

Ogólnie dokładnie tak jak opisują w ulotkach.

Na chwilę obecną kocioł ustawiony w pracy ciągłej, temperaturę w domu regulują termostaty na grzejnikach, pewnie gdy wzrośnie temperatura to przejdę na zatrzymanie po T5 czy pogodówce(aby uniknąć niepotrzebnych rozpaleń/wygaszeń).

Opublikowano
  • Autor

To faktycznie pellet lichy. U mnie raz na sezon. W tamtym roku poszło 5200kg w tym na razie 3 tony. Pojemnik na popiół zapełniony 25%.

Opublikowano

Dwie pierwsze palety były całkiem ok, kolejne już nie tak fajne - ale co najważniejsze w domu jest ciepło.

Opublikowano

Czy wiadomo coś o apce dla sterowników v16 na Androida? Teraz tylko dla v13 lub starszych.

Opublikowano

Od wersji v16  sterowanie online jest w wersji przeglądarkowej. Wystarczy zrobić skrót na ekranie i  działa to wtedy jak apka. Na Yt jest filmik jak to wygląda.

Opublikowano

Tak, mam w przeglądarce, ale byłem ciekaw co z apka bo są dla starszych wersji.

Czyli wcześniej nie było wersji przeglądarkowej?

Opublikowano
  • Autor

Ja zamiast aplikacji, wolałbym aby w końcu pojawił się czujnik zewnętrzny pogodowy. Bo to co oferuje aplikacja online, nie jak ma się z rzeczywistością. Mam co prawda podpięty przylgowe czujnik, ale on prawidłowo działa tylko, jeżeli są wysokie temperatury, im niższa temperatura, wtedy są większe przekłamania Przykład: wczoraj wracam z pracy -6°C wskazania w aucie, tyle samo pokazuje stacja pogodowa. Aplikacja pokazuje -2,5°C, natomiast odczyt z czujki -12°C. Oczywiście wybieram czujkę zewnętrzną i trochę musiałem dostosować odczyty. Natomiast WWW w ogóle przekłamuje. Nie raz, jest duża różnica niestety nie do przyjęcia.

Może ktoś może pomóc dobrać czujnik zewnętrzny innej firmy który by działał prawie prawidłowo.

Opublikowano

W mojej okolicy są dni, że wskazanie z www pokrywa się z stacją pogodową w domu, jednak bardzo często rozbieżność jest kilku stopni. Czujnik Wifi też by się przydał, podpytywałem na jesieni 2022 kiedy będzie dostępny to usłyszałem niebawem - mamy praktycznie wiosnę 2023 i ani widu ani słychu tego czujnika. Niestety dostępne czujniki NTC nie są zbyt dobrej jakości, a ciężko spotkać czujnik w obudowie który by współpracował z kotłem i dawał prawidłowe pomiary.

@Mogadish problem złączek pneumatycznych istnieje, prawdopodobnie jakaś wadliwa seria poszła na montaż - dzisiaj odkryłem u mnie takie uszkodzenie:

złączka2.jpg

Opublikowano
  • Autor

Reklamuj. Może zostanie pomyślnie załatwione.

Opublikowano

Zgłoszenie do serwisu zostało wysłane w sobotę (04.03.2023r.), po kilku godzinach otrzymałem odpowiedź, że części zostaną wysłane do mnie w poniedziałek. Dziś mamy piątek (10.03.2023r. godz. 13:50) i paczki z częściami ani widu ani słychu, wczorajsze zapytanie o paczkę również bez odpowiedzi.

Opublikowano

Witam wszystkich.

Możecie mi opisać jaki jest poziom hałasu podczas czyszczenia wymiennika i palnika? Mam taką sytuację że kocioł będzie stał w pralni za ścianą salonu i obawiam się że głośność może mi przeszkadzać np. w nocy.

Opiszcie proszę jakie macie spostrzeżenia co do głośności pracy tego kotła.

Pozdrawiam Sławek

Opublikowano

U mnie kocioł stoi w piwnicy, będąc w pokoju bezpośrednio nad kotłem (w innych pomieszczeniach podobnie), słychać jedynie gdy otwierają się poszczególne elektrozawory i podają sprężone powietrze dysze - ale te dźwięki niesie przez grzejniki. Na początku instalator ustawił w harmonogramie czyszczenie w godzinach 9-22, obecnie przestawiłem i czyści się o każdej porze dnia i nocy. Nikt z domowników już nie zwraca na te odgłosy uwagi i czyszczenie nie przerywa snu.