Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@wojtekkowal Jeśli wierzysz że oprocentowanie tych podlinkowanych obligacji będzie wyższe od inflacji to jesteś dużym optymistą. Ponadto mowa w tych reklamach jest o styczniu i lutym w którym trochę inaczej ludzie pojmowali rzeczywistość ( właściciel resteuracji za jej sprzedaż innej ceny będzie oczekiwał w maju, wrześniu czy listopadzie i będzie ona bardzo się różniła od tej ze stycznia czy lutego 2019r)

Ja to widzę trochę inaczej. Państwo to taka spółka która ma kiepskie wyniki finansowe i brak perspektyw na wzrosty oraz zarząd działający na jej szkodę - rozdający kasę na prawo i lewo ( np. +500 itp) by utrzymać się u władzy. Nawet jak zarząd wydrukuje nową emisję akcji czy obligacji i inwestorzy ją wykupią to nie oznacza że jej wartość wzrośnie. Zarząd jest kiepski - brak wyników i ściganie podatników - swoich żywicieli ( zniechęca to do prowadzenia działalności w tym kraju). Zarząd przede wszystkim dba o siebie, więc nie chcę by zarządzał moimi pieniędzmi ( myślę że zrobię to lepiej no i nie będę rozdawał).

Edytowane przez Piecuch19
Opublikowano

Mozliwe, ze to dopiero pomysl lub znowu jakis "fucke/fake news :)". 

Poczekamy zobaczymy.

Gdyby znalesc pomysl jak rozruszac / wesprzec gospodarke naszymi pieniedzmi ale bez udzialu MF i US to byl by to strzal w dziesiatke.

Opublikowano

Powierzyć swoje oszczędności komuś kto jest mało wiarygodny i próbuje coś ugrać, albo coś zamaskować tematami zastępczymi w obliczu epidemii, to chyba nie jest dobry pomysł.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Piecuch19 napisał:

Ja to widzę trochę inaczej. Państwo to taka spółka która ma kiepskie wyniki finansowe

Ja też widzę to trochę inaczej. Rozmawiamy nie o szczegółach obligacji, a o tym że kompletnie nie zrozumiałeś o co chodzi w filmie który zamieściłeś. Gdybyś rozumiał, nigdy byś go nie zamieścił. To jest właśnie sedno problemu, który teraz probujesz rozwlekać i rozmywać. 

9 godzin temu, PioBin napisał:

Mozliwe, ze to dopiero pomysl lub znowu jakis "fucke/fake news :)". 

Poczekamy zobaczymy.

Też nie znam szczegółów, ale jest jakaś koncepcja, która w ekonomii jest powszechnie znana, natomiast nikt nikomu nie chce zabierać oszczędności z kont. 

8 godzin temu, Ryni napisał:

Powierzyć swoje oszczędności komuś kto jest mało wiarygodny i próbuje coś ugrać

Jak padnie skarb państwa, to nic ci już nie pomoże. Nie pasuje ci taka forma, możesz zawsze kupić dolary, złoto lub mieszkanie.  Ale po prostu nie pisz pierdół o niczym. Co prawda informacja sprzed apogeum epidemii, ale podaję ją w kontekście jak to napisałeś "powierzenia oszczędności komuś mało wiarygodnemu":

Cytat

Obligacje cieszyły się takim zainteresowaniem że popyt przekroczył oczekiwania Ministra. Niemal 2,5 mld złotych – za taką kwotę Polacy kupili detaliczne obligacje skarbowe tylko w styczniu br. Popyt był tak duży, że zabrakło najpopularniejszych obecnie „czterolatek” i jeszcze styczniu trzeba było stworzyć ich więcej....

.... Największą popularnością cieszą się papiery indeksowane inflacją. W uproszczeniu rzeczona indeksacja polega na tym, że oprocentowanie rośnie wraz z przyspieszającym wzrostem cen w sklepach i punktach usługowych. I to właśnie inflacja jest teraz najważniejszym czynnikiem, który generuje rekordowy popyt na papiery skarbowe.

Jak widać, ludzie mają trochę inne zdanie na temat tej "wiarygodności".

