Skocz do zawartości
sigmae12kw

Defro Uruchomienie instalacji z Defro Sigma E 12kW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj uruchomiłem nową instalację w domu. Przeprowadzka z bloku, więc nie paliłem nigdy wcześniej w piecu. Kocioł Defro Sigma E 12kW, dwa obiegi z grzejnikami (parter i piętro) na zaworach 4D z siłownikami, dwie pompki. Do tego bojler 200l z pompką.
Założenie instalacji było takie, aby ze sterownika na piecu sterować wszystkim automatycznie.

Ustawienia:
- temp. kotła 60st.
- temp. CWU 45st., 
- parter 50st., tu jest 6 grzejników
- piętro 10st. wyłączone w trakcie remontu,
- histereza kotła 2st, histereza CWU 5st.
- temp. załączania pomp 40st.
- praca bez PID.

Praca:
- podawanie 15s, przerwa 56s,
- nadmuch 30%,

Podtrzymanie:
- podawanie 20s, przerwa 40min,
- wentylator czas pracy 20s, przerwa 7min.
Ustawienia wprowadzone przez instalatora.

W załączniku wykres z temp. kotła od momentu rozpalenia.
Palenisko dzisiaj rano i drzwi paleniska. Widać niedopalony ekogroszek. Drzwi paleniska zaszły sadzą.

Od czego zacząć regulację? Wydaje mi się, że piec jest za długo w podtrzymaniu, tak patrząc na ten wykres temp.
Rzućcie okiem, może coś poradzicie.

 

 

20200902_073243.png

20200902_073632.png

20200902_073231.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem to coś tu pan instalator namieszał z tymi ustawieniami. Gołym okiem widać że niedopala Ci ekogroszku. Dlaczego nie palisz w PID,tylko w dwustanie?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kocioł powinien działać w PIDzie. Defro ma dobry PID. Temperatura na kotle zalecana 65*, powrót 55*, pompa za zaworem 4D, pompa kotłowa na powrocie, tak powinno być to zrobione, kociołek z wygrzanym powrotem działa fajnie i stabilnie. To będzie dopiero punkt startowy do dalszych ustawień kotła. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolego @sigmae12 jak możesz to wrzuć tu zdjęcia instalacji przy kotle. To o czym pisał kolega@eliks jest bardzo ważne w prawidłowym prowadzeniu kotła. Jeśli instalacja będzie poprawnie zrobiona to wtedy pozostanie tylko kwestia prawidłowych ustawień.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Ale kolega ma 2 zawory 4d :-) I tu zaczyna sie clou programu :-) A jest jeszcze pompka cwu. 

Edit: o ile już nam się kolega nie zaczadził, bo takiego opalonego lakieru na drzwiach to większość kotłó nie ma po 10 latach.

Edytowane przez HarryH

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Więc nic innego nie pozostaje nam panowie,jak czekać na zdjęcia,może jakiś schemat tej instalacji.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcie z instalacji.

20200717_180148.png

Piec uruchomiony jest od wczoraj. Nie pytajcie czemu nie PID, tak to ustawili i tak jest. Trzeba to sobie teraz poprawić. Raczej instalator mi nie będzie przychodził i zaglądał czy się dobrze pali czy kiepsko. Za zdjęciach jest stan od wczoraj, nie dopalone i sadza. 

Jak jest ktoś z łódzkiego to zapraszam do mnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To chyba jakaś wczesna faza budowy, bo tu nic nie ma :-)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na wcześniejszy zdjęciu widać jak to jest podłączone. Aktualne zdjęcia.

20200902_130128.png

20200902_130048.png

20200902_130111.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Mam ten sam piec ale 16kW. Mam nawet takie same kafelki w piwnicy :D Pytanie na początek, jakim węglem palisz?

Od razu załącz PID i zapomnij o dwustanie. Ja dwa lata temu gdy zainstalowałem kocioł, bawiłem się dwustanem żeby zobaczyć jak to pracuje i to była dla mnie patologia. Nie wiem dlaczego ludzie się męczą dobierając parametry jak sterownik ma PIDa, który człowieka wyręcza. Kocioł w PIDzie przez dwa lata ani razu się przypadkowo nie wygasił, ani razu nie miałem niedopalonych kawałków węgla jak u Ciebie, ani razu temperatura nie spadła poniżej 60*C, ani powyżej 70*C (mam ustawione 65*C). CWU akurat miałem na stałe żeby chronić powrót, który miałem w okolicach 55*C. W tym sezonie zamontowałem pompę na powrocie z 4D i zobaczę jak działa dopiero jak będę odpalał. U Ciebie są niedopałki bo masz źle dobrane nastawy ręczne, a sadza bo też źle dobrane nastawy oraz dodatkowo mały odbiór bo jest ciepło więc piec sobie pyka na minimalnej mocy. Na szybko licząc z samego węgla idzie 3,3kW (u mnie idzie 8,5g węgla na sekundę podawania, nie wiem czy w kotle 12kW jest taki sam palnik czy mniejszy ale różnica pewnie nie będzie duża), a przy tak niskiej mocy, sprawność jest pewnie na poziomie 50% więc do instalacji idzie średnio 1,6kW. Dlatego taka sadza to normalka w tym przypadku.

