Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, no 0,2 to se możesz przy gazie ustawić. 

Opublikowano
17 minut temu, g69 napisał:

Zastanawiam co jest przyczyną tylu odpaleń.Tu na forum koledzy @eliks i @radik81 mają tylko grzejniki i kocioł odpalany od termostatu ale tych odpaleń o wiele mniej.

Z innego wątku kojarzę,że termostat masz z histerezą 0,2 stopnia.Jedyne co mi przychodzi do głowy to,że dom zbyt szybko się wychładza.Może trzeba poszukać przyczyn ucieczki ciepła.

Odpaleń jest tyle bo kocioł 12 Kw i mała po.j wodna 43 litry i nie ma takiej modulacji jak włoskie.

13 minut temu, eliks napisał:

Bo ma ustawioną za małą histerezę. Mi się odpala średnio 4 razy na dobę, czasami 5 jak jest zimniej.

Proszę odpowiedzieć ile czasu (godzin) kocioł pracuje ( w jednym cyklu odpalenia) jak już termostat pokojowy zgłosi grzanie i uzupełni temp, o wskazaną histeryzę pomieszczenia.

Opublikowano

Już Ci mówię @robin60 bo akurat takie statystyki prowadzę. 

Napiszę generalnie. Kocioł odpala się w zimę 4-5 razy na dobę i działa od 9 do 12h. Średnie spalanie na godzinę wynosi ok. 2kg pelletu, czasem z małym haczykiem. Mam domek typu kostka z dobudowaną werandą i sporym tarasem. Ocieplenie jak w stopce.

U kolegi wyżej pojemność kotła nie ma tutaj nic do rzeczy przy trybie grzania włącz/wyłącz. U siebie jak bym zmienił na 0,2 też miał bym 8 odpalów, tym bardziej przy wysokiej temperaturze jaką trzymam w domu (min. 23*)

Opublikowano

Źle mnie zrozumiałeś. 

Ile czasu kocioł pracuje w jednym cyklu odpalenia chyba nie 9-12 godzin, bo by doby zabrakło jak masz odpaleń 4-5

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, robin60 napisał:

Odpaleń jest tyle bo kocioł 12 Kw i mała po.j wodna 43 litry i nie ma takiej modulacji jak włoskie.

Ale z tego co zrozumiałem to u @tom378 kocioł wygasza się od termostatu.Więc w tym przypadku modulacja jest wystarczająca.Jakby wygaszał się ze względu na przebicie temperatury na kotle,to Twój argument byłby zasadny.

Edytowane przez g69
Opublikowano
6 minut temu, robin60 napisał:

Źle mnie zrozumiałeś. 

Ile czasu kocioł pracuje w jednym cyklu odpalenia chyba nie 9-12 godzin, bo by doby zabrakło jak masz odpaleń 4-5

No ok, nie dopisałem, ale mówi samo przez się. 9-12h i 4-5 odpalen wychodzi średnio dobre 2h na cykl.

Opublikowano (edytowane)

No tak nie zupełnie ta modulacja jest wystarczająca bo ma obieg grzejnikowy, choć domek nie za duży więc cały czas namawiam go , na mały buforek tak 300-400 litrów.

Może się przekona za jakiś czas, jak zobaczy u królika doświadczalnego.

OK @eliks

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Ależ,czy nie o to chodzi w pracy układu od termostatu.Palnik włącza się od sygnału termostatu,na grzeje dom i wyłączy się od sygnału termostatu.

Opublikowano

Tak o to chodzi ale u niego jak nagrzeje część pomieszczeń to tam gdzie stoi termostat jeszcze zimno i palnik przeciąga wygasza się i znów rozpala . bo brakuje mu KW w kotle .

Opublikowano

Jeszcze raz. Nie może zimno tam gdzie termostat bo to on odpala i on mówi stop. Przy odpowiednio zrównoważonej instalacji wszędzie masz ciepło jak chcesz. 

U mnie termostat w salonie 30m2 który grzeje się najwolniej i najszybciej wychładza. Górę pilnują głowice na grzejnikach żeby nie przegrzać wtedy pomieszczeń.

Edit: zrobiłem w tym sezonie taki test i zablokowałem moc panika na max. 6KW. Nie miałem problemu żeby dogrzać dom, z tym że musiałem dłużej poczekać aż termostat zrobi stop. No i więcej mi palił.

Opublikowano
5 minut temu, eliks napisał:

No i więcej mi palił

@eliks czemu? Sprawnosc Laguny jest porownywalna na min i max. Czyzby straty na instalacji?

