sigmae12kw Opublikowano 2 Września 2020 #1 Opublikowano 2 Września 2020 Witam, Wczoraj uruchomiłem nową instalację w domu. Przeprowadzka z bloku, więc nie paliłem nigdy wcześniej w piecu. Kocioł Defro Sigma E 12kW, dwa obiegi z grzejnikami (parter i piętro) na zaworach 4D z siłownikami, dwie pompki. Do tego bojler 200l z pompką. Założenie instalacji było takie, aby ze sterownika na piecu sterować wszystkim automatycznie. Ustawienia: - temp. kotła 60st. - temp. CWU 45st., - parter 50st., tu jest 6 grzejników - piętro 10st. wyłączone w trakcie remontu, - histereza kotła 2st, histereza CWU 5st. - temp. załączania pomp 40st. - praca bez PID. Praca: - podawanie 15s, przerwa 56s, - nadmuch 30%, Podtrzymanie: - podawanie 20s, przerwa 40min, - wentylator czas pracy 20s, przerwa 7min. Ustawienia wprowadzone przez instalatora. W załączniku wykres z temp. kotła od momentu rozpalenia. Palenisko dzisiaj rano i drzwi paleniska. Widać niedopalony ekogroszek. Drzwi paleniska zaszły sadzą. Od czego zacząć regulację? Wydaje mi się, że piec jest za długo w podtrzymaniu, tak patrząc na ten wykres temp. Rzućcie okiem, może coś poradzicie. Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 2 Września 2020 #2 Opublikowano 2 Września 2020 Moim zdaniem to coś tu pan instalator namieszał z tymi ustawieniami. Gołym okiem widać że niedopala Ci ekogroszku. Dlaczego nie palisz w PID,tylko w dwustanie?Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj
eliks Opublikowano 2 Września 2020 #3 Opublikowano 2 Września 2020 Kocioł powinien działać w PIDzie. Defro ma dobry PID. Temperatura na kotle zalecana 65*, powrót 55*, pompa za zaworem 4D, pompa kotłowa na powrocie, tak powinno być to zrobione, kociołek z wygrzanym powrotem działa fajnie i stabilnie. To będzie dopiero punkt startowy do dalszych ustawień kotła. Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 2 Września 2020 #4 Opublikowano 2 Września 2020 Kolego @sigmae12 jak możesz to wrzuć tu zdjęcia instalacji przy kotle. To o czym pisał kolega@eliks jest bardzo ważne w prawidłowym prowadzeniu kotła. Jeśli instalacja będzie poprawnie zrobiona to wtedy pozostanie tylko kwestia prawidłowych ustawień.Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj
HarryH Opublikowano 2 Września 2020 #5 Opublikowano 2 Września 2020 (edytowane) Ale kolega ma 2 zawory 4d :-) I tu zaczyna sie clou programu :-) A jest jeszcze pompka cwu. Edit: o ile już nam się kolega nie zaczadził, bo takiego opalonego lakieru na drzwiach to większość kotłó nie ma po 10 latach. Edytowane 2 Września 2020 przez HarryH Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 2 Września 2020 #6 Opublikowano 2 Września 2020 Więc nic innego nie pozostaje nam panowie,jak czekać na zdjęcia,może jakiś schemat tej instalacji.Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj
sigmae12kw Opublikowano 2 Września 2020 Autor #7 Opublikowano 2 Września 2020 Zdjęcie z instalacji. Piec uruchomiony jest od wczoraj. Nie pytajcie czemu nie PID, tak to ustawili i tak jest. Trzeba to sobie teraz poprawić. Raczej instalator mi nie będzie przychodził i zaglądał czy się dobrze pali czy kiepsko. Za zdjęciach jest stan od wczoraj, nie dopalone i sadza. Jak jest ktoś z łódzkiego to zapraszam do mnie. Cytuj
HarryH Opublikowano 2 Września 2020 #8 Opublikowano 2 Września 2020 To chyba jakaś wczesna faza budowy, bo tu nic nie ma :-) Cytuj
sigmae12kw Opublikowano 2 Września 2020 Autor #9 Opublikowano 2 Września 2020 Na wcześniejszy zdjęciu widać jak to jest podłączone. Aktualne zdjęcia. Cytuj
Wello Opublikowano 2 Września 2020 #10 Opublikowano 2 Września 2020 (edytowane) Mam ten sam piec ale 16kW. Mam nawet takie same kafelki w piwnicy :D Pytanie na początek, jakim węglem palisz? Od razu załącz PID i zapomnij o dwustanie. Ja dwa lata temu gdy zainstalowałem kocioł, bawiłem się dwustanem żeby zobaczyć jak to pracuje i to była dla mnie patologia. Nie wiem dlaczego ludzie się męczą dobierając parametry jak sterownik ma PIDa, który człowieka wyręcza. Kocioł w PIDzie przez dwa lata ani razu się przypadkowo nie wygasił, ani razu nie miałem niedopalonych kawałków węgla jak u Ciebie, ani razu temperatura nie spadła poniżej 60*C, ani powyżej 70*C (mam ustawione 65*C). CWU akurat miałem na stałe żeby chronić powrót, który miałem w okolicach 55*C. W tym sezonie zamontowałem pompę na powrocie z 4D i zobaczę jak działa dopiero jak będę odpalał. U Ciebie są niedopałki bo masz źle dobrane nastawy ręczne, a sadza bo też źle dobrane nastawy oraz dodatkowo mały odbiór bo jest ciepło więc piec sobie pyka na minimalnej mocy. Na szybko licząc z samego węgla idzie 3,3kW (u mnie idzie 8,5g węgla na sekundę podawania, nie wiem czy w kotle 12kW jest taki sam palnik czy mniejszy ale różnica pewnie nie będzie duża), a przy tak niskiej mocy, sprawność jest pewnie na poziomie 50% więc do instalacji idzie średnio 1,6kW. Dlatego taka sadza to normalka w tym przypadku. Reasumując - załącz PIDa, zamontuj czujnik temperatury zewnętrznej, wg. niego ustaw wstępnie krzywą albo nie montuj go jeżeli Ci się teraz nie chce ale ustaw zawory 4D wg. uznania i daj znać jak to pracuje po kilku dniach. Edytowane 2 Września 2020 przez Wello Cytuj
gmaj22 Opublikowano 2 Września 2020 #12 Opublikowano 2 Września 2020 Dorzucę swoje trzy grosze: 1/ za pompami zawory zwrotne sprężynowe a nie klapowe 2/ czemu maja słuzyć zawory zwrotne przed mieszaczami 4D? Pewnie, aby pompy mieszaczy nie podbierały sobie wody. Ale to wystarczyło dać od kotła rurę "czarną" 1 1/2" jako rozdzielacz i od niego podłaczyć wszystkie pompy. 3/ uzupełnianie układu jest na "sztywno" a powinno być elastyczne rozłaczalne lub z dwoma zaworami 4/ odstojnik na czopuchu to już @Trener40 podsumował :) Cytuj
CIHYMUR Opublikowano 3 Września 2020 #13 Opublikowano 3 Września 2020 Podawanie z 15 sek. przestaw na 8-lub 10 sekund . Powinno się poprawić. Ładna kotłowienka. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi