Rafal1367 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Witam , jestem nowym użytkownikiem wiec proszę o wyrozumiałość. potrzebuje pomocy : mój kocioł ciagle wyświetla błąd niska temperatura powrotu, hydraulik twierdzi ze wszystko zrobił ok i umywa ręce. Aktualnie jest 69 stopni a powrót ma 37 , Dodam iż jest to nowy bydynek ocieplony instalacja działa już 1,5 miesiąca ale nigdy nie pracowała dłużej niż 48h bałem się o kocioł , Zrobiłem zdjęcia instalacji więc proszę o ocenę Dom 170m2 , dół czyli ok 80m2 podłogówka , góra 4 grzejniki i łazienka 9m2 podłogowe kociol Defro Komfort ekoekopell 20kw zawor 4d Sterownik APC K SLIM proszę o pomoc Z góry dziękuje
Darekgra Opublikowano 7 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Na początek to napewno to masz źle zamontowany zawór 4D. Na sterowniku 25% a na skali siłownika co najmniej 75. I standardowo.. brak możliwości działania grawitacyjnego obiegu kotłowego, do zamontowania pompą na powrocie z 4d do kotła. Ponadto czujnik temperatury zaworu niewiadomo gdzie jest zamontowany bo w miejscu gdzie powinien być to go na zdjęciach nie widać.
Rafal1367 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor #4 Opublikowano 7 Stycznia 2020 5 minut temu, Darekgra napisał: Na początek to napewno to masz źle zamontowany zawór 4D. Na sterowniku 25% a na skali siłownika co najmniej 75. I standardowo.. brak możliwości działania grawitacyjnego obiegu kotłowego, do zamontowania pompą na powrocie z 4d do kotła. Ponadto czujnik temperatury zaworu niewiadomo gdzie jest zamontowany bo w miejscu gdzie powinien być to go na zdjęciach nie widać. Tak czułem ze coś z tym zaworem nie tak , czujnik zaworu zamontowany mam za zaworem 4 D mniej więcej na wysokości tej niebieskiej beczki myślałem właśnie o pompie na powrót ale nie wiedziałem jak by się to sprawowało z tym zaworem , mógłbyś proszę podesłać mi link z jakaś pompa która polecasz ??
Darekgra Opublikowano 7 Stycznia 2020 #5 Opublikowano 7 Stycznia 2020 A czy tam gdzie jest zamontowany czujnik to już przypadkiem nie jest rura PEX?. Pompa może być taka jaką masz na CO tylko że 25/1-4 wystarczy, lecz nic ona nie pomoże przy błędnie zamontowanym zawoże 4d. Dlaczego na rozdzielaczu podłogówki masz tak nieekonomiczną pompę w porównaniu do tych przy kotle? Jak byś mógł wstawić zdjęcie zaworu 4d że zdjętym siłownikiem.
mkaczko Opublikowano 7 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Sprawdz w menu ustawienia ochrony powrotuStrona 26Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Za 4D pompy w szeregu z mieszaczem na podłogówce. Jak wywali tą na zasilaniu za 4D i da na powrót z 4D - bedzie lepiej. Tam jest kilka innych "zonków": brak zaworów zwrotnych za pompami i na powrocie z podłogówki, naczynie przeponowe CWU do góry nogami, RTLe na zasilaniu grzejników?? (ewentualnie belki zamienione), pompa cyrkulacyjna wpięta chyba do króćca czujnika temperatury. Co do samego zaworu 4D, to musi ręcznie przekręcić w lewo do oporu ( na 10) i sprawdzić, która rura jest gorąca - czy ta za pompą, czy do powrotu kotła. Sugerowanie się położeniem skali może wprowadzać w błąd, bo mogą być odwrotnie przewody siłownika podłączone albo przegroda w 4D żle ustawiona. Albo jedno i drugie. Już sam fakt redukowania na kotle z 6/4 cala do 1 cala i podłączanie do tego dwóch pomp jest złym pomysłem. W ogóle taka instalacja wokół kotła peletowego nie powinna mieć miejsca.
sambor Opublikowano 7 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 7 Stycznia 2020 8 minut temu, gmaj22 napisał: Jak wywali tą na zasilaniu za 4D A jak zasili grzejniki?