Edytowane przez Gość
Opublikowano
W dniu 8.04.2020 o 17:13, eliks napisał:

U mnie przez koronowirusa i sytuacji z tym związanej biedna kosmetyczka, która miała dzienny utarg liczony w kilku ładnych tysiącach, mająca 1 pracownice zrobiła zrzutkę internetowa na jej firmę bo wszystkie pieniądze w to zainwestowała a teraz nie ma za co żyć i nie wie co dalej z zakładem. Musi zapłacić ZUSy i za lokal 1000zl. Jak to zobaczyłem na Facebooku to chciałem coś napisać bo jestem uczulony na takie rzeczy, ale żona mi zagroziła że będę pościł pół roku jak to napiszę więc odpuściłem.

Mały update. Dziewczyna która zbiera na przeżycie wykupiła sobie tą reklamę na Facebooku.

Opublikowano
1 godzinę temu, wojtekkowal napisał:

Ja też widzę to trochę inaczej. Rozmawiamy nie o szczegółach obligacji, a o tym że kompletnie nie zrozumiałeś o co chodzi w filmie który zamieściłeś. Gdybyś rozumiał, nigdy byś go nie zamieścił. To jest właśnie sedno problemu, który teraz probujesz rozwlekać i rozmywać. 

Też nie znam szczegółów, ale jest jakaś koncepcja, która w ekonomii jest powszechnie znana, natomiast nikt nikomu nie chce zabierać oszczędności z kont. 

Jak padnie skarb państwa, to nic ci już nie pomoże. Nie pasuje ci taka forma, możesz zawsze kupić dolary, złoto lub mieszkanie.  Ale po prostu nie pisz pierdół o niczym. Co prawda informacja sprzed apogeum epidemii, ale podaję ją w kontekście jak to napisałeś "powierzenia oszczędności komuś mało wiarygodnemu":

Jak widać, ludzie mają trochę inne zdanie na temat tej "wiarygodności".

Znów piszesz o styczniu a jesteśmy w innej rzeczywistości - mamy kwiecień i to nie jest koniec pandemii ( w styczniu pandemii rządzący jeszcze nie wpuszczali oficjalnie do Polski - zielona wyspa do początku marca była ).

W styczniu ceny mięsa i innych artykułów porównaj do tych z kwietnia i z oprocentowaniem obligacji - liczby są wiarygodniejsze od ślepej wiary w doskonałość rządzących.

W takich sytuacjach kiedy kredyty są wstrzymane to głównie banki są beneficjentem obligacji.

Opublikowano

@Piecuch19 to o tyle nie jest zly pomysl gdyz on do niczego Cie nie zmusza. Jak chcesz "pomoc Panstwu" i "pozyczyc" mu pieniadze to masz taka mozliwosc - zero przymusu. Zawsze ja miales wiec i robienie z tego super pomyslu tez jest przegieciem w druga strone oczywiscie. Wszystko zalezy czy i komu sie to oplaca.

2 godziny temu, wojtekkowal napisał:

.... Największą popularnością cieszą się papiery indeksowane inflacją. W uproszczeniu rzeczona indeksacja polega na tym, że oprocentowanie rośnie wraz z przyspieszającym wzrostem cen w sklepach i punktach usługowych. I to właśnie inflacja jest teraz najważniejszym czynnikiem, który generuje rekordowy popyt na papiery skarbowe

To powyzej jest sednem wszystkiego.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, PioBin napisał:

@Piecuch19 to o tyle nie jest zly pomysl gdyz on do niczego Cie nie zmusza. Jak chcesz "pomoc Panstwu" i "pozyczyc" mu pieniadze to masz taka mozliwosc - zero przymusu

Ale on tego prawdopodobnie nie wiedział, bo gdyby wiedział, nie zamieściłby tak infantylnego materiału, którego tytuł brzmi:

Cytat

Przecież to jest dziecinada i jakaś farsa dla potencjalnych przygłupów, którzy mają kompletne problemy z odrobiną samodzielnego myślenia. Jak można zarekwirować oszczędności obywateli poprzez emisję państwowych obligacji skarbowych? No jak?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@wojtekkowal Gdybyś powiedział to jakiś czas temu Grekom że będą mogli wypłacać dziennie 50-100eu swoich oszczędności to też by Cię wyśmiali ( teraz już nie).

@PioBin sednem jest realna wartość pieniądza - nie ta którą podaje GUS bo tam uwzględnione są towary przemysłowe, które zwykle w takim okresie tanieją - poza tymi najpotrzebniejszymi ( popyt kształtuje cenę - przykład: maseczki, rękawiczki lateksowe i ich cena w styczniu i kwietniu). Co do właściwej wartości pieniądza można się przekonać robiąc zakupy spożywcze, bo to kupujemy najczęściej i porównać z oprocentowaniem obligacji  - związanym z zamrożeniem środków w dłuższym terminie.

