kris1212 Opublikowano 4 Lipca 2009 #1 Opublikowano 4 Lipca 2009 koledzy czy możećie mi doradzić chciałbym zamontowac śiłownik do zaworu 3d lub regulator pokojowy.Co bedzie lepszym rozwiązaniem posiadam piec DAKON FB 20 zeliwny z podajnikiem a moj zawór 3d to Siemens VBI131 grzejniki nowe alu rury stal ,razem 9 grzejników 180 żeberek.Dom pow 120mkw ocieplony 10 styropian,sterownik ST37 Cytuj
SanitSystem Opublikowano 4 Lipca 2009 #2 Opublikowano 4 Lipca 2009 Jak masz zainstalowany zawór ??? Regulator pokojowy bedzie rozwiazaniem tańszym. Do sterowania siłownikiem zaworu potrzebny Ci bedzie jakiś regulator gogodowy lub stało temperaturowy. Najlepszym rozwiazanieniem jest zawór 4D z siłownikiem i do tego regulator pogodowy + regulator pokojowy. Ale to dość kosztowne rozwiazanie. Cytuj
kris1212 Opublikowano 4 Lipca 2009 Autor #3 Opublikowano 4 Lipca 2009 Dziękuję za podpowiedz,jaki proponujesz regulator pokojowy możesz podac jakąs markę lub typ coś wiecej, czy coś zaoszczędzę na opale ?, czytałem na forum że maja kłopoty w ustawieniu i zgraniu z piecem i zaworami terostatycznymi na grzejnikach czy sobie nie pogorsze i niepotrzebny wydatek? Zaworu 3d nie mam zamiaru wymieniać jest nowy hydraulik stwierdził ze nie ma takiej potrzeby i zamontował 3d choćiaz ja byłem za 4d.Gdzie sie montuje taki regulator w w którym pomieszczeniu? Cytuj
SanitSystem Opublikowano 4 Lipca 2009 #4 Opublikowano 4 Lipca 2009 A masz głowice termostatyczne ????? Co do regulatora pokojowego to ja używam takiej chińszczyzny to sie nazywa digitime całkiem przyzwoity regulator i działajacy usterek nie stwierdziłem ale zamontować możesz każdy. Zrób zdjecie tego zamontwoanego zaworu w instalacji bo przy zaworze 3D układ zaworu w instalacji ma duze znaczenie ( regulacja jakościowa lub ilościowa) Cytuj
kris1212 Opublikowano 5 Lipca 2009 Autor #5 Opublikowano 5 Lipca 2009 głowice mam ale nie na wszystkich grzejnikach tylko na czterech Cytuj
SanitSystem Opublikowano 5 Lipca 2009 #6 Opublikowano 5 Lipca 2009 Wiekasze zdjecie.Tak zeby było widać kocioł i instalacje. Albo schemacik. Cytuj
kris1212 Opublikowano 5 Lipca 2009 Autor #7 Opublikowano 5 Lipca 2009 kolego morze tu coś zobaczysz niezbyt dore zdjeciaz telefonu Cytuj
SanitSystem Opublikowano 5 Lipca 2009 #8 Opublikowano 5 Lipca 2009 No to mi wyglada na regulacje ilościowa. Wiec ochrony powrotu nie ma. W takim układzie możesz zamontować siłownik do zaworu i do tego sterownik pogodowy i termostat pomieszczeniowy. Cytuj
kris1212 Opublikowano 5 Lipca 2009 Autor #9 Opublikowano 5 Lipca 2009 spróbuję popytac o to.Dzieki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi