danotrans Opublikowano 31 Marca 2019 #52 Opublikowano 31 Marca 2019 I jaka temperatura? 60 będzie czy wyżej? Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
RedEd Opublikowano 31 Marca 2019 #53 Opublikowano 31 Marca 2019 Zawór 55*C wystarczy a np ESBE ma wkładki o różnej temperaturze (ja swój i tak "otworzyłem") z tego pospawanego materiału zrób rozdzielacz (na pół przetnij) i powinno być ok. Pozdrawiam RedEd
danotrans Opublikowano 31 Marca 2019 #54 Opublikowano 31 Marca 2019 Wiem, że Esbe ma wymienne wkładki, ale po co mam później kupować inną, która pewnie będzie kosztowała 3/4 całego zaworu, jak mogę odrazu założyć taki jak ma być. Co do tego mojego "starego" sprzęgła to chyba tylko mufy odetnę i zrobię nowe z rozdzielaczem bo przerobienie starego zajmie więcej czasu niż całe nowe a materiał poza mufami to grosze. A Ty@Reded zalozyles 55st i otwarłes z jakiego powodu? Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 31 Marca 2019 #55 Opublikowano 31 Marca 2019 Temp zaworu VTC podawałem już na poprzedniej stronie - 55C, to standard przy pellecie.
danotrans Opublikowano 31 Marca 2019 #56 Opublikowano 31 Marca 2019 Czytając tamtego posta odebrałem to jako zawór do CWU i dlatego dopytywalem o temperatury do obiegu kotlowego. Moja wina! Trza czytać ze zrozumieniem a nie wprowadzać zamieszania.Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
Gość robin60 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 #57 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Witam @danotrans jak postępy w pracy budowy kotła. Palnik też sam będziesz konstruował czy masz już coś na oku. Czy coś gotowego masz zamiar kupić. Jak byś coś gotowego miał kupować to mógł bym się przyłączyć do zakupu.
Benton661 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 #58 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 @robin60, czyżby znudził Ci się Kipi i masz ochotę spróbować czegoś nowego? :)
danotrans Opublikowano 21 Kwietnia 2019 #59 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Progres niestety niewielki. Powstał podajnik w wersji finalnej, jeszcze pomalować i do zasobnika. Części na zasobnik leżą i czekają na swoją kolej,a kocioł stanął na skompletowaniu blach na płaszcz zewnętrzny, drzwi i wyczystkę. Co do palnika to mam stronę gorąca już gotową a zimną dopiero będę układał bo nie chcę jakiegoś giganta zrobić a żeby było zgrabnie to musi być ciasno. Upchac dwa motoreduktory dmuchawe i rurę stokera w sumie w jedno miejsce to trochę główkowania, żeby serwisowanie nie było męką. Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
Gość robin60 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 #60 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Nie @Benton661 jestem pewien , że umrę już z KIPI , pewno za jakiś czasz przyjdzie się go wymienić jak padnie, ale póki co ten jest nowy i tak pozostanie. Jak już bym zmienił to na Pellasa, bo innego puki co nie widzę godnego następcy i jest to realne. Ale to długi temat. Widzę @danotrans , że z Tobą interesu nie zrobię, bo już wziąłeś się i za budowę palnika kibicuję Ci w tym projekcie. Choć myślałem , że kupimy kocioł i się nim podzielimy Ty cały palnik i jego sterowanie oraz podajnik , ja sam wymiennik zabiorę. No ale cóż , może ktoś się znajdzie w naszej ojczyźnie , kto zechce zmodernizować swój kocioł w sam palnik. Jestem otwarty . choć wiem , że będzie to trudne.
danotrans Opublikowano 21 Kwietnia 2019 #61 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Chodziły mi takie myśli po głowie żeby się z kimś dogadać odnośnie zakupu zestawu i podziału, tak jak piszesz, ale nie było za bardzo chętnego to zacząłem zakupy od sterownika i dalej już poszło. Jakbyśmy się zmówili w styczniu to byłby temat otwarty. Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
Gość robin60 Opublikowano 4 Listopada 2019 #62 Opublikowano 4 Listopada 2019 Jak tam kolego @danotrans ukończyłeś już swe dzieło. Pochwal się.
danotrans Opublikowano 25 Listopada 2019 #63 Opublikowano 25 Listopada 2019 Palnik pracuje od lipca i całkiem nieźle się spisywał do grzania wody a mam 460L boiler. Odkąd temperatury spadły uruchomiłem też ogrzewanie i spokojnie daje radę. Do dzisiaj nie było jakiś wielkich chłodów,ale z grzaniem CWU i utrzymywaniem temperatury na poziomie 22.8st srednie spalanie dobowe wynosi około 12,5kg/dobę.Wcześniej tylko przy CWU było średnio 4kg/dobę.Palnik pracuje jeszcze w dotychczasowym DSie bo ten rok był obfity we wszystkie zajęcia poza chwilą wolnego czasu aby skonczyć kocioł.Nie zostało wiele do ukończenia bo jako tako kocioł już stoi w "stanie surowym" czyli po sprawdzeniu szczelności i czeka aż znajdę chwilę żeby mu założyć drzwi,ocieplić i zamontować w kotłowni.Co do rozdzielacza to poszedłem za radą @reded i rozciąłem ten który zrobiłem na dwa mniejsze i wspawałem je poprzecznie do profilu 100x100 mm co dało całkiem pokaźnych rozmiarów ustrojstwo wyglądem przypominające sprzęgło z rozdzielaczem. W najbliższym czasie postaram się dorzucić jakieś fotki moich działań.
Gość robin60 Opublikowano 25 Listopada 2019 #64 Opublikowano 25 Listopada 2019 Czekamy na sesję zdjęciową Twego palnika i gotowego produktu. Ale spalanie masz bardzo przyzwoite nie powiedzieć , bardzo dobre.
danotrans Opublikowano 25 Listopada 2019 #65 Opublikowano 25 Listopada 2019 Dopiero teraz spalanie mam dobre. W poprzednim sezonie a właściwie w jego końcówce na grzanie CWU i domu schodzilo około 35kg/dobę. Pomału grzebalem w ustawieniach i na razie się dogrzebalem do takich wyników. Trzeba brać pod uwagę, że chrztu bojowego to jeszcze na tym palniku nie było, bo temperatury jesieni w tym roku nas rozpieszczają i oby jak najdłużej. Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
danotrans Opublikowano 26 Listopada 2019 #66 Opublikowano 26 Listopada 2019 Tak wygląda mój sprzęgło rozdzielacz. Sprzęgło rura kwadratowa 100x100x5mm o długości 700mm, do niej przyspawane dwie połówki poprzedniego rozdzielacza pod kątem 90st względem siebie aby ułatwić montaż zaworów 3D do obiegów CO1 CO2 i podłogówki oraz ostatni zapas, który miał być jako zasilanie CWU ale za radą@Sambor zasilanie CWU będzie jeszcze przed sprzęgłem. Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
Gość robin60 Opublikowano 27 Listopada 2019 #67 Opublikowano 27 Listopada 2019 No i @sambor jak zawsze ma rację.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.