Opublikowano

Piecuch19, nie plącz się teraz w zeznaniach, zamieściłeś publicznie pewien materiał biorąc za to co zrobiłeś pełną odpowiedzialność. Więc pytam jeszcze raz i chciałbym usłyszeć konkretną odpowiedź:

Godzinę temu, wojtekkowal napisał:

Jak można zarekwirować oszczędności obywateli poprzez emisję państwowych obligacji skarbowych? No jak?

Czekam na odpowiedź.

Opublikowano
4 godziny temu, wojtekkowal napisał:

Ale po prostu nie pisz pierdół o niczym.

Tu masz rację w tej chwili to co piszę to pierdoły, dopiero za jakiś czas będę mógł powiedzieć, a nie mówiłem, ale to już będą inne czasy i pisać będziemy o czym innym.

Opublikowano
Godzinę temu, Piecuch19 napisał:

Co do właściwej wartości pieniądza można się przekonać robiąc zakupy spożywcze, bo to kupujemy najczęściej i porównać z oprocentowaniem obligacji  - związanym z zamrożeniem środków w dłuższym terminie.

W odniesieniu krotkoterminowym mozemy wybierac to co nam wygodnie aby udowodnic lub obalic tezy. Ale nie o to przeciez chodzi. Podsumowujac: ten pomysl z obligacjami nie jest adresowany dla mnie. Kazde "przerzucanie" pieniadza przez rece urzednikow musi generowac dodatkowe oplaty/straty za ktore ostatecznie zaplaci kazdy.

Opublikowano
42 minuty temu, wojtekkowal napisał:

Piecuch19, nie plącz się teraz w zeznaniach, zamieściłeś publicznie pewien materiał biorąc za to co zrobiłeś pełną odpowiedzialność. Więc pytam jeszcze raz i chciałbym usłyszeć konkretną odpowiedź:

Czekam na odpowiedź.

Zeznaniach??

Nie pomyliłeś forum z pracą? 

O odpowiedzialność zapytaj tych co wyemitowali ten program ( TV blisko związana z rządzącymi), lub ich przesluchaj.

Wg mojej oceny czy prywatnej opinii to oprocentowanie obligacji 2,3% w stosunku rocznym nie zrekompensuje rzeczywistej inflacji spowodowanej pandemią, a tylko zablokuje środki na rachunku w dłuższym terminie ( brak możliwości korzystania). Jeśli dla Ciebie oznacza to zysk to śmiało możesz nabywać. Ja ma inne zdanie i wyrażam je na forum, bo ono od tego jest. 

Opublikowano (edytowane)

Piecuch19, zapytamjeszcze raz:

3 godziny temu, wojtekkowal napisał:

Jak można zarekwirować oszczędności obywateli poprzez emisję państwowych obligacji skarbowych? No jak?

Godzinę temu, Piecuch19 napisał:

O odpowiedzialność zapytaj tych co wyemitowali ten program ( TV blisko związana z rządzącymi), lub ich przesluchaj.

No właśnie nie ma tam niczego o zarekwirowaniu oszczędności, więc dlatego pytam Ciebie, a Ty ciągle rozwijasz jakieś poboczne wątki. Napisz, jak Kaczyński za pomocą obligacji zarekwiruje oszczędności Polaków? Może obejrzyj, to co zamieściłeś jeszcze raz i postaraj się zrozumieć o czym ci dwaj panowie rozmawiają. Następnie przyjmij do wiadomości, że zakup obligacji jest w pełni dobrowolny i nie można do tego nikogo zmusić. Można trzymać kasę na koncie, można kupić złoto, dolary, mieszkanie lub obligacje skarbowe. O tym czy jest to dla kogoś opłacalne, czy też nie jest nie tobie decydować i wyliczać tą opłacalność. Obligacjami skarbowymi regulowano rynek na całym świecie, zanim usłyszano o koronawirusie, ale jak widać jesteś tym niesamowicie zaskoczony robiąc kolejną "sensację". To wszystko w tej kwestii. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, wojtekkowal napisał:

Da się, wystarczy odpowiednia ustaw zmuszająca banki do wypacania oszczędności w formie obligacji, to najprostszy przykład.

