Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zimny powrót - Ocena instalacji

Rafal1367

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , jestem nowym użytkownikiem wiec proszę o wyrozumiałość.

potrzebuje pomocy : mój kocioł ciagle wyświetla błąd niska temperatura powrotu, hydraulik twierdzi ze wszystko zrobił ok i umywa ręce. Aktualnie jest 69 stopni a powrót ma 37 , Dodam iż jest to nowy bydynek ocieplony instalacja działa już 1,5 miesiąca ale nigdy nie pracowała dłużej niż 48h bałem się o kocioł , Zrobiłem zdjęcia instalacji więc proszę o ocenę 

Dom 170m2 , dół czyli ok 80m2 podłogówka , góra 4 grzejniki i łazienka 9m2 podłogowe 

kociol Defro Komfort ekoekopell 20kw
zawor 4d 

Sterownik APC K SLIM 

proszę o pomoc Z góry dziękuje 

206C23A1-C5E6-405F-9E4B-19B5DFE00659.jpeg

D618652B-B4A0-4E90-86A3-1EAAEEE3F7DE.jpeg

BF438FBB-B3BB-4398-A6BE-37F40C6B7735.jpeg

1DFABDB2-FA4E-4459-85BB-0A117B8E3892.jpeg

43FC3A82-70E6-4DA5-9A9E-773E310C493A.jpeg

6D67251B-E033-4C3D-A2AF-A855202A2BE2.jpeg

E26E6F9A-4982-488A-8885-BD0C27C7ED4D.jpeg

45BCB17F-6979-4665-8653-47A557F25B34.jpeg

2927D555-7A24-47D7-8EC5-45BDECD98A40.jpeg

Opublikowano

Na początek to napewno to masz źle zamontowany zawór 4D. Na sterowniku 25% a na skali siłownika co najmniej 75.

I standardowo.. brak możliwości działania grawitacyjnego obiegu kotłowego, do zamontowania pompą na powrocie z 4d do kotła.

Ponadto czujnik temperatury zaworu niewiadomo gdzie jest zamontowany bo w miejscu gdzie powinien być to go na zdjęciach nie widać.

Opublikowano
5 minut temu, Darekgra napisał:

Na początek to napewno to masz źle zamontowany zawór 4D. Na sterowniku 25% a na skali siłownika co najmniej 75.

I standardowo.. brak możliwości działania grawitacyjnego obiegu kotłowego, do zamontowania pompą na powrocie z 4d do kotła.

Ponadto czujnik temperatury zaworu niewiadomo gdzie jest zamontowany bo w miejscu gdzie powinien być to go na zdjęciach nie widać.

Tak czułem ze coś z tym zaworem nie tak , czujnik zaworu zamontowany mam za zaworem 4 D mniej więcej na wysokości tej niebieskiej beczki 

myślałem właśnie o pompie na powrót ale nie wiedziałem jak by się to sprawowało z tym zaworem , mógłbyś proszę podesłać mi link z jakaś pompa która polecasz ?? 

Opublikowano

A czy tam gdzie jest zamontowany czujnik to już przypadkiem nie jest rura PEX?.

Pompa może być taka jaką masz na CO tylko że 25/1-4 wystarczy, lecz nic ona nie pomoże przy błędnie zamontowanym zawoże 4d.

Dlaczego na rozdzielaczu podłogówki masz tak nieekonomiczną pompę w porównaniu do tych przy kotle?

Jak byś mógł wstawić zdjęcie zaworu 4d że zdjętym siłownikiem.

Opublikowano

Sprawdz w menu ustawienia ochrony powrotu

Strona 26

a492d15ebe87df0c579222d559a631b7.jpg

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Za 4D pompy w szeregu z mieszaczem na podłogówce. Jak wywali tą na zasilaniu za 4D i da na powrót z 4D - bedzie lepiej.

Tam jest kilka innych "zonków": brak zaworów zwrotnych za pompami i na powrocie z podłogówki, naczynie przeponowe CWU do góry nogami, RTLe na zasilaniu grzejników?? (ewentualnie belki zamienione), pompa cyrkulacyjna wpięta chyba do króćca czujnika temperatury.

Co do samego zaworu 4D, to musi ręcznie przekręcić w lewo do oporu ( na 10) i sprawdzić, która rura  jest gorąca - czy ta za pompą, czy do powrotu kotła. Sugerowanie się położeniem skali może wprowadzać w błąd, bo mogą być odwrotnie przewody siłownika podłączone albo przegroda w 4D żle ustawiona. Albo jedno i drugie.

Już sam fakt redukowania na kotle z 6/4 cala do 1 cala i podłączanie do tego dwóch pomp jest złym pomysłem. 

W ogóle taka instalacja wokół kotła peletowego nie powinna mieć miejsca.

Opublikowano
10 minut temu, gmaj22 napisał:

Za 4D pompy w szeregu z mieszaczem na podłogówce. Jak wywali tą na zasilaniu za 4D i da na powrót z 4D - bedzie lepiej.

Czy ten drugi rozdzielacz na poddaszu bez pompy będzie wtedy "wydolny"

Ech @sambor uprzedziłeś.

@Rafal1367 zapłaciłeś już temu magikowi?

Opublikowano

cyt: @sambor " A jak zasili grzejniki?"

Wstawi pompę w szafce z rozdzielaczami grzejników. (pytanie tylko, skąd te rozdzielacze sa zasilane?)

PS: Pięknie PEX na powrocie z 4D. Na tym kolanie  z odciśniętą "1" jest maksymalnie 18 mm "światła"

PS2: W tym położeniu mieszacza jak na zdjęciu wyżej, powinieneś mieć za pompą chłodną rurę a na powrocie gorącą.

