Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie, no jak ustawić różne temperatury dla cwu i co to wiadomo, tak jak napisałeś. Ja mam na myśli że w timerze nie da się ustawić różnych temperatur - osobno dla co i cwu, tylko jedną, która będzie stosowana dla aktualnie wybranego trybu.

W timerze ustala się komplet: dzień i godzinę włączenia/wyłączenia oraz temperaturę zasilania.

Opublikowano

Nie ? tak mi się wydaje, ustaw timer w trybie HEAT, zmień na tryb TANK i wtedy pojawia się inna temperatura, wg mnie tak to działa.

Opublikowano

A gdyby dodatkowo sterować przekaźnikiem złącze CN22 w ATW? Ja po 21 nie potrzebuje już ciepłej wody, dopiero ok 16 następnego dnia jest potrzebna, jak się to zachowa? To jedynie jest do dupy w tej pompie ? brak intuicyjnego timera. Myślę że pare kwh można by zaoszczędzić, teraz od 1,5h jedzie z pełną mocą ładując CWU, bez sensu

Opublikowano

Tak, możnaby osobnym sterownikiem zarządzać zapotrzebowaniem cwu. Efektywniej jest aby cwu ładowało się w ciągu dnia i ze względu na COP i na taryfę dwustrefową. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A jak konkretnie ustawić mikroprzełączniki BM1 i BM2 aby sterować CWU z CN22.

Ja mam pompę AU082FYCRA, ustawienia BM1 [ 00010011] BM2 [01000001] i zwieranie CN22 nic nie daje. Pompa załącza się przy spadku temperatury w zbiorniku CWU o 5 stopni poniżej nastawy TANK na sterowniku YR-E27. Przy zbiorniku 200 litrów i większym poborze wody szybko się załącza a chciałbym tym sterować z własnego sterownika. Czytałem o ustawieniu BM1-1 na ZAŁ ale w instrukcji którą otrzymałem z pompą jest ta pozycja opisana "Blokada num. jednostki wewnętrznej : 0-rozpoczęcie szukania jed.wew.[domyślne] 1-zatrzymanie szukania jednostki wewnetrznej...]. 

Drugie co zaobserwowałem w moim egzemplarzu to jak ustawię temperaturę CWU na 47st to pompa wyłącza się przy 46 (było o tym pisane w temacie wcześniej)  czy możecie ogrzać wodę do ponad 46 stopni.

Czy macie podłączony zawór trójdrożny CO/CWU do ATW-A1 i jak to robicie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie mam pytanie do posiadaczy pompy Haier AU082FYCRA. Czy można za jej pomocą sterować elektrozaworem ale w ten sposób aby był otwierany w momencie gdy temperatury wody w bojlerze CWU jest niższa niż temperatura wody zasilającej wychodzącej z PC.

Układ ma wyglądać nsp. . PC ma ogrzewać CO i CWU ale tylko w trybie CO (czyli grzanie CWU sprowadza to się do grzania w okresie grzewczym bez miesięcy letnich) Temperatura wylotowa  wody PC ustawiona na 40 stopni ogrzewa instalację CO jednocześnie jeśli woda w CWU spadnie poniżej 40 stopni zostanie otwarty elektrozawór pozwalający na przepływ wody przez bojler. Generalnie w bojlerze jest grzałka elektryczna która popołudniu podniesie temperaturę a w miesiącach letnich przejmie całkowicie funkcje grzania CWU.

Opublikowano

Raczej takiej możliwości to to ni ma...ale jest to proste do zrobienia. Kupujesz  allegro prosty termostat za ok 20 zł. który kontroluje temp. CWU i podaje sygnał na elektrozawór. I po temacie

Opublikowano

Witam. Próbuje zamontować pompę Haier 7,8 kw i mam pytanie: czy grzałka do dogrzewania cwu powinna być  podłączona : plus i minus grzałki do złączy 17 i 18?

Chce również dodać do układu dogrzewasz CO Elterm Strzelec 3 kw 230v i nie za bardzo wiem jak go zasilić. Złącze  11-12 opisane jest jako "styk bezprądowy sygnałowy 220 V" czy to oznacza, że może ona załączać/rozłączać układ grzałki. Jak jest maksymalna obciążalność tego styku?

atw.png

Gość berthold61
Opublikowano

Jak bezprądowe to nie ryzykowałbym tylko założył prosty stycznik i po problemie .

Opublikowano

Wyjście 17-18 nie jest do CWU lecz do wspomagania pompy w przypadku małej wydajności pompy przy niskich temperaturach. 11-12 styk niskopradowy, tak jak wyzej napisał kol. berthold, nie ryzykuj,  ale ten styk jest  ton styk sygnałowy do załączenia dodatkowego żródła CO,  nie CWU. 

Opublikowano
20 godzin temu, piątrek napisał:

Wyjście 17-18 nie jest do CWU lecz do wspomagania pompy w przypadku małej wydajności pompy przy niskich temperaturach.

W instrukcji serwisowej na str 115 pisze, że 17 i 18 to grzałka zbiornika wody c.w.u. Na schemacie też jest zaznaczona grzałka w bojlerze ktora jest połączona z ATW wiec może to dogrzewanie ciepłej wody użytkowej przy niskiej wydajności pompy. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 28.05.2021 o 12:16, MarekNs napisał:

,,, Próbuje zamontować pompę Haier 7,8 kw i mam pytanie: czy grzałka do dogrzewania cwu powinna być  podłączona : plus i minus grzałki do złączy 17 i 18? ,,,

Najważniejszym przewodem w grzałce elektrycznej jest przewód PE, niestety producent modułu sterowania ATW-A01 nie przewidział zacisku w module, by prawidłowo podłączyć grzałkę elektryczną. Ponadto grzałka powinna być zabezpieczona zabezpieczeniem nadprądowym.  

Przewód N grzałki podłączasz pod zacisk 18, a przewód L grzałki pod zacisk 17.  

W dniu 28.05.2021 o 12:16, MarekNs napisał:

,,, Chce również dodać do układu dogrzewasz CO Elterm Strzelec 3 kw 230v i nie za bardzo wiem jak go zasilić. Złącze  11-12 opisane jest jako "styk bezprądowy sygnałowy 220 V" czy to oznacza, że może ona załączać/rozłączać układ grzałki. Jak jest maksymalna obciążalność tego styku?

Układ załączania dogrzewacza możesz zrealizować w taki sam sposób, w jaki producent  modułu sterowania ATW-A01 rozwiązał sterowanie grzałką elektryczną zasobnika CWU.  

Opublikowano (edytowane)

No nie tak. W ATW jest zacisk PE , skoro grzałke podpinasz pod 17-18 to jest też PE kabelek 3x2,5 i po sprawie. Co do zacisku 11-12 nie podpinaj dogrzewacza , gdyż jest to styk sygnałowy , czyli podajesz sygnał na załączenie , ale nie podpinasz urządzenia. 

Jesli chodzi o wczesniejszy post, no tak, jest to dogrzewanie CWU,  gdyż piorytetem jest CWU w cyklu pracy O i CWU pompy , moje przeoczenie instrukcji...  ? Spokojnie można podłaczyć grzałke , ta czarna kostka z 4 podłaczeniami  ? to stycznik na załączenie tej grzałki. Oczywiście , tak jak w instrukcji jest napisane, osobne zabezpieczenie na ATW i jesli chcesz podłączyć grzałe, to musi być odpowiednie zabezpieczenia . Ja mam zabezpieczenie nadpradowo różnicowe 10 A ,

Edytowane przez piątrek
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 30.05.2021 o 20:31, piątrek napisał:

Co do zacisku 11-12 nie podpinaj dogrzewacza , gdyż jest to styk sygnałowy , czyli podajesz sygnał na załączenie , ale nie podpinasz urządzenia. 

To stwierdzenie poparte wiedzą, czy przypuszczeniami ??

Wszystkie dolne zaciski w ATW-A01 są wyjściami, co doskonale widać po strzałeczkach na rysunku powyżej. Na stykach 11-12 pojawia się napięcie 230V w momencie, jak logika sterowania uzna, że pompa nie daje rady. Mam pod te zaciski podłączony stycznik, który włącza grzałki (łącznie 8kW).

Opublikowano
W dniu 23.06.2021 o 23:36, JaxTeller napisał:

To stwierdzenie poparte wiedzą, czy przypuszczeniami ??

Wiedzą. Nie napisałem ze jest to styk beznapięciowy, lecz sterujący urządzeniem (jesli chcesz inaczej :wyjście sterujące) to po pierwsze. Po drugie : nie masz nic przeciwko temu aby kol. Marek podpiął bezpośrednio pod wyjście 11-12 dogrzewacz?  Po trzecie : wszystkie zaciski parzyste począwszy od 6 są zwarte czyli jest to zacisk neutralny a nieparzyste zaciskami sygnałowymi sterującymi o potencjale 230 VAC.