A, że ustawa nie będzie zgodna z obowiązującym prawem to nie ma znaczenia, bo będzie ona i tak obowiązywać do czasu gdy ktoś nie udowodni, że właśnie tak jest. Potem wystarczy tylko w nieskończoność przeciągać termin wykupu takich obligacji, choćby ze wzgledu na złą kondycje finansową gospodarki po epidemii.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Ryni napisał:

Da się, wystarczy odpowiednia ustaw zmuszająca banki do wypacania oszczędności w formie obligacji, to najprostszy przykład.

No to jak chcesz w ten sposób, dyskutowac, to raczej nie co brnąć dalej w te bzdury. Może zacznij pisać opowiadania science fiction, bo najwyraźniej masz ku temu ogromny talent.

Póki co od 19 kwietnia zaczyna się odmrażanie gospodarki. To są realia i dobre dla wszystkich informacje, a bajkopisarze nie dalej piszą bajki.

https://www.money.pl/gospodarka/koronawirus-w-polsce-minister-szumowski-podaje-date-odmrazania-gospodarki-6499719340021889a.html

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Nie muszę pisać powieść, bo to się dzieje tu i teraz, wielu ludzi siedzi w domu lub jest karanych na podstawie przepisów, które mają wątpliwe umocowanie prawne, a jednak się do tego stosuje.

Edytowane przez Ryni
Opublikowano
Opublikowano

Akurat świetny przykład wybrałeś. Tak właśnie kończy się prywatyzacja państwowej służby zdrowia - czyli ważny jest bilans zysków i strat spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, ewentualnie potem zdrowie pacjentów. To oświadczenie zarządu Firmy, bo tak chyba mogę napisać:

https://www.pcmg.pl/oswiadczenie-zarzadu-pcmg-odnosnie-artykulu-umieczonego-na-portalu-onet-w-dniu-23-03-2020r

Oj Piecuch, Piecuch nie pisz ty już lepiej nic...

Opinie pacjentów:

https://www.google.com/search?q=szpital+w+grójcu+opinie&oq=szpital+w+grójcu+opinie&aqs=chrome..69i57j69i60l3.8860j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8#lrd=0x4719229e60d50287:0xecc4ecc6c6509d0c,1,,,

Opublikowano

Osoby które potraciły bliskich w wyniku tego chaosu raczej nie miały wpływu na to gdzie karetka ich zawiezie. Korzystały z państwowej służby zdrowia do której miały zaufanie. 

Opublikowano (edytowane)

Ty masz naprawdę poważne problemy z ogarnięciem i percepcją  jakichkolwiek, nawet prostych informacji.To nie jest państwowa służba zdrowia. Już to pisałem wyżej. Jest to prywatne przedsiębiorstwo powstałe na bazie ustawy uchwalonej W 2011 (Ustawa o Działalności Leczniczej) roku przez rząd PO-PSL

http://www.krs-online.com.pl/powiatowe-centrum-medyczne-w-grojcu-sp-z-krs-361403.html 

Cytat

...zmiany ustawowe – "Ustawa o Działalności Leczniczej", spowodowały zakończenie funkcjonowania NZOZ i podjęcie  w  to miejsce działalności Podmiotu Leczniczego o nazwie Powiatowe Centrum Medyczne w Grójcu Sp. z o. o. Wszyscy pracownicy NZOZ-u stali się z mocy Ustawy pracownikami PCMG. Zmiana nie ma żadnego wpływu na istotę działalności Szpitala i Przychodni w Grójcu. Na mocy tejże samej Ustawy Podmiot Leczniczy Powiatowe Centrum Medyczne w Grójcu Sp. z o. o. powołał dwa przedsiębiorstwa: Szpital Specjalistyczny oraz Zespół Poradni Specjalistycznych i Ratownictwa Medycznego, w oparciu o które prowadzi działalność leczniczą.

Rozumiesz różnicę?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Z punktu widzenia pacjenta którego zabiera karetka nie ma to znaczenia, bo on nie ma wpływu na to gdzie go zawiozą.

Opublikowano

Zamieściłeś kolejny artykuł, którego intencją było pokazanie bezradności rządu, bałaganu, kompletnego rozkładu itd, a tu okazało się, że chodzi o niepubliczny, sprywatyzowany zakład opieki zdrowotnej będący spółką kapitałową w pewien sposób zależną od władz samorządowych.

Opublikowano

Na dzien dzisiejszy oprocz wirusa ktorego nie widac bo maly, widze jeszcze jeden problem: SUSZA! Mam nadzieje ze skapnie cos z nieba.