Opublikowano

Nie. Kocioł zamiast 2h musiał działać 4.

Opublikowano

Jesli dobrze rozumie to pracowal przez dwie godziny na 12kW lub cztery 6kW?

Sprawnosc ta sama?

Opublikowano (edytowane)

A ja właśnie się zastanawiałem jak lepiej "prowadzić" kocioł;

1) Większa moc kotła, szybkie dogrzanie pomieszczeń, krótsza praca kotła podczas jednego cyklu odpalenia

2)Mniejsza moc kotła, wolniejszy dogrzanie pomieszczeń, dłuższa praca kotła podczas jednego cyklu odpalenia 

Edytowane przez radik81
Opublikowano

U mnie histereza na termostacie jest 0.2 st a odpaleń mam 6 ,7 na dobę przy lekkim mrozie w nocy jak ostatnio , przy plusowych w nocy jest 3 do 4 odpaleń , ale mam obniżenia nocne o 0.5 st od godziny 22 do 5 i od 8 do 14 palnik pracuje w jednym cyklu dogrzania dwa trzy cykle po około dwóch godzin zwłaszcza jak dogrzewa pomieszczenia po obnizeniach nocnych i równocześnie jak dogrzewa cwu pozostałe cykle trwają około 1h 10 min w zimie stosuje nadzór i histerezę kotła 2st a w okresach cieplejszych przejsciowych histereza kotła 20 st zadana 72 st załączanie pompy 50st wtedy to wystarcza mi to odpalenie żeby dogrzać pomieszczenie czy cwu jedno odpalenie dojście do zadanej kotła ,palnik stop a pompa pracuje jeszcze do płóki temperatura na kotle nie spadnie do 50st .

Opublikowano
43 minuty temu, PioBin napisał:

Jesli dobrze rozumie to pracowal przez dwie godziny na 12kW lub cztery 6kW?

Sprawnosc ta sama?

Nie. To jest analogicznie jak przy gazowym. Kocioł robi start (zazwyczaj woda w kotle ma ok. 52*) i działa z pełną mocą. Przy zadanej 70* przy jakichś 65* zaczyna zwalniać. I moduluje e moim przypadku do 2 biegu (1 bieg 3KW) i tak sobie pyrka. Im szybciej zmoduluje tym mniej bierze pelletu. Dlatego na ten sezon wgrałem oprogramowanie z Laguny P18 i to się sprawdza. To tak samo jak do małego domku możesz założyć Termet Golda 25KW bo i tak zmoduluje do 3KW.

Jak mu zablokowałem palnik to wszystko robił wolniej. Wolniej dochodził do temperatury, wolniej modulowal a mam VTC 55* i grube stalowe rury  z 300l wody w instalacji. Dlatego grzał 2 razy dłużej. Nie spalał 2 razy więcej pelletu oczywiście, ale po prostu odczuwalnie więcej.

Opublikowano
14 godzin temu, eliks napisał:

No ok, nie dopisałem, ale mówi samo przez się. 9-12h i 4-5 odpalen wychodzi średnio dobre 2h na cykl.

To jak u mnie nawet jak  te 20 odpaleń po 0,5 h  pracy  to palnik pracuje też ok 10 h. 

Jedna rzecz to gdy ustawię większą hist, na termostacie  np.0,5  . To zanim spadnie temperatura z zadanej np.22 do do tych 21,5 , to  w pokojach na parterze już powinno wcześniej puścić ciepłą wodę na kaloryfery  bo się robi za chłodno .  . Jak jest 0,2  to jest ok. Chyba że  wtym pokoju z termostatem zadaną zrobić wyższą i wtedy zanim tu dobije do tej temp to w innych będzie dłużej grzało . Dobra - wiem że zaczynam filozofować .  

Rozumię że , macie wyłączenie pompy od termostatu na TAK  , a w ustawieniach kotła ???? Funkcja termostatu  co  wyłącz palnik ? czy wyłącz pompę  ?  czy wyłącz wszystko ?   Jakie współczynniki temp.pokojowej kotła i mieszacza , zadana mieszacza  ? Term pokojowy mieszacza ?? ile *C . przy jakiej temp. kotła nastepuje odpalenie ? 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam wyłącz palnik , pompa stanie po spadku temperatury na kotle do temperatury załączania pompy . Termostat powinien być tam gdzie najszybciej spada temperatura .

Edytowane przez Kordjano
Opublikowano
4 godziny temu, tom378 napisał:

To jak u mnie nawet jak  te 20 odpaleń po 0,5 h  pracy  to palnik pracuje też ok 10 h. 