Reasumując - załącz PIDa, zamontuj czujnik temperatury zewnętrznej, wg. niego ustaw wstępnie krzywą albo nie montuj go jeżeli Ci się teraz nie chce ale ustaw zawory 4D wg. uznania i daj znać jak to pracuje po kilku dniach.

Edytowane przez Wello

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorzucę swoje trzy grosze:

1/ za pompami zawory zwrotne sprężynowe a nie klapowe

2/ czemu maja słuzyć zawory zwrotne przed mieszaczami 4D? Pewnie, aby pompy mieszaczy nie podbierały sobie wody. Ale to wystarczyło dać od kotła rurę "czarną" 1 1/2" jako rozdzielacz i od niego podłaczyć wszystkie pompy.

3/ uzupełnianie układu jest na "sztywno" a powinno być elastyczne rozłaczalne lub z dwoma zaworami

4/ odstojnik na czopuchu to już @Trener40 podsumował :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podawanie z 15 sek. przestaw na 8-lub 10 sekund .  Powinno się poprawić.  

Ładna kotłowienka.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Przez Mariusz37
      Witam,
      jestem nowy na forum.
      Wraz z zakupem domu odziedziczylem 10-letni piec Defro Duo 15kW na pellet.
      Piec sprawial problemy poprzedniemu wlascicielowi i niestety ja tez mam z nim problemy
      Ostatnio ciagle alarmuje mi termik ktory jest podlaczony do obudowy. Myslalem, ze sie po prostu zepsul, ale nowo zainstalowany takze daje info do sterownika o alarmie zabezpieczenia termicznego.
      Wydaje mi sie, ze problem jest taki, ze komora do ktorej spda pellet i jest rozpalany nagrzewa sie zbyt mocno ( moj termometr dla dziecka pokazal nawet 100 stopni).
      Mysle ze jedno, to kwestia ustawien sterownika ( tez dosyc stary - ST 91 z Techa) drugi to byc moze koniecznosc wyczyszczenia tej komory ( wentylator, pogrzebacz)
      zalaczam zdjecie pieca i komory i prosba o info, jeslo ktos wie, ktore sruby mam odkrecic?
      te 4 duze, przymocowane do obudowy pieca, czy te mniejsze przymocowane do tej czerwonej blachy do komory spalania?
      bede wdzieczny za podpowiedzi
      + dodatkowo jesli ktos ma ( lub raczej mial) moze jeszcze sterownik ST 91, bylbym wdzieczny za wskazowki co do ustawien
       


    • Przez bartek19821982
      WITAM MAM PROBLEM KOCIOL PO WYGRZANIU WYGASZASIE I ZNOWU ROZPALA I TAK W KOLKO 10 RAZY NA DOBE
    • Przez Dom29
      Witam mam problem z doborem odpowiednich ustawien na sterowniku w moim piecu najpierw piec sie przegrzewał i wchodzik w tryb alarmu za duża temperatura A i nie dopalal ekogros ku dużo spiekow bylo gdy dobrałem ustawienia zeby ladnie palił groszek to znowu wchodzi w alarm nie rośnie temp.
    • Przez Botek
      Witam wszystkich, na wstępie chciałbym poprosić o wyrozumiałość ponieważ nie znam się zupełnie na kotłach. Mam w domu piecyk defro duo uni 20kw  i od jakiegoś czasu zaczęły się z nim problemy (wydaje mi się ,że trzy niezależne) w tym jeden już rozwiązałem więc nie będę o nim pisał ale pozostałe dwóch nie potrafię rozwiązać (mam pewne przypuszczenia ale proszę o upewnienie mnie w nich).
       
      1. Od jakiegoś czasu walczę z cofającym się żarem do podajnika i jak bym pieca nie ustawił nie da się tego opanować. Piec po rozpaleniu chodzi około 24h a potem zaczyna się dostawać żar do podajnika i nic nie da się z tym zrobić (nawet przepchanie całego żaru nic nie daje problem wraca po paru godzinach) w związku z tym postanowiłem rozkręcić podajnik i ogólnie stan jak na moje oko jest praktycznie idealny zero rdzy wszędzie czysto tylko trochę pyłu węglowego. Jedyna rzecz jaką znalazłem to dziurawa uszczelka pod metalową klapą znajdująca się pod zasobnikiem. I tutaj dwa pytania czy może to być przyczyna? I gdzie taką kupić? Dorzucam zdjęcie poglądowe pod którą klapą (zdjęcie z internetu, strzałka pokazuje o które miejsce mi chodzi) i faktyczne zdjęcie tej uszczelki.

      2. Czujnik pid pokazuje mi dziwne temperatury (np. ujemne gdy na zewnątrz nie ma mrozu). Po wyjęciu okazało się ,że zaatakowała go korozja próbowałem go wyczyścić ale nic to nie dało. I tutaj dwa podobne pytania czy należy go wymienić i jak taki czujnik dobrać? Ponieważ na allegro jest duży rozszastał cenowy a ja jako laik nie widzę między nimi różnicy.
       
      Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.