Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam poważne wątpliwości co do podłączenia mojego bufora.

Aktualnie wygląda to tak:

1. z bufora do podłogówki
  2. z pieca do bufora
  3. powrót piec
  4. powrót podłogówki

Moje pytania:

• Czy czujniki temperatury są zamontowane w dobrych miejscach? Według mnie są źle; czy nie powinny być bliżej dolnej i górnej części bufora?
  • Czy nie lepiej byłoby 1 lub 2 zamontować w miejscu strzałek?

Bufor 800l, najprostszy, bez wężownicy.

Będę to poprawiał z nowym hydraulikiem (poprzedni raczej się nie popisał), dlatego będę wdzięczny za Wasze rady; chcę to w końcu zrobić jak się należy.

46d5bb6fb5f7ed3c2b0d6be926e87d05.png

Gość Visitor1230
Opublikowano

Wyglada na to ze dobrze kombinujesz. Moze wrzuc jakis przekroj.  Czujniki sa wpiete prawidlowo. Jezeli oczywiscie nie sa pozamieniane :)

Opublikowano

górny czujnik jest ok, za to dolny powinien być niżej. Kolejna sprawa to podłączenie.

Kocioł podłącz tam gdzie niższa czerwona strzałka, wyjście na instalacje z samej góry (tam gdzie druga strzałka), powrót do kotła najniżej jak się da i po przeciwnej stronie niż wejście z kotła czyli nr4 na rysunku. Powrót z grzejników do krócca nr 3, lub tego po lewej stronie dolnego czujnika

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, snhxzr napisał:

Aktualnie wygląda to tak:

1. z bufora do podłogówki
  2. z pieca do bufora
  3. powrót piec
  4. powrót podłogówki

W ten sposób wykorzystujesz tylko połowę możliwości bufora. 

Edytowane przez sambor

@Gonzo19 dziękuję

@sambor dlatego chcę to zmienić. Masz pomysł jak to zrobić lepiej? Co myślisz o sugestiach @Gonzo19

Opublikowano

nie wiem dlaczego, ale nie doczytałem, ze masz podłogówkę.

Podłącz tak:imageproxy_php.png.56e7cfd65ff93a4fda3436511d027bb9.png

5-zasilanie z kotła

4-powrót do kotła

7-zasilanie podłogówki

6-powrót podłogówki

8-zamiast kranika spustowego wkręć rurkę wgłebną dla czujnika lub daj trójnik w który poprzelocie wkręcisz rurkę wgłebną, a do wyjscia prostopadłego kranik spustowy

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, sambor napisał:

Ja odbiory daję do 7, powrót do kotła do 6 a 8 zostaw jak jest, to strefa martwa- po co tam czujnik

Czy to znaczy, że tam na dole przy powrocie ta woda i tak się nie nagrzeje do zadanej temperatury?

10 godzin temu, Gonzo19 napisał:

8-zamiast kranika spustowego wkręć rurkę wgłebną dla czujnika lub daj trójnik w który poprzelocie wkręcisz rurkę wgłebną, a do wyjscia prostopadłego kranik spustowy

Czujnik dolny temperatury mógłbym też przenieść w miejsce 3, zawsze byłby te 10 cm niżej - ale wciąż nad rurami z chłodniejszą wodą z powrotów.

Co myślicie?

P.S. Hydraulik jutro rano będzie.

Edytowane przez snhxzr
Opublikowano (edytowane)

Dolny czujnik ma byc mniej/wiecej na wysokosci powrotu do kotla.

Jak bedzie wyzej to "odetnie" bufor od kotla za wczesnie.

Jak bedzie nizej to "nie odetnie" w ogole gdyz tam tempetatura jest zawsze nijaka. Kociol nie zagrzeje wody ponizej swojego powrotu.

Rura powrotu do kotla jak najnizej aby wykorzystac max. pojemnosc bufora. Chyba ze jest to bufor z wezownica do solarow i/lub CWU wtedy nie koniecznie i szuka sie innych rozwiazan.

Samