bomba1982 Opublikowano 18 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Witam.Mam pewien problem gdyż wydaje mi się że pompa ma co jakis czas powietrze w sobie.Czy to jest normalne czy efekt kawitacja a jak tak jak to obejść bo mam wrażenie że przez to spada mi ciśnienie w układzie a co za tym idzie nie dogrzewa mi ostatnich grzejników(dla proby zamknalem na.chwile zawor nad pompka na obejsciu i tskiego odglosu powietrza czy bombelkow nie bylo slychac)Jak recznie odpowietrze pompke slysze powietrze ale przez jakis czas jest spokoj.Na zimnej wodzie tego nie ma i pompka chodzi plynnie.Dodaje zdjęcia z mojej instalacji.Nie wiem czy to jest ogrzewanie grawitacyjne czy etażowe ale jest pompka a rury idą gorą.Jeden grzejnik jest na tym samym poziomie co piec a reszta grzejników wyżej o jakieś 40-50cm
Hermogenes Opublikowano 18 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Sprawdź filtr siatkowy, jest pod tę dużą nakrętką koło dolnego zaworu odcinającego pompę. Tylko najpierw zakręć oba czerwone zawory żebyś nie stracił wody z układu. Pozdrawiam Hermogenes
sambor Opublikowano 18 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Dla tak małej pompy kawitacja nie powinna powstawać, jak masz wątpliwości to przykręć o 1/2 lub trochę więcej zawór za pompą i niech pompa pracuje, jak się zapowietrzy to nie jest to kawitacja, tylko lokalne podgotowanie wody na kotle, powodujące powstanie gazów w wodzie, którą pompuje pompa.
bomba1982 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Rozumiem a jak mogę to wyeliminować?
sambor Opublikowano 18 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Najpierw wyklucz tą kawitację, tak jak ci napisałem a podgotowanie lokalne to ciężko ot tak wykluczyć - ono zależy od konstrukcji kotła, sposobu palenia czy prędkości przepływu wody przez kocioł. Ponadto nie masz podłączonego wprost do kotła naczynia przelewowego, które odpowietrza układ i zapewnia bezpieczną pracę kotła.
Gość Digitrax Opublikowano 18 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Coś mi się przypomniało i mam > https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/23554-zamarznięty-zbiornik-wyrównawczy-i-lepsze-ciśnienie-w-układzie/#comments Nie skorzystałeś z żadnych naszych wskazówek...
gmaj22 Opublikowano 18 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Dobrą masz pamięć...i na elektrodzie nawet o tym było ;)
gmaj22 Opublikowano 18 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 18 Stycznia 2020 10 minut temu, sambor napisał: Ponadto nie masz podłączonego wprost do kotła naczynia przelewowego, które odpowietrza układ i zapewnia bezpieczną pracę kotła. Ma...pionowa rura od trójnika na kotle i potem po skosie przez sufit wyżej do naczynia.
Ryni Opublikowano 18 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Nie jest tak źle kolega czasami słucha i powoli się uczy. W dniu 16.01.2020 o 16:57, bomba1982 napisał: Dziekuje wszystkim za i bede sie odzywal jak cos sie zmieni.pozdrawiam @bomba1982 Palisz drewnem, a ono spala się bardziej intensywnie niż węgiel, więc kocioł może podgotowywać, posłuchaj rad kolegów i przerób podejście do naczynia przelewowego.
sambor Opublikowano 18 Stycznia 2020 #11 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Godzinę temu, sambor napisał: Ponadto nie masz podłączonego wprost do kotła naczynia przelewowego, które odpowietrza układ i zapewnia bezpieczną pracę kotła. 50 minut temu, gmaj22 napisał: Ma...pionowa rura od trójnika na kotle i potem po skosie przez sufit wyżej do naczynia. Fakt - zwracam honor, wina ekranu 5"
bomba1982 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor #12 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Naczynie mam piętro wyżej.Ciezko ogólnie palić drewnem stabilnie bo raz układam ciasno raz mam inny gatunek raz cieplej raz chłodniej a przy 60 na piecu właśnie słychać podgotowywanie i powietrze w pompce
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.