Jedna rzecz to gdy ustawię większą hist, na termostacie  np.0,5  . To zanim spadnie temperatura z zadanej np.22 do do tych 21,5 , to  w pokojach na parterze już powinno wcześniej puścić ciepłą wodę na kaloryfery  bo się robi za chłodno .  . Jak jest 0,2  to jest ok. Chyba że  wtym pokoju z termostatem zadaną zrobić wyższą i wtedy zanim tu dobije do tej temp to w innych będzie dłużej grzało . Dobra - wiem że zaczynam filozofować .  

Rozumię że , macie wyłączenie pompy od termostatu na TAK  , a w ustawieniach kotła ???? Funkcja termostatu  co  wyłącz palnik ? czy wyłącz pompę  ?  czy wyłącz wszystko ?   Jakie współczynniki temp.pokojowej kotła i mieszacza , zadana mieszacza  ? Term pokojowy mieszacza ?? ile *C . przy jakiej temp. kotła nastepuje odpalenie ? 

Nie filozofujesz, dobrze kombinujesz. Dlatego u mnie w domu temperatura spada w zimę max do 22,8*, dlatego nie czuje żadnego dyskomfortu. Poza termostat ma być tam gdzie @Kordjano pisze.

Opublikowano
W dniu 15.01.2020 o 17:19, robin60 napisał:

Tak o to chodzi ale u niego jak nagrzeje część pomieszczeń to tam gdzie stoi termostat jeszcze zimno i palnik przeciąga wygasza się i znów rozpala . bo brakuje mu KW w kotle .

W takim razie można  próbować kryzować instalację by wszystkie pomieszczenia w miarę jednakowo się dogrzewały.A dla termostatu szukać miejsca najszybszego stygnięcia.

Można też przejść na tryb standardowy i parametrami H2 i H1 hamować moc kotła.

Opublikowano
20 godzin temu, eliks napisał:

Nie filozofujesz, dobrze kombinujesz. Dlatego u mnie w domu temperatura spada w zimę max do 22,8*, dlatego nie czuje żadnego dyskomfortu. Poza termostat ma być tam gdzie @Kordjano pisze.

U mnie zadana do tej pory 21.8   21,9   max 22 . Może za mało i jak spadło o hist to właśnie był ten dyskomfort  . Spróbuję wyższą  zadaną  i większą hist. tak żeby po zejściu o nią , nie było mniej jak 22 -  22.2 ( więcej może być za ciepło - małe pokoje  ) 

Zadałem wcześniej pytanie , tak tylko z czystej ciekawości . bo zaraz po zamontowaniu termostatu próbowałem  różnych opcji . Ponawiam .

Rozumię że , macie wyłączenie pompy od termostatu na TAK ??    A co  w ustawieniach kotła ??     Funkcja termostatu  : która opcja : wyłącz palnik ?  wyłącz pompę  ?  czy wyłącz wszystko ?          Jakie współczynniki temp.pokojowej kotła i mieszacza ? ,       Zadana mieszacza  ?        Term pokojowy mieszacza ?? ile *C .       Przy jakiej temp. kotła nastepuje odpalenie ?        Temp. zał. pompy CO  ?         Czy Eco ster  steruje i kotłem i mieszaczem ? czy tylko jednym z nich ?      Zadana temp. kotła i jego hist. ? 

Opublikowano

U mnie termostat wyłącza kocioł. Idzie sygnał o zagrzaniu domu i przez 5 minut kocioł się wygasza,.potem przechodzi w tryb czuwania, pompa już nie działa.

Zadana kotła 70*, start pompy od 60*. Zawór VTC na powrocie 55*.

Jeśli masz termostat pokojowy w odpowiednim miejscu i głowice termostatyczne na kaloryferach to żaden pokój nie powinien być przegrzany.

• Zgadzam się 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Jeśli zrobię - Wyłącz  pompę od termostatu na NIE  . To głowica term. na grzejniku w pokoju z termostatem pokojowym ma być też otwarta na maxa . Czy może być np  na 3 czy 4 .

Opublikowano

Ok. Głupie pytanie . Przecież pompa miesz.  pracuje cały czas to jak na maxa  .      

Opublikowano

Tak, kolego. W pokoju z termostatem głowica powinna być otwarta na maxa. Żeby nie doszło do sytuacji, gdy grzejnik się zamknie, a termostat będzie twierdził, że należy jeszcze grzać.