Darekgra Opublikowano 7 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 7 Stycznia 2020 10 minut temu, gmaj22 napisał: Za 4D pompy w szeregu z mieszaczem na podłogówce. Jak wywali tą na zasilaniu za 4D i da na powrót z 4D - bedzie lepiej. Czy ten drugi rozdzielacz na poddaszu bez pompy będzie wtedy "wydolny" Ech @sambor uprzedziłeś. @Rafal1367 zapłaciłeś już temu magikowi?
Rafal1367 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor #10 Opublikowano 7 Stycznia 2020 No to pięknie mnie urządził ... wstawiam zdjęcie zaworu
gmaj22 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #11 Opublikowano 7 Stycznia 2020 cyt: @sambor " A jak zasili grzejniki?" Wstawi pompę w szafce z rozdzielaczami grzejników. (pytanie tylko, skąd te rozdzielacze sa zasilane?) PS: Pięknie PEX na powrocie z 4D. Na tym kolanie z odciśniętą "1" jest maksymalnie 18 mm "światła" PS2: W tym położeniu mieszacza jak na zdjęciu wyżej, powinieneś mieć za pompą chłodną rurę a na powrocie gorącą. /edit/ PS2: @Darekgra w poście #15 zwrócił słusznie uwagę, że ma być odwrotnie. Pewnie, że tak:) Pośpiech w pisaniu wziął górę :)
Rafal1367 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor #12 Opublikowano 7 Stycznia 2020 13 minut temu, Darekgra napisał: A czy tam gdzie jest zamontowany czujnik to już przypadkiem nie jest rura PEX?. Pompa może być taka jaką masz na CO tylko że 25/1-4 wystarczy, lecz nic ona nie pomoże przy błędnie zamontowanym zawoże 4d. Dlaczego na rozdzielaczu podłogówki masz tak nieekonomiczną pompę w porównaniu do tych przy kotle? Jak byś mógł wstawić zdjęcie zaworu 4d że zdjętym siłownikiem. Tak , tam gdzie jest czujnik jest rura PEX
Rafal1367 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor #13 Opublikowano 7 Stycznia 2020 3 minuty temu, Darekgra napisał: Czy ten drugi rozdzielacz na poddaszu bez pompy będzie wtedy "wydolny" Ech @sambor uprzedziłeś. @Rafal1367 zapłaciłeś już temu magikowi? Niestety zapłaciłem
Darekgra Opublikowano 7 Stycznia 2020 #14 Opublikowano 7 Stycznia 2020 38 minut temu, Rafal1367 napisał: No to pięknie mnie urządził ... wstawiam zdjęcie zaworu Ok przegroda jest dobrze... teraz musisz dopasować siłownik aby przy tym ustawieniu przegrody było 100% otwarcia. W twoim sterowniku powinna być w ustawieniach możliwość zmiany kierunku otwierania. Powinieneś ustawić na otwieranie w lewo. A czujnik do przeniesienia tam gdzie jest jeszcze rura z materiałów lepiej przewodzących ciepło. Np. w miejsce trójnika z odpowietrznikiem.
Darekgra Opublikowano 7 Stycznia 2020 #15 Opublikowano 7 Stycznia 2020 7 minut temu, gmaj22 napisał: PS2: W tym położeniu mieszacza jak na zdjęciu wyżej, powinieneś mieć za pompą chłodną rurę a na powrocie gorącą. Niestety dokładnie odwrotnie.
gmaj22 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #16 Opublikowano 7 Stycznia 2020 W tym położeniu ma być 100 % - zasilanie z kotła jest z prawej!! Mam na myśli zdjęcie bez siłownika. Tam są tylko przewody zamienione w sterowniku. Sam zawór jest dobrze.
Darekgra Opublikowano 7 Stycznia 2020 #17 Opublikowano 7 Stycznia 2020 No właśnie a ścięcie bolca jest z lewej na górze czyli przegroda ustawiona na 100%otwarcia. Czyli 100%idzie w CO a zero w powrót czyli rura za pompą gorąca a na powrocie zimna. Ps ja też piszę o zdjęciu bez siłownika.
Darekgra Opublikowano 7 Stycznia 2020 #18 Opublikowano 7 Stycznia 2020 9 minut temu, gmaj22 napisał: Tam są tylko przewody zamienione w sterowniku. Sam zawór jest dobrze. Jego sterownik ma opcję zmiany kierunku otwierania więc musi tylko ustawić w sterowniku otwieranie w lewo, nie musi przewodów zamieniać.
gmaj22 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #19 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Dokładnie tak przecież napisałem. W poście # 7 napisałem tylko, żeby nie sugerować się skalą ani ustawieniem siłownika. Przyznaję, że w poście #11 popełniłem błąd, tylko nie zdążyłem już poprawić. A @Darekgra w poście # 14 pod zdjęciem widziałem chyba "0 %", tylko zostało to poprawione na 100 %. Niemniej niepotrzebnie się uniosłem, bo wpisy pojawiają szybko i czasami odpowiedzi nie sa pod poprzedzającymi postami. Ze swej strony przepraszam, jeśli wprowadziłem zamieszanie. Reasumując: zawór i siłownik były dobrze, tylko do zamiany w sterowniku przewody odpowiedzialne za obrót siłownika. PS: OK. Znów [pojawiła się odpowiedż zanim wysłałem :) Skoro sterownik ma taką opcję, to jeszcze lepiej. :) Choć czasami też bałagan się robi, bo jak podłączone odwrotnie, to musi w sterowniku ustawić "w prawo", żeby fizycznie otwierał " w lewo" :) Tak czy owak instalator się nie popisał.
Rafal1367 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor #20 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Patrzę właśnie ustawienia i mam ustawione na kierunek lewo
Darekgra Opublikowano 7 Stycznia 2020 #21 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Więc jest sytuacja która opisał wyżej @gmaj22... Zmień na prawo. Wtedy otwierając się z 0% do 100% na sterowniku pokrętło na siłowniku powinno obracać się u ciebie w lewą stronę.
Rafal1367 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor #22 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Panowie przetestowałem i u mnie ustawione jest w sterowniku Lewo , i pokrętło idzie w lewo (ciepła woda idzie na dom , rura za pompa jest ciepła , powrót zimny )
Rafal1367 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor #23 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Próbuje ustawić ten siłownik ale nie wychodzi mi to .... takie pytanie dodatkowe , jaka wg powinna być prawidłowa temperatura na zaworze ?? przełożyłem czujnik temp zaworu i powrotu w miejsca gdzie ma styczność z metalem
Darekgra Opublikowano 7 Stycznia 2020 #24 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Idzie w lewo w jakiej sytuacji. Pokrętło w tej pozycji jak na zdjęciu powinno odzwierciedlać około 75 procent otwarcia a nie 25. Przełącz siłownik w sterowanie ręczne (ten małe pokrętło na płaski wkrętak po lewej na obudowie siłownika) ustaw ręcznie pokrętło pionowo i wtedy zdejmij siłownik zrób zdjęcie zaworu i wstaw na forum. @Rafal1367Jest jeszcze jedna ważna sprawa!!! sprawdź to w pierwszej kolejności jaki masz ustawiony czas otwarcia siłownika w sterowniku a jaki jest na naklejce siłownika. Musi być ustawiony ten sam co na naklejce, najprawdopodobniej twój siłownik ma 140 sekund. I koniecznie przenieś i zaizoluj termicznie ten czujnik zaworu bo inaczej nic z tego nie będzie.
Rafal1367 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor #25 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Czujnik przeniesiony i zaizolowany , faktycznie masz racje czas otwarcia to 140s a miałem ustawione 70s pomogło! :) ustauwialem go kilka razy i za każdym razem to samo , jak tylko zmieniłem czas otwarcia ustawił się
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.