Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam szanownych forumowiczow :)

Wiem jest kilka tematow podobnych, ale jakos nie znajduje rozwiazania swojego problemu, dlatego zwracam sie do Was o pomoc..

Posiadam kociol Buderus gb062 24kw (jednofunkcyjny). Dom ok. 130m2, parter podlogowka ze sterownikiem pokojowym i termoglowicami na rozdzielaczu (oprocz obiegu na lazienke), pietro grzejniki. Z pieca wychodzi rurka CO i rozdziela sie na grzejniki i podlogowke(tu mam osobna pompke). Na kotle temperatura projektowa 50oC a max temp zasilania 70oC. Ustawiona tzw pogodowka. Dom dosc dobrze ocieplony. Kociol zalozony w sierpniu tego roku. Mam pytanie odnosnie startow palnika (wg tego co wyczytalem na forum mam przewymiarowany kociol), czy nie jest to sporo za duzo wzgledem czasu pracy? Czy mam jakas realna szanse zmniejszyc ilosc startow palnika zeby za szybko kotla szlag nie trafil?
Z gory dziekuje i pozdrawiam!

part000001(8).jpg

Edytowane przez Chirro
Opublikowano

aktualnie moc palnika 33%. Czy w tym kotle idzie ustawic moc minimalna nizej niz te 24%? Bo wg zapewnien producenta modulacja jest od 3-25,4. (BUDERUS GB 062 24KW JEDNOFUNKCYJNY)
wiec samo przez siebie 24% daje okolo 6 KW.. jezeli byloby to te obiecywane 3 kw to moze by mniej taktowal..

Opublikowano (edytowane)

Na chwile obecna zmniejszylem troche temperature krzywa grzewcza i grzejniki na pietrze odkrecilem na 3(sa lekkocieple) i chodzi od 16 stabilnie z temperatura 33 na kotle.Czy dobra droga ide czy to tylko zludzenie? :P Prosze o jakies cenne rady poniewaz jestem nowym uzytkownikiem ogrzewania takiego typu.Wczesniej mieszkalem na blokach..

Edytowane przez Chirro
Opublikowano (edytowane)

dobra, zas sie zaczelo skakanie kotla.. zalacza sie palnik pochodzi 15 sekund i wylacza sie...
kociol nie potrafi utrzymac niskich temperatur. ustawia mu sie np 28 a spada ponizej i sie wylacza..

Edytowane przez Chirro
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam. Piec Buderus logamax Plus 14kw. Dom 150 M2 na dole podłogowka na górze grzejniki,dwa obiegi, zespół pompowy,czujnik pogodowy,temperatura 23 stopnie w salonie, teraz pytanie temperatura podłogi 25 C przy temp. Zew. -4  tak powinno być?jak dłużej potrzymał nogi na płytkach wydaje się za Zimno,czy przy piecach gazowych tak jest? Palnik odpala 9 razy na dobę.dodam jeszcze że temperatura pokojowa trzyma się cały czas na poziomie 23C