Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Wszystkich. Stoje przed wymiana mojego pieca elektrycznego o mocy 15 kw na cos innego znaczy tanszego w uzytkowaniu. Jestem zupelnym nowicjuszem w tym temacie bo od 3 miesiecy stalem sie wlascicielem domu a wczesniej mieszkanie grzane z sieci miejkiej. Obecnie mam szwankujacy piec eltermu i po pierwszym rachunku w cieplym sezonie letnim mam go dosc a i tak musze zakupic nowy bo ten sie rozpada. Stoje przed wyborem pellet lub ekogroszek lub elektryczny pluz koza w salonie (na dogrzanie dostepnym drewnem). Dom parterowy  z poddaszem uzytkowym  z garazem w bryle  z 2012 roku ( ocieplenie styropian 17 cm niby bo nie jestem pierwszym wlascicielem). W domu piec elektryczny 15 kw , ogrzewanie podlogowe na okolo 60-70 metrach i 6 kaloryferow. Ciepla woda tez z tego samego pieca. 3 uzytkownikow w tym dziecko.  

Co byscie mi doradzili bo widze tutaj wielu doswiadczonych forumowiczy. Przejrzalem kilkanascice zbiorczych tematow o wyborach pieca ale chcialbym poglebic temat  pod konkretne wymagania bo zawsze diabel tkwi w szczegolach a tutaj te szczegolu = koszty  - czasem niepotrzebne.  Jesli ktos chcialby poswiecic kilka chwil swojego czasu na podanie jakiegos zestwu sprzetu co w czym to bylbym wdzieczny. Pozdrawiam

https://cieplowlasciwie.pl/wynik/8glb

Edytowane przez grzegorzk94
Opublikowano

Z jakiego rejonu Polski jesteś, za ile możesz kupić pelet i ile chcesz wydać na kocioł? Tu rozpiętość jeśli chodzi o pelleciaki jest duża, od 7500 za Ferroli Biopellet, przez Kotłospaw Slimko, Biawar Pellux, Edilkamin Laguna, Blackstar+ do ok. 18000 za RTB Fenix. 

Opublikowano

Z Bydgoszczy, w temacie dostepnosci do pelletu czy ekogroszku nie zaglebialem sie za bardzo bo z tego co wiem od znajomych zamawiaja na paletach wiec opcja wysylek chyba wchodzi w gre, mysle ze zupelnie gorna polka cenowa odpada bo nie widze potrzeby zeby jakis Rollyce Royce stal w kotlowni a ja bede w niego sypal brudny wegiel eko a do tego nikt mi pewnie nie da pelnej gwarancji na 10 czy 20 lat wiec szkoda wyrzucac pieniadze na cos super drogiego.

Opublikowano

Kocioł nie jest od stania, kocioł ma grzać, a przy pellecie masz w dodatku względnie czysto. Generalnie zasada jest taka, że im bardziej bezobsługowy kocioł tym jest drożej. Nadal nie wiem w co celujesz, eko czy pellet?

Opublikowano

Przemyśl mimo wszystko kocioł pelletowy. Koszty podobne a mniej obsługowy i czyściej w kotłowni. 

Opublikowano

Jak wyżej... 

Jest tam mieszana instalacja... Ciekawe jak była rozwiązana podłogówka i grzejniki ( sterownie). 

Do tego komin... Trzeba też go mieć na uwadze... 

Tego kolega nie napisał... 

Opublikowano

Jak spróbujesz pelletu to do czarnego syfu już nie wrócisz jak wielu tuta. Jeśli jesteś przekonany do węgla to bierz coś z palnikiem SV200 np. Skamp PV 13. Bardzo dobry kocioł z pionowym wymiennikiem i czyszczakami. Jednak mieszkając w mieszkaniu gdzie nie musiałeś palić, teraz masz elektryka i nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jak wygląda obsługa kotła na węgiel. Dlatego też się pytałem po ile masz pellet w swoich stronach bo groszek wcale nie musi wyjść drożej od pelletu.

Opublikowano (edytowane)

Komin jest mimo ze nie uzywany w tym celu ale jest gotowy.  Podlogowka jest ogrzewana z pieca elektrycznego tak samo kaloryfery, nie moje to rozwiazanie tak nabylem ten dom i teraz szukam opcji jak go dostosowac zeby to mialo rece i nogi i nie zjadalo sporego budzetu.

Chyba najwiksza firma w mojej okolicy  i jej cennik:

http://paleko.com.pl/pellet-drzewny

Edytowane przez grzegorzk94
Opublikowano

Wystarczy że komin nie jest ceglany. Ja się popytam o pellet w twojej okolicy i napisze jak będę coś wiedział.

Opublikowano

Komin jest z cegly klinkierowej i z tego co mowil poprzedni wlasciciel jeden z wyciagow ( nie znam fachowego nazewnictwa) jest dostosowany do tego zeby obslugiwac piec ale wiecej szczegolow nie wiem musialbym to organoleptycznie sprawdzic :) 

Opublikowano

Klinkier to tylko na górze, czyli masz murowany i dochodzi Ci do tego koszt wkładu kominowego.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, grzegorzk94 napisał:

Komin jest mimo ze nie uzywany w tym celu ale jest gotowy. 

Podlogowka jest ogrzewana z pieca elektrycznego tak samo kaloryfery, nie moje to rozwiazanie 

Klinkier, to może być od dachu w górę :), a może i cały, ale tego nie wiadomo... 

Napisz jakie było sterownie zasilania temp na grzejniki i podłogówkę... Masz tam jakiś sterownik do tego całego bałaganu ;) 

Wyprzedziłeś mnie eliks  z kominem :) 

Edytowane przez Trener40
Dopisek
Opublikowano

Moze tak byc jak piszecie z kominem poniewaz ponizej poziomu dachu wszystko jest zabydowane/zatyknowane i nie wiem dokladnie. Sterownik mam w salonie i tu moge ustawiec kiedy i jakie temperatury zapodaje na podlogowke, nie wiem na jakich zasadach dzialaja kaloryfery, nie bardzo widze u mnie mozliwosc rozdzialu  kiedy dzialaja kaloryfery a kiedy tylko podlogowka, nie mam poprostu nigdzie podzialu na to i na tamto.  Mam dwie szafki z jakimis rozdzielaczami na podlogowke - jedna glowna w kotlowni i druga mniejsza  na pietrze.  Sterownik marki DigiTime 600i w kazdym pomieszczeniu gdzie jest podlogowka termostaty Danfosa.  Jesli jest jakis specjalista z okolic Bydgoszczy to chetnie zlece mu zajecie sie tym balaganem a do tego czasu musze niestety kombinowac co z tym zrobic.