Klaudiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2019 #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Mam kocioł GB072-20 V2 i do tego gateway MK200. Pracuję nad systemem monitorowana pracy kotła oraz integracją z domowym systemem automatyki. Gateway pozwala m.i. na odczyty sensorów tempetatury. Aktualnie wartości: sensors': {'temperatures': {'chimney': -3276.8, 'hotWater_t2': 26.6, 'outdoor_t1': 10.5, 'return': -3276.8, 'supply_t1': 42.3, 'supply_t1_setpoint': 40.0, 'switch': 33.9}}, Czy ktoś może mi powiedzieć czy to dobrze że temperatura powrotu (return) wynosi -3276,8. Czy to oznacza, że nie ma takiego czujnika czy że czujnik jest zepsuty? Czy jest gdzieś w menu serwisowym aktualna wartość temperatury powrotu? Pozdrawiam, Klaudiusz
gbbsoft Opublikowano 1 Kwietnia 2019 #2 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Biorąc pod uwagę, że -32768 (szesnastokowo: #8000) to najmniejsza wartość w typie "integer ze znakiem", to stawiałbym na sygnał "brak czujnika". :-) (Kwestia miejsca kropki pewnie jest umowna).
Klaudiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor #3 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Ok, tak przypuszczam, tylko pytanie jest czy tego czujnika w tym sterowniku/kotle po prostu nie ma czy jest zepsuty.
gbbsoft Opublikowano 1 Kwietnia 2019 #4 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 W moim piecu jest, więc trudno mi to sprawdzić. Moim zdaniem pytanie mogłoby także brzmieć: "czy tego czujnika nie ma, czy po prostu software nie podaje ci tej informacji?" :-)
Klaudiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor #5 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 A wiesz może gdzie ta wartość jest wyświetlana (kocioł? menu serwisowe? RC300?) Może powinieniem skontaktować się z serwisem, tylko jak im wytłumaczyć, ze ta wartoś mi nie przychodzi z MK200, skoro API nie jest otwarte i producent pewno nie gwarantuje że ma działać.
gbbsoft Opublikowano 1 Kwietnia 2019 #6 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 U mnie w Rc300 -> menu serwisowe -> diagnoza -> Wartości monitowrowane -> kocioł/palnik -> "temperatura powrotu" (po "Temp. Rzeczywista kotła" i "Maks. Temp. Wyłaczania") PS. Z tego co wiem, w GB072 tego nie ma w RC300.
Klaudiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor #7 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Czyli może tak być? Trochę się zdziwiłem, że kocioł nie mierzy temperatury powrotu.
sambor Opublikowano 1 Kwietnia 2019 #8 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Po co ma mierzyć - to nie istotny parametr dla jego pracy.
Klaudiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor #9 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Nie rozumiem dlaczego, ale OK. A może wiecie co to jest temperatura 'chimney' (komin? spaliny?)
sambor Opublikowano 1 Kwietnia 2019 #10 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Jak to po co ? To jest wskaźnik obciążenie kotła - temp spalin przekłada się na obciążenie kotła
gbbsoft Opublikowano 1 Kwietnia 2019 #11 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Ale to też jest "parametr nieistotny", skoro nie nie jest mierzony... :-)
gbbsoft Opublikowano 1 Kwietnia 2019 #12 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 2 godziny temu, sambor napisał: Po co ma mierzyć - to nie istotny parametr dla jego pracy. To ciekawe, a jak dobiera moc pieca? Tylko z różnicy między temperaturą zadaną a temperaturą wody wychodzącej? A z drugiej strony, skoro w moim piecu jest już pomiar temperatury powrotu, to może jest on jednak "trochę bardziej inteligentny"?
KubaSko Opublikowano 1 Kwietnia 2019 #13 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Kociol mierzy temp powrotu po to aby modulowac pracę pompy kotlowej tak aby jego praca przebiegala w punkcie kondensacji. Mowie tu o kotlach z praca modulowaną pompy i odpowiednim sterowaniem. Jesli nie posiadasz czujnika to i pompa moze nie miec modulacji wtedy czujnik zbedny, firmware (silnik) jest uniwersalny tylko softy sie różnia w kotlach i dlatego ci pokazuje jakis tam parametr z temp powrotu
Klaudiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor #14 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Pompa na kotle ma modulacje bo mogę konfigurować min/max oraz mogę odczytywć z jaką mocą pompa aktualnie pracuje. Ok to może zadam pytanie inaczej. Czy ktoś może potwierdzić/zaprzeczyć że standardowy zestaw Buderus GB072-20 V2 + Sprzęgło hydrauliczne (mam 2 obwody co i cwu) posiada takie czujniki przerzące temp powrotu i temp spallin? Bo jeżeli takie wartości pownny być mierzone, to muszę wezwać serwis. Czy to jest usterka czy po prostu taka konfiguracja?
sambor Opublikowano 1 Kwietnia 2019 #15 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Te czujniki to element kotła a nie zestawu. Kocioł ma w sterowniku algorytm, który prowadzi palnik tak aby po pierwsze temp wyjściowa była nie większa niż zadana a temp spalin jak najniższa -jak rośnie temp spalin to powinna wzrastać prędkość pompy - tak aby zachować różnicę temp wyjściowej i temp spalin. Jak tego się nie da ustalić, spada moc kotła ( palnika). Dla kondensata najważniejsze jest aby spaliny były jak najniżej - wtedy jest duża sprawność . Jak temp spalin rośnie to albo jest za mały przepływ albo za duża moc palnika. Buderus wg opisu ma czujnik temp wyjściowej wody z kotła i ogranicznik temp spalin - to ten drugi czujnik
Klaudiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor #16 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Czyli skoro odczyt nie jest dostępny przez MK200 to po prostu nie jest i tyle. Nie powinienem się przejmować. Jeżeli jakiś czujnik działa wadliwie to rozumiem, że sterownik to wykyje i pojawi się stosowny błąd.
sambor Opublikowano 2 Kwietnia 2019 #17 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Tak jak piszesz, trzeba pamiętać że istniejące w kotle czujniki powinny być przed uruchomieniem kotła sprawdzone przez serwis i ew skorygowane na sterowniku. Często są identycznie wyglądające czujniki, tego samego producenta, ale o różnych parametrach - tu na forum były takie przypadki złej pracy sterowników z nie właściwymi czujnikami.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.