Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł na pellet z rusztem - stan na rok 2020?

radekrp90

Rekomendowane odpowiedzi

Przeszukałem forum ale nie znalazłem nic co by mnie satysfakcjonowało.

Czy w sprzedaży jest jakiś porządny kocioł o mocy około 12-15 kW, do którego można dołożyć ewentualny ruszt do spalania drewna?

Z ofert do jakich dzwoniliśmy nikt nie mówi o nawet możliwości dokupienia ale pytanie czy nowe kotły są całkowicie pozbawione elementów montażowych czy może jest to kwestia przepisów zakazujących sprzedaży takich elementów?

Przykładowo starsze kotły Defro EkoPell lub Kostrzew Twin Bio miały ruszt w zestawie, nowsze modele nie mają kompletnie ale nie wiem czy jest tam opcja aby je dołożyć?

Pytanie czy są obecnie jakiekolwiek kotły peletowe zdolne do takiej pracy?

PS_1: Nie nie zmieniam kotła, szukam dla znajomego.

PS_2: Pomijam tu sam sens spalania na ruszcie, jego ekonomiczność, ekologiczność i wszelaką upierdliwość - nie poruszajmy więc tej kwestii ;)

Nie. Kotły 5 klasy rusztu nie mają. Są oczywiście mali producenci którzy oszukują i tam można to znaleźć.

To, że ich nie ma to wiem i rozumiem. Moje pytanie polega na tym czy w jakimkolwiek da się dołożyć taki ruszt we własnym zakresie bez ingerencji w konstrukcję kotła oraz czy da się to uruchomić w sterowniku (Plum chyba taką opcję, sterowniki Techa chyba już nie?).

Czyli jak się ma stary kocioł to spawać póki jest do czego, a sterownik lutować póki widać płytkę :D

BTW na jakiej zasadzie są w sprzedaży kotły na eksport. Zwykły śmiertelnik kupi taki kocioł? Może być na PW.

Bez kombinacji zamówiono Defro EkoPell jeśli nie przekręciłem nazwy ;)

Może da się w nim zawiesić jakiś ruszt.

Ruszt zawiesić sie może da, ale w sterowniku nie będzie opcji do obsługi spalania na ruszcie. Jest to wymaganie prawne.

Zawsze można na naturalnym ciągu .

Widzę, że wczorajszy post się albo nie dodał albo został usunięty.

Zdecydowano się kupić kocioł f-y Defro EkoPell. Czy to dobry wybór - nie mnie oceniać, mam nadzieję że sterownik w nim będzie lepszy niż w moim przypadku :D

Ogólnie jednak zastanawia mnie skąd niektórzy kupują (bo kupują) kotły niższych klas. Na "słupa" z ukrainy? :D

16 godzin temu, Gonzo19 napisał:

W plumie nie ma takiej opcji, chyba kiedyś jak jeszcze żyły dinozaury to była taka opcja.

Obecnie kotły muszą mieć taką konstrukcję aby nie było można dołożyć rusztu

Nawet w Ecomaxie 860 masz opcję RUSZT i opcje z nim związane :-)

Wina raczej leży po stronie producenta że ma ochotę coś takiego tolerować ze względu na zysk poprostu nasza mentalność, kto kogo oszuka ten czuje się wygrany. 

Edytowane przez pospisz

49 minut temu, eliks napisał:

Nawet w Ecomaxie 860 masz opcję RUSZT i opcje z nim związane :-)

nie mam, pomimo tego, że mam możliwość zamontowania takiego rusztu i nawet oryginalny do kotła mogę kupić. Kiedyś w starym oprogramowaniu taka opcja podobno była, ale teraz nie ma.

Tech też usunął z Defro w czasie aktualizacji opcję palenia na ruszcie. Nie wiem, czy kocioł ma sondę lambda i wentylator wyciągowy, ale one nie lubią partyzanckiego spalania drewna. Defro tych EkoPell ma ze 3 wersje, a ruszt miał tylko kocioł ekogroszkowy z palnikiem pelletowym wstawionym w drzwiczki, zamiast węglowego. 

Edytowane przez HarryH

1 godzinę temu, Gonzo19 napisał:

nie mam, pomimo tego, że mam możliwość zamontowania takiego rusztu i nawet oryginalny do kotła mogę kupić. Kiedyś w starym oprogramowaniu taka opcja podobno była, ale teraz nie ma.

No to kwestia wgrania starszego softu bo jak mówię, nawet na 860tce taką opcję możesz mieć .