Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zanik ciepłej wody mimo długotrwałego palenia w kotle

Wojt32

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Mam problem z kotlem a ściślej z pompami. Problem pojawił sie odkąd kable od pomp ulegly stopieniu w wyniku upadku na rurę kominową. Naprawiłem kable ale po podłączeniu woda ciepła sie juz nie pojawiła.  Zakładam, że problem może byc skutkiem błędnego wpięcia w poszczególne gniazda. Nie jestem specjalistą więc intuicyjnie podpiąłem jak w nazwie Pompa vs. Wejście.  CO,CWU,pompa cyrkulacyjna.

Będę wdzięczny za pomoc.  

20190622_200712.jpg

Opublikowano

Zakladam ze podlaczyles tak samo jak bylo i nie pomyliles sie.

Mozliwe ze przy upaleniu izolacji przewodow spalil sie bezpiecznik w sterowniku odpowiedzialny za wyjscia. Masz miernik? Zmierz czy na zasilaniu pomp jest napiecie. Pompy zalacz recznie.

Opublikowano

Pompy raczej działają,  bo po przyłożeniu dłoni czuć obieg wody więc napięcie jest. Jak przedtem nie bylo problemu tak teraz 2-3 razy woda potrafi się zagotować. Pytanie co może być przyczyną? Teraz jeszcze doszedl komunikat Czujnik CWU uszkodzony. Za chwile komunikat znika.  Dramat. 

Opublikowano

Sprawdziłbym czy nie brakuje wody w instalacji. Możliwe że jak stopiło przewody i pompy przestały chodzić to trochę się wygotowało, zapowietrzyło...

Opublikowano

Ręką drgań pompy jako pracy to raczej nie sprawdzisz, potrzeba na 100% stwierdzić czy do danej pompy dochodzi pełnie zasilanie - zarówno faza i zero robocze.

Możliwe że jak podczas stopienia się przewodów pompa pracowała doszło do uszkodzenia sterownika  np triaków załączających pompy. 

Opublikowano

W takim wypadku niestety po zwarciu przewodu zasilającego z przewodem zerowym poprzez miejsca zwarcia najczęściej powoduje uszkodzenie sterownika. Wtedy mamy problem ze sterownikiem i jego konieczność naprawy. Jeżeli nawet zamienimy miejscami przewód fazowy z zerowym w wyjściu sterownika pompa ruszy, będzie się grzać ale będzie pracować. W tych pompach występują kondensatory. Po zdjęciu osłony skrzynki można je zobaczyć. Jeśli są uszkodzone to pompa również nie ruszy. Najpierw obejrzyj dobrze skrzynkę elektryczną .Omomierzem pomierz czy przewody elektryczne nie mają pomiędzy sobą zwarte. sprawdź wszystkie połączenia oraz czy z uzwojenia pompy nie wydostaje się swąd spalenizny. Można sprawdzić pompę podpinając ją bezpośrednio do prądu. jeśli nie będzie pracować to tylko inwestycja w nową pompę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.