Gość Visitor1230 Opublikowano 18 Stycznia 2020 #226 Opublikowano 18 Stycznia 2020 @gmaj22dla przykładu u mnie są dwa czujniki. Góra i dół. Lądowanie rozpoczyna się gdy góra spadnie poniżej zadanej ( 45 stopni) i ładuje tak długo aż dół osiągnie zadana ( 65 stopni)
Xawery Opublikowano 18 Stycznia 2020 #227 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Jeden czujnik w dolnej, drugi w górnej części. Kocioł ładuje bufor do 70 stopni i się wyłącza.
gmaj22 Opublikowano 18 Stycznia 2020 #228 Opublikowano 18 Stycznia 2020 1 minutę temu, Visitor1230 napisał: @gmaj22dla przykładu u mnie są dwa czujniki. Góra i dół. Lądowanie rozpoczyna się gdy góra spadnie poniżej zadanej ( 45 stopni) i ładuje tak długo aż dół osiągnie zadana ( 65 stopni) Otóz to...czyli jak napisałem wcześniej: kocioł startuje wg górnego czujnika a wygasza wg dolnego :)
Gość Visitor1230 Opublikowano 18 Stycznia 2020 #229 Opublikowano 18 Stycznia 2020 @XaweryMógłbyś wkleić foty wnętrza kotła. Ciekawy jestem jak wyglada laguna przy pracy z buforem. Jak duży jest bufor i ile czasu zajmuje ci jedno ładowanie? Ile razy na dobę kocioł się odpala?
gmaj22 Opublikowano 18 Stycznia 2020 #230 Opublikowano 18 Stycznia 2020 3 minuty temu, Xawery napisał: Jeden czujnik w dolnej, drugi w górnej części. Kocioł ładuje bufor do 70 stopni i się wyłącza. Ale 70 stopni ma mieć na dolnym czujniku a nie górnym. Po spadku na górnym czujniku do 50 C ma się załączyć.
Xawery Opublikowano 18 Stycznia 2020 #231 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Pewnie tak. Nie jestem specjalistą od kotłów. W sprawie mieszacza : nie mogłem patrzeć instalatorowi na ręce przez dzień cały. Jak już zamontował ten mieszacz to szkoda było rozbierać instalację.
gmaj22 Opublikowano 18 Stycznia 2020 #232 Opublikowano 18 Stycznia 2020 To teraz będziesz musiał patrzeć, bo należałoby wymienić ten zawór np. na taki: I przypilnuj, żeby chociaż jeden śrubunek zamontował (drugi jest przy pompie). Bo obecny trzeba wycinać, żeby go zdemontować.
Xawery Opublikowano 18 Stycznia 2020 #233 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Wnętrze kotła ma wygląd "wzorcowy". Żółtawy, niewielki nalot, popiół żółtawy bez zbryleń. Bufor ma pojemność zgodną z zaleceniami producenta - 400 l. Ładuje się 40 minut. Ponieważ ogrzewam dom kominkiem, piec służy tylko do nagrzania podłogi w łazience i CWU 140 litrów, oraz jako uzupełnienia ciepła przy ekstremalnie niskich temperaturach, lub przy ataku lenistwa palacza. Włącza się dwa razy na 24 godziny.
Puławiak Opublikowano 18 Stycznia 2020 #234 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Laguna nie ma dwóch czujników do bufora. Musi być dodatkowy sterownik
Xawery Opublikowano 18 Stycznia 2020 #235 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Pytanie do gmaj22 : czy naprawdę potrzebny jest taki zawór przy buforze ? Ten który zamontowano "jest, bo jest". 11 minut temu, Puławiak napisał: Laguna nie ma dwóch czujników do bufora. Musi być dodatkowy sterownik Jeśli tak mówisz, to na pewno tak jest. Wytłumaczyłem instalatorowi czego oczekuję od pieca, a on go ustawiał. Działa tak jak chciałem , więc nie rozgryzałem szczegółów.
eliks Opublikowano 18 Stycznia 2020 #236 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Dasz jakieś zdjęcia wnętrza komory spalania i powiedz ile już peletu przepaliłes?
gmaj22 Opublikowano 18 Stycznia 2020 #237 Opublikowano 18 Stycznia 2020 57 minut temu, Xawery napisał: Pytanie do gmaj22 : czy naprawdę potrzebny jest taki zawór przy buforze ? Ten który zamontowano "jest, bo jest". Przy kotle peletowym i buforze wręcz wskazany. Laddomat zbyt drogi, stąd zalecany zawór temperaturowy 55 C. Podejrzewam, że kol. @Puławiak zgodzi się ze mną. Jest doskonale zorientowany w temacie Laguny.