Opublikowano
W dniu 30.05.2021 o 11:02, Witek-z-Ulicy napisał:

,,, Układ załączania dogrzewacza możesz zrealizować w taki sam sposób, w jaki producent  modułu sterowania ATW-A01 rozwiązał sterowanie grzałką elektryczną zasobnika CWU.  

W dniu 30.05.2021 o 20:31, piątrek napisał:

,,, Co do zacisku 11-12 nie podpinaj dogrzewacza , gdyż jest to styk sygnałowy , czyli podajesz sygnał na załączenie , ale nie podpinasz urządzenia. 

Kolego @piątrek przeczytaj jeszcze raz z uwagą to co poprzednio napisałem i w tym poście zacytowałem.
Układ załączania grzałki dogrzewania CWU jest wysterowany przez port CN9.

Do podłączenia grzałki dogrzewania CWU nie ma przewidzianego w module ATW-A01 zacisku PE. 

Opublikowano

Port CN9 zarządza załączaniem wyjścia na grzałkę CWU z wyjściem na styk 17 i 18 oraz PE. Można pod te styki podłączyć grzałkę CWU bezpośrednio max 3kW. 

Styki 11 i 12 dają sygnał niskoprądowy 230VAC w celu uruchomienia zewnętrznego źródłą ciepła na potrzeby CO. Nie wiem jaka obciążalność, ale standardowe użycie tych styków to podłączenie poprzez przekaźnik z cewką na 230VAC grzałek lub zwieranie beznapięciowe styków na jakimś piecu. 

Wyciąg z instrukcji o tym: 

Cytat

W trybie ogrzewania, gdy jednostki są włączone
przez ponad 1 godzinę, szybkość wzrostu
temperatury wody wynosi mniej niż 0,1°C/min, a
temperatura jest niższa niż ustawienie temperatury
wody 3°C, wysyłany jest sygnał 220 V.
Pomocniczym źródłem ciepła może być
nagrzewnica elektryczna lub piec gazowy.

5 godzin temu, Witek-z-Ulicy napisał:

Do podłączenia grzałki dogrzewania CWU nie ma przewidzianego w module ATW-A01 zacisku PE. 

Czemu nie można użyć tego zacisku PE, który jest na płycie ATW? Ostatni z prawej na dole? Tam gdzie się podłącza zasilanie do płyty? 

Powinno podpiąć się też do niego również PE z pomp obiegowych. 

Opublikowano

Port CN4 traktuj tak samo jak port CN9.
Wszystko masz nakreślone na schemacie producenta modułu ATW-A01.

34 minuty temu, kejno napisał:

,,, Czemu nie można użyć tego zacisku PE, który jest na płycie ATW? Ostatni z prawej na dole? Tam gdzie się podłącza zasilanie do płyty? 

Powinno podpiąć się też do niego również PE z pomp obiegowych. 

Moje zdanie jest takie, że producent chciał zaoszczędzić jednego grosza i zacisku PE pod grzałkę dogrzewania CWU nie zamontował (a miejsce jest).

Oczywiście możesz skorzystać z zacisku PE przeznaczonego do zasilania modułu ATW-A01.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, 

przymierzam się do zakupu pompy ciepła, wstępnie byłem zainteresowany Haierem. Czytając wątek czy dobrze zrozumiałem, że nie posiada termostatu pokojowego w sterowniku? Jest możliwość podłaczenia takiego termostatu, który właczy/ wyłączy pompę? Dzięki za odp.

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się, nie posiada. 

Termostat możesz podłączyć do sterownika ATW-01

Edytowane przez kejno
Opublikowano (edytowane)

Po Waszych doświadczeniach pompa warta jest swojej ceny czy raczej zainwestowalibyście w inną markę?

Edytowane przez qprmark
Opublikowano
W dniu 5.09.2021 o 22:41, qprmark napisał:

Po Waszych doświadczeniach pompa warta jest swojej ceny czy raczej zainwestowalibyście w inną markę?

Dla mnie ok, dla kogo innego i przy innych warunkach może i nie. 

18 minut temu, thandi napisał:

Witajcie. Ktoś może wie gdzie jest zamontowana dodatkowa grzałka w pompie 8kw? Chce ją zasilić z osobnej fazy i nie wiem gdzie jest.🙃

Nie ma fabrycznie dodatkowej grzałki w tej pompie. Skąd to wyczytałeś?