Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam zamiar wymienić stary bojler na praktycznie identyczny firmy Galmet 120l z podwójną wężownicą, stary już solidnie koroduje.

Czy montując dwa zawory zwrotne, tak jak na schemacie (kolor czerwony) będzie możliwe uzyskanie dłużej wyższej temperatury w bojlerze?

Mam wrażenie że zbyt szybko się wychładza i nieważne czy grzeje bojler grzałką czy piecem.

0_a8f02d20dfa6452922cbfc88b6dc3faaaa2ab14f.jpg

Opublikowano

Zawory zwrotne nie w tym miejscu - nie na wodzie CWU tylko na wężownicy, np za pompą ładującą. Rozwiąże to problem rozładowywania zasobnika. Zawór sprężynowy a nie klapowy

Opublikowano

Tzn teraz podgrzewam bojler grzałką. i zawory kulowe na wężownicy są zamknięte i są dokładnie w tych miejscach jak na schemacie.

Czyli rozumiem że te dwa zawory klapowe które chciałem zabudować nic nie pomogą?

Opublikowano
43 minuty temu, olopan napisał:

Czyli rozumiem że te dwa zawory klapowe które chciałem zabudować nic nie pomogą?

Nic nie pomogą, gdyż woda z bojlera się nie cofnie na zasilanie,  a na wylocie to może wypłynąć tylko przez odbiory ( krany).

Grzałka jest tak zamontowana że grzeje tylko połowę bojlera - tą nad grzałką .

A w zimie podczas grzania kotłem warto zabezpieczyć bojler przed rozładowaniem przez zimny kocioł - tak jak podał kolega post wyżej.

Opublikowano

No jednak wszystkiego nie wiem... mianowicie wszystko wykonałem wydaje mi się poprawnie, ale po rozpaleniu w kotle bojler pozostaje zimny. Czy jest możliwe że wężownica jest zapowietrzona? Czy bojler powinien być zamontowany pod lekkim kątem?

Opublikowano

Nie, teraz jak to odpowietrzyć? Myślałem że woda samoistnie tzn grawitacyjnie wpłynie do wężownicy. Jeśli nie to odkręcę lekko nakrętkę mocującą zawór kulowy na cieplej wodzie z wężownicy. Co o tym myślicie?

Opublikowano

Ten zawór zwrotny na zasileniu bojlera w zimną wodę, pomiędzy zaworem odcinającym a zaworem bezpieczeństwa  należało pozostawić.

Opublikowano

Wtedy woda leje się przez zawór bezpieczeństwa przy grzaniu prądem, a przy otwarciu baterii jest "strzał" wody o wysokim cisnieniu. Praktycznie jest lepiej, gdy ta odrobina wody się cofnie, choć coś mi swita, że jakieś przepisy na to nie pozwalają.

Opublikowano
W dniu 4.05.2019 o 21:03, HarryH napisał:

Wtedy woda leje się przez zawór bezpieczeństwa przy grzaniu prądem, a przy otwarciu baterii jest "strzał" wody o wysokim cisnieniu. Praktycznie jest lepiej, gdy ta odrobina wody się cofnie, choć coś mi swita, że jakieś przepisy na to nie pozwalają.

Ponieważ brak jest naczynia kompensującego wzrost ciśnienia w bojlerze. O tym też przepisy wyrażnie mówią, jako o jednym z elementów zabezpieczeń bojlera( obok zaworu bezpieczeństawa oraz zwrotnego)  .

• Zgadzam się 1
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie temat bojlera wraca jak bumerang :) Gorąca woda w zasobniku szybko się wychładza. Sugerowaliście w tamtym roku aby zabudować zawór zwrotny na wężownicy ja tego nie zrobiłem. Mam zamiar zrobić to teraz...., ale podejrzewam że to nic nie da. Dzisiaj spuściłem wodę z całego układ i włączyłem grzałkę w bojlerze. Mimo że nie było nośnika w postaci wody w wężownicy to woda po 6 godzinach jest już chłodna nie nadająca się do mycia. Zauważyłem że rury z wężownicy w miejscu około 70 cm od bojlera są chłodne, więc tędy się nie wychładza. Za to rura odpływu z bojlera, ta na górze bojlera jest ciepła po sprawdzeniu miała temp 30*C i to 1m od bojlera. Podejrzewam że temperatura migruje właśnie tam i miesza się z pionem. Co Wy na to? Gdybym właśnie tam zabudował zawór zwrotny tak jak to w pierwszym poście? 

Aha i jeszcze jedno pytanie, jeśli podgrzewam wodę grzałką elektryczną to górna połowa zbiornika jest ciepła, a dolna zimna, czy cała woda z zbiorniku będzie miała prawie identyczną temperaturę?

Opublikowano

Przytoczę mój ulubiony argument: nie zagotujesz naczynia z wodą , stawiając palnik na nim :)