Puławiak Opublikowano 18 Stycznia 2020 #238 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Ja tam nie wiem uczem siem dopiero. Ale zimna woda z instalacji trafiając do bufora układa się zawsze w dolnej warstwie bufora. A powrót do kotła w buforze generalnie podłącza się na dole. I wtedy może zaciągać zimna wodę z bufora do kotła. Ale to takie gdybanie uczniaka.
gmaj22 Opublikowano 18 Stycznia 2020 #239 Opublikowano 18 Stycznia 2020 I u kolegi tak właśnie zaciąga... Ma ustawiony 3D tak, że zamknięte jest podmieszanie z zasilania i cały strumień płynie z dołu bufora na powrót kotła. Stąd mój żart z mufką zamiast 3D:) Tez się uczę...całe życie ;)
Puławiak Opublikowano 18 Stycznia 2020 #240 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Mufka za droga pewnie była.
Xawery Opublikowano 18 Stycznia 2020 #241 Opublikowano 18 Stycznia 2020 22 godziny temu, eliks napisał: To nie ślimak, za wolno się obraca. Może być łożysko wentylatora, bo taka awaria już kiedyś była. Zgłaszałes tą sprawę tam gdzie kupiłeś kocioł? Fajnie jak byś nagrał film z dźwiękiem, wtedy będziemy mieli pewność. Tak brzmi przy odpalaniu ( czyszczeniu wstępnym ) mój kocioł. Duże pole do popisu dla naszego mistrza. Kolego Puławiak zamiast kpić z moich mieszaczy wykaż się kunsztem !
Benton661 Opublikowano 18 Stycznia 2020 #242 Opublikowano 18 Stycznia 2020 O kurka, ta Laguna ma wbudowaną wiertarkę :-):-)
Gość Visitor1230 Opublikowano 18 Stycznia 2020 #243 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Pytanie czy te odgłosy są z samego silnika, czy z układu zasilania jeżeli pierwsze coś jes nie halo w samum silniku. Napewno jest to silnik jednofazowy i problem może być na kondensatorze np. Jeżeli z zasilania to może jest jakiś, przekaźnik lub stycznik. One tez wydają takie dźwięki.
Benton661 Opublikowano 18 Stycznia 2020 #244 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Wyślij ten filmik do centrali we Włoszech, niech zobaczą jacy "fachofcy" montują ich kotły i twierdzą, że "tak ma być"
Puławiak Opublikowano 18 Stycznia 2020 #245 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Ludzie silnik odpipielania ma 0.25 wata. Ja wykazać? czym? Po co? Jest serwis ogólnopolski niech się wykazuje.Ja mogę Ci napisać że to nie jest normalne. I u mnie takie atrakcje nie przechodzą.
Xawery Opublikowano 18 Stycznia 2020 #246 Opublikowano 18 Stycznia 2020 7 minut temu, Puławiak napisał: Ludzie silnik odpipielania ma 0.25 wata. Ja wykazać? czym? Po co? Jest serwis ogólnopolski niech się wykazuje.Ja mogę Ci napisać że to nie jest normalne. I u mnie takie atrakcje nie przechodzą. Jasne, że nie ma po co. Przepraszam Szanownego Pana za moją namolność.
radik81 Opublikowano 18 Stycznia 2020 #247 Opublikowano 18 Stycznia 2020 20 minut temu, Benton661 napisał: O kurka, ta Laguna ma wbudowaną wiertarkę :-):-) I to chyba z udarem ;-)
Puławiak Opublikowano 18 Stycznia 2020 #248 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Do obowiązków serwisu należy Diagnostyka Wymiana uszkodzonych elementów Sprawdzenie poprawności działania - za to się dostaje kasę za to producent płaci serwisowi. A mi za diagnostykę przez net nikt nie płaci jak zostanie mi przydzielony interwencja u Ciebie to ja wykonam chyba że chcesz mi zapłacić to oczywiście mogę to zrobić i zdiagnozować.
eliks Opublikowano 18 Stycznia 2020 #249 Opublikowano 18 Stycznia 2020 39 minut temu, Xawery napisał: Tak brzmi przy odpalaniu ( czyszczeniu wstępnym ) mój kocioł. Duże pole do popisu dla naszego mistrza. Kolego Puławiak zamiast kpić z moich mieszaczy wykaż się kunsztem ! Widzę że jesteś strasznie bezczelny, w dodatku nie masz chęci współpracy z nami. Prosiliśmy Cię o zdjęcia, nie chcesz dać i ja wiem dlaczego. @gmaj22 wskazał Ci błędy w instalacji, podobnie jak Puławiak i nikt z Ciebie nie szydzi, ale ty upierasz się podobnie jak Twój serwis że tak ma być, więc niech tak będzie. Ja nie widzę sensu dalszej rozmowy z Toba, nie będziemy nachalni i na siłę Cię uszczęśliwiać. Zresztą, co ja tam wiem o tym kotle.
Xawery Opublikowano 18 Stycznia 2020 #250 Opublikowano 18 Stycznia 2020 No dobra. Przesadziłem z sarkazmem. Jasne że mam gwarancję. Jak pisałem wcześniej chciałem posłuchać opinii doświadczonych w temacie, ponieważ bardzo to ułatwia rozmowy z serwisem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.