Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogniwo DS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, kreciq21 napisał(a):

Ja nie polecam żadnego kotła Dolnego Spalania do palenia drewnem. Jak do węgla to jedynie dolnego spalania.

Reszta wątpliwości powinna się rozjaśnić po przeczytaniu tego wątku.

Mam zamiar palić węglem, a drewno tylko na rozpałkę. Myślę, że jeszcze z 10 lat węgla nam nie zabraknie, a jak podrożeje to wszystko inne typu gaz czy pellet również zdrożeje. Generalnie lubię palić w piecu a dotychczas używam zasypowca tzw.  śmieciucha...

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 8.02.2025 o 21:44, Europejczyk88 napisał(a):

Czy polecacie kocioł ogniwo ds ? Czy jakieś duże problemy występują? Planuje kupić ten kocioł dlatego pytam. Dom 200 m piwnica, parter i piętro do ogrzania, chcę kupić 18 kw gdyż ma większą od 13 kw komorę załadowczą. 

Kocioł trochę niedopracowany jeśli chodzi o ergonomię używania (to dość subiektywne odczucie, ale oglądając piec możesz zwrócić na to uwagę). Mam 13kW niestety z uwagi na posiadany jeszcze węgiel bardziej koksujący, który się zbryla i pali w całej komorze zasypowej nie chcę oceniać jak zachowywałby się na innym opale.

Co do samego pieca to:

- wybieranie popiołu jest średnio wygodne, a szuflada dokładana do popielnika to już jakieś nieporozumienie - komora popielnika ma przykładowo 30 cm szerokości, a szuflada 15 cm bo przez drzwiczki by nie przeszła (ruszt jest prawie 2 razy szerszy niż ta szuflada) 😄W porównaniu do Viadrusa U22, z którego korzystałem wcześniej to duży gorsza obsługa).

- czyszczenie pionowego kanału za komorą spalania ma więcej wspólnego z zabiegiem chirurgicznym niż z wygodą - wycior w kształcie dużego klucza + gmeranie na czuja jakby nie dało się zmontować jakiegoś dostępu do tej komory od góry.

- palnik ma kształt litery L i zawsze zbiera się tam i zostaje popiół - może gdyby miał spadek w stronę popielnika łatwiej by się sam oczyszczał z popiołu (z drugiej strony węgiel z którego korzystam generuje dużo popiołu i większych spieków/kamieni więc na lepszym paliwie może będzie się zachowywał lepiej)

- czyszczenie rusztu jest wygodniejsze gdy zdejmuje żeliwne drzwiczki paleniska - na szczęście nie wymagają jakiejś ekwilibrystyki (wystarczy podnieść)

- Czyszczenie poziomych kanałów wymiennika nie jest trudne.

Generalnie konstrukcja  z większymi drzwiczkami (rozwiązanie jak we wspomnianym wyżej Viadrusie) w znacznym stopniu poprawiłoby wygodę użytkowania.

Reszta uwag może wynikać ze zbyt kalorycznego węgla - dopiero po tym sezonie będzie opcja zmiany. Kocioł pracuje z buforem 1000L - niestety hydraulik zrobił część pracy po swojemu, a że docelowo będzie podłogówka więc potraktowałem obecne podłączenie jako tymczasowe i nie przypilnowałem dokładnie. W efekcie między kocioł a bufor niepotrzebnie są wstawione redukcje, a dodatkowo wyjście z bufora nie jest w szczycie tylko najwyższym bocznym podłączeniem więc część najcieplejszej wody się marnuje. Po sezonie to wyjście trzeba będzie przerobić - powinno lepiej działać.

Ogrzewam 100m2 nieocieplonego domu (za to strop jest docieplony ponad przeciętnie - czeka zapas styropianu na ocieplenie więc są miejsca gdzie i 2.5 m ocieplenia mam 😉 )

• Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

@RapaportDziękuję za opinię. Aktualnie również jestem użytkownikiem Vuadrusa U22. Bardzo dobry kocioł, palę od góry, czysto i ekologicznie węglem z Wesołej. Z uwagi na możliwość nadejścia dla węgla trudnych czasów w perspektywie kilku lat, mam zamiar kupić ogniwo ds 18 KW żeby w razie czego palić również drewnem a w wersji 13KW jest bardzo mały prześwit drzwi od komory paleniska czyli 20,5 cm szerokosci. W wwrsji 18 KW ta szerokosc wynosi 30 cm, a sam ruszt jest jedynie 12 cm szerszy. Ciekawi mnie czy węgiel z.Wesolej będzie odpowiedni. Boję się z Piasta lub Ziemowita, bo chociaż jest bardziej płomienny to jednak zawiera dużo popiołu. Mam jeszcze pytanie, czy rozpalanie w DSie przytwarza kłopoty? 

Opublikowano

Od strony rozpalania, to nie mam żadnych problemów. Wysoki komin też ułatwia działanie (9 m 18cm średnicy, choć sam kocioł ma czopuch 16 - mogłem trochę zaoszczędzić na wkładzie). Kilka kawałków drewna + kawałek podpałki blisko palnika i ostrożnie wsypywać węgiel jak drewno zacznie się palić. Do końca tej zimy muszę jeszcze wypalić węgiel z Jankowic Spora promocja na pgg była w 2023 i skorzystałem zanim doczytałem, że to węgiel typu 33 ( https://czysteogrzewanie.pl/podstawy/podstawowe-parametry-wegla-kamiennego/ ). Viadrus łykał go bez problemu, a Ogniwo rozpala w komorze zasypowej z powodu zbrylania węgla 😞

PS. Wiadrus stoi i czeka - może jeszcze będzie okazja go wykorzystać.

• Lubię to 1
Opublikowano

Kol @Europejczyk88 a propo ciężkiej klapki to namiarkowniku można zamontować przeciw wagę 

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

przeciwwaga na miarkownik, albo dorobić jakieś ramię, dźwignię bezpośrednio do klapki

tak to u mnie wyglądało w starym Ogniwie

20221002_182729.thumb.jpg.7579958fb44dc3a634b3ca4ff6935ba9.jpg

Edytowane przez luceo
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ja u siebie w Defro miałem coś takiego

Screenshot_2025-02-14-08-16-28-130_com_miui.gallery.thumb.jpg.d38397c1e4e72ec9db0389cc98992efd.jpg

A na miarkowniku na szybko taka przeciwwaga aby klapka za bardzo nie ciągnęła 

Screenshot_2025-02-14-08-15-53-841_com_miui.gallery.thumb.jpg.3432bb838233d58494a7c6fb46d40812.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

zgadza się w Defro też tak mam, ale jest to fabrycznie pomyślane

w Ogniwie klapka pp jest dużo cięższa i szkoda, że producent nie pomyślał nad tym rozwiązaniem bo przy takiej wadze klapki była dość duża bezwładności miarkownika

• Lubię to 1