Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co to są te korekcje 02? Nadmiar tlenu ponad stechiometrię?

Opublikowano (edytowane)

Korekty względem ilością podawanego pelletu. 

Edytowane przez pospisz
Opublikowano
17 minut temu, gmaj22 napisał:

Przy takim wymienniku półkowym i płaszczu wodnym poniżej palnika, to aż się prosi o deflektor wklęsły nad palnikiem. 

PS: Ups....teraz zauważyłem, to kocioł peletowy i raczej niewskazane, aby deflektor odbijał w strone palnika

Ale można wstawić taki ruszt żeliwny do kominka z dziurkami na wymiar tak z 30 cm nad polnikiem a na tym ruszcie coś z szamotu zbudować , to przykre żeby kocioł piątej klasy poprawiać .

Opublikowano

BS+10 normalnie schodzi do 2KW i spokojnie trzyma parametry. Mi w cieplejsze dni kociołek już po godzinie wchodzi na 3KW i se pyrka. Ale to mówimy o wyjątkowych konstrukcjach. W normalnym kotle lepiej dołożyć bufor i mieć święty spokój z kombinacją i ustawieniami.

Opublikowano
3 godziny temu, Keja napisał:

Tak 5 klasy na początku mogłem mu zmniejszyć modulacje mocy a teraz. Serwis wgrał mi nowe oprogramowanie ze zmniejszam lub zwiększam nadmuc

No tak, cały metalfach ( jeśli mówimy o tym z Sokółki). Klepią kotły dla innych marek na potęgę, a ze swoim nie potrafią sobie poradzić. Najłatwiej przyciąć sterownik i zostawić tylko nadmuch do regulacji,a o kody serwisowe trzeba błagać. Szkoda gadać. 

Kolego @Keja, 7 ton to ja spaliłem ostatnio, ale przy domu ok 380 m2, słabo ocieplonym, pięciokondygnacyjnym, z nieszczelnym garażem i siedmioma osobami dorosłymi+ dwójka przedszkolaków korzystającymi z ciepłej wody. Grzejąc od 18 września do 1 czerwca. Więc ty powinieneś zużyć połowę mniej opału. I u mnie temperatura nie spadała poniżej 22,5. A bywało, że wieczorami włączałem kocioł ręcznie, aby sobie popyrkał i miałem 23 stopnie. 

Opublikowano
6 godzin temu, cezar76 napisał:

No tak, cały metalfach ( jeśli mówimy o tym z Sokółki). Klepią kotły dla innych marek na potęgę, a ze swoim nie potrafią sobie poradzić. Najłatwiej przyciąć sterownik i zostawić tylko nadmuch do regulacji,a o kody serwisowe trzeba błagać. Szkoda gadać. 

Kolego @Keja, 7 ton to ja spaliłem ostatnio, ale przy domu ok 380 m2, słabo ocieplonym, pięciokondygnacyjnym, z nieszczelnym garażem i siedmioma osobami dorosłymi+ dwójka przedszkolaków korzystającymi z ciepłej wody. Grzejąc od 18 września do 1 czerwca. Więc ty powinieneś zużyć połowę mniej opału. I u mnie temperatura nie spadała poniżej 22,5. A bywało, że wieczorami włączałem kocioł ręcznie, aby sobie popyrkał i miałem 23 stopnie. 

Sąsiad  ma tez 20kw wisman czy jakoś tak. Pierwszy sezon spalił po 600kg na miesiąc ten metal fach o dupę roztrząsać 

1 minutę temu, Keja napisał:

Sąsiad  ma tez 20kw wisman czy jakoś tak. Pierwszy sezon spalił po 600kg na miesiąc ten metal fach o dupę roztrząsać 

A metraż ma 130m  s

Opublikowano
10 godzin temu, Kordjano napisał:

Ale można wstawić taki ruszt żeliwny do kominka z dziurkami na wymiar tak z 30 cm nad polnikiem a na tym ruszcie coś z szamotu zbudować , to przykre żeby kocioł piątej klasy poprawiać .

Coś podobnego miał/ma SKAMP, ale to chyba jest opatentowany element i trzeba by sie do kol.  @Pieklorz z tym zwrócić.

Opublikowano
11 godzin temu, Kordjano napisał:

Piątą klasę to może i ma ale tylko na papierze. Ewentualnie na mocy maksymalnej. Przy zapotrzebowaniu jakie ma autor kocioł kopci jak kocioł 3 klasy spalając drugie tyle pelletu co powinien.

Opublikowano

Tak a propos mocy, to koledze wyżej cały sezon na 3KW chodzi.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
6 godzin temu, radik81 napisał:

Piątą klasę to może i ma ale tylko na papierze. Ewentualnie na mocy maksymalnej. Przy zapotrzebowaniu jakie ma autor kocioł kopci jak kocioł 3 klasy spalając drugie tyle pelletu co powinien.

Ano pewnie kopci ,ale teraz musi pokombinować żeby zejść ze spalaniem bo jest z czego nawet jak by bufor założył to i tak temperatura spalin za duża i strata jest choć gdyby bufor założył to sytuacja i tak by się dużo poprawiła .

7 godzin temu, gmaj22 napisał:

Coś podobnego miał/ma SKAMP, ale to chyba jest opatentowany element i trzeba by sie do kol.  @Pieklorz z tym zwrócić.

Nie wiem czy to opatentowane , tak to sobie wymyśliłem bo wiem że same położenie takiego rusztu nawet u mnie gdzie temperatura spalin jest i tak niska i nie jest mi to potrzebne obniżyło temperature spalin o 10 st a jakiś tunel z szamotu na to zapewne jeszcze by zmniejszył temperaturę spalin zapewne ta konstrukcja by nie była identyczna myślę że kolega Pieklorz nic by przeciwko nie miał w końcu to nie do masowej produkcji a podratowania sytuacji kolegi .

Opublikowano
3 godziny temu, Gonzo19 napisał:

Niezależnie od patentu każdy może sobie sam zrobić jednostkowo w swoim kotle.

Nie chodziło mi o przyzwolenie kol. @Pieklorz a tylko aby przywołać do tablicy, żeby  koledze doradził (lub odradził) takie rozwiazanie.

Opublikowano
Godzinę temu, gmaj22 napisał:

Nie chodziło mi o przyzwolenie kol. @Pieklorz a tylko aby przywołać do tablicy, żeby  koledze doradził (lub odradził) takie rozwiazanie.

Panowie  a dlaczego mój kocioł chodził cały czas w 100% mocy ??