Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Izolacja bufora ciepła

Lucjan92

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam dostępny zbiornik na bufor ciepła już z wyjściami lecz trzeba do niego zrobić izolacje. Zbiornik ma 2m wysokości (wejdzie) i 1m średnicy a moja kotłownia ma wymiary 2 x 2,40 m.

Rozważając możliwe wyjścia z sytuacji to albo zrobić coś jak kanał i dać go pod posadzkę (dodatkowe koszty) albo muszę dać dość cienką izolacje. Jakie znacie najlepsze materiały izolacyjne by nie wyszło za grubo a było nadal mało strat ciepła. Zakładam że ich cena również będzie wyższa 

Opublikowano

Pyrogel - 1 cm wystarczy w zupełności ale cena powala. 

Opublikowano

To z grubej rury temat się zaczął :-D

Fakt, nie sprecyzowałem słów "dość cienka izolacja".  Myślałem by zmieścić się w warstwie 10-15cm. Wszystko ok, ale po kalkulacji wychodzi 1500 zł pokrycie zbiornika.

Może znacie jakieś materiały które cenowo wyjdą korzystniej?

Opublikowano

styropian xps + ramka z drutem oporowym do cięcia. Szablony ze sklejki, mocowane na gwoździe.

Kawałki klejone klejem do styropianu.

Opublikowano

Zbiornik jest okragły, więc wełna mineralna lamelowa z folią alu, np. Rockwool Alu Lamella/50 mm - ok. 20 zł/m2

Opublikowano

A istnieje coś pomiędzy wełną a porygelem i jakościowo i cenowo?

Opublikowano

Spory wybór pomiędzy 20,- zł/m2 (wełna) a 300,- zł/m2  (pyrogel) :)

Opublikowano

A przerabiał ktoś ten towar ALUFOX MATA TERMOIZOLACYJNA ALU+PIANKA+ALU 20 m2

Czy będzie dobrym wyborem do bufora ciepła?

Jeszcze doczytałem o płytach PIR, lepiej izolują więc warstwa będzie cieńsza ale problem widzę w zastosowaniu.

Proszę o oświecenie jaki towar będzie w stosunku jakość/cena najlepszy by zmieścić się w grubości izolacji do 15cm.

Jak są inne materiały których nie podałem proszę o konkrety.

Opublikowano

Właśnie chciałem Ci to potwierdzić gdyż ten patent z tą pianką dał mi producent buforów. 

Więc tak na gołą blachę ta pianka alufox , potem wełna 10 cm folia strecz i on jeszcze raz zalecił tą piankę alufox i całość zaciągnięta folią strecz. Podobno patent lepszy od czegokolwiek. Podobno straty postojowe nieporównywalne z żadnym innym ociepleniem.

Też zaczynam się tym tematem interesować.

Opublikowano

Tym sposobem ocieplenie będzie kosztować ok 400zl, a twoje słowa dodają otuchy do działania.

A jakieś dowody na prawdziwość tego sposobu posiadasz czy prawdomówność producenta trzeba dopiero przetestować?

Jeden ze sprzedawców Alufox powiedział mi dziś że folia spokojnie wytrzyma 80°, a wyżej nie gwarantuje sprawności. Tyle że, czy to jest spowodowane wytrzymałością kleju czy pianki izolacyjnej nie mam danych

Opublikowano

Jak bufor będzie stał w zimnym pomieszczeniu, to jest ryzyko kondensacji wewnątrz izolacji.

Opublikowano
28 minut temu, gmaj22 napisał:

Jak bufor będzie stał w zimnym pomieszczeniu, to jest ryzyko kondensacji wewnątrz izolacji

Nie ma takiej mozliwosci.

Opublikowano

Nie liczyłem punktu rosy, ale skoro będzie szczelna bariera (Alufox + stretch), to całkiem możliwe, że masz rację.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.