/edit/ PS2: @Darekgra w poście #15 zwrócił słusznie uwagę, że ma być odwrotnie. Pewnie, że tak:) Pośpiech w pisaniu wziął górę :)

Opublikowano
13 minut temu, Darekgra napisał:

A czy tam gdzie jest zamontowany czujnik to już przypadkiem nie jest rura PEX?.

Pompa może być taka jaką masz na CO tylko że 25/1-4 wystarczy, lecz nic ona nie pomoże przy błędnie zamontowanym zawoże 4d.

Dlaczego na rozdzielaczu podłogówki masz tak nieekonomiczną pompę w porównaniu do tych przy kotle?

Jak byś mógł wstawić zdjęcie zaworu 4d że zdjętym siłownikiem.

Tak , tam gdzie jest czujnik jest rura PEX

Opublikowano
38 minut temu, Rafal1367 napisał:

No to pięknie mnie urządził ... 
wstawiam zdjęcie zaworu 

403ECE8A-9DAF-4AB6-BEF3-FC15212EFB47.jpeg

Ok przegroda jest dobrze... teraz musisz dopasować siłownik aby przy tym ustawieniu przegrody było 100% otwarcia.

W twoim sterowniku powinna być w ustawieniach możliwość zmiany kierunku otwierania. Powinieneś ustawić na otwieranie w lewo.

A czujnik do przeniesienia tam gdzie jest jeszcze rura z materiałów lepiej przewodzących ciepło. Np. w miejsce trójnika z odpowietrznikiem.

Opublikowano
7 minut temu, gmaj22 napisał:

PS2: W tym położeniu mieszacza jak na zdjęciu wyżej, powinieneś mieć za pompą chłodną rurę a na powrocie gorącą.

Niestety dokładnie odwrotnie.

Opublikowano

W tym położeniu ma być 100 % - zasilanie z kotła jest z prawej!! Mam na myśli zdjęcie bez siłownika.

Tam są tylko przewody zamienione w sterowniku. Sam zawór jest dobrze.

Opublikowano

No właśnie a ścięcie bolca jest z lewej na górze czyli przegroda ustawiona na 100%otwarcia. Czyli 100%idzie w CO a zero w powrót czyli rura za pompą gorąca a na powrocie zimna.

Ps ja też piszę o zdjęciu bez siłownika.

Opublikowano
9 minut temu, gmaj22 napisał:

Tam są tylko przewody zamienione w sterowniku. Sam zawór jest dobrze.

Jego sterownik ma opcję zmiany kierunku otwierania więc musi tylko ustawić w sterowniku otwieranie w lewo, nie musi przewodów zamieniać.

Opublikowano

Dokładnie tak przecież napisałem.  W poście # 7 napisałem tylko, żeby nie sugerować się skalą ani ustawieniem siłownika.

Przyznaję, że w poście #11 popełniłem błąd, tylko nie zdążyłem już poprawić. A @Darekgra w poście # 14 pod zdjęciem widziałem chyba "0 %", tylko zostało to poprawione na 100 %.

Niemniej niepotrzebnie się uniosłem, bo wpisy pojawiają szybko i czasami odpowiedzi nie sa pod poprzedzającymi postami.

Ze swej strony przepraszam, jeśli wprowadziłem zamieszanie.

Reasumując: zawór i siłownik były dobrze, tylko do zamiany w sterowniku przewody odpowiedzialne za obrót siłownika.

PS: OK. Znów [pojawiła się odpowiedż zanim wysłałem :) Skoro sterownik ma taką opcję, to jeszcze lepiej. :)

Choć czasami też bałagan się robi, bo jak podłączone odwrotnie, to musi w sterowniku ustawić "w prawo", żeby fizycznie otwierał " w lewo" :)

Tak czy owak instalator się nie popisał.

Opublikowano

Więc jest sytuacja która opisał wyżej @gmaj22... Zmień na prawo.

Wtedy otwierając się z 0% do 100% na sterowniku pokrętło na siłowniku powinno obracać się u ciebie w lewą stronę.

Opublikowano

Próbuje ustawić ten siłownik ale nie wychodzi mi to .... 

takie pytanie dodatkowe , jaka wg powinna być prawidłowa temperatura na zaworze ?? 
przełożyłem czujnik temp zaworu i powrotu w miejsca gdzie ma styczność z metalem  

377FC0C3-FA21-4142-996A-8110785BFBD3.jpeg

Opublikowano

Idzie w lewo w jakiej sytuacji.

Pokrętło w tej pozycji jak na zdjęciu powinno odzwierciedlać około 75 procent otwarcia a nie 25.

Przełącz siłownik w sterowanie ręczne (ten małe pokrętło na płaski wkrętak po lewej na obudowie siłownika) ustaw ręcznie pokrętło pionowo i wtedy zdejmij siłownik zrób zdjęcie zaworu i wstaw na forum.

@Rafal1367Jest jeszcze jedna ważna sprawa!!! sprawdź to w pierwszej kolejności jaki masz ustawiony czas otwarcia siłownika w sterowniku a jaki jest na naklejce siłownika. Musi być ustawiony ten sam co na naklejce, najprawdopodobniej twój siłownik ma 140 sekund.

I koniecznie przenieś i zaizoluj termicznie ten czujnik zaworu bo inaczej nic z tego nie będzie.

Opublikowano

Czujnik przeniesiony i zaizolowany , faktycznie masz racje czas otwarcia to 140s a miałem ustawione 70s

pomogło! :) 

ustauwialem go kilka razy i za każdym razem to samo , jak tylko zmieniłem czas otwarcia ustawił się 

54D276C5-BD23-4AAC-88A8-4F2EB129AEEB.jpeg

D39DA3EF-C82F-4E1B-9190-5A1DDCF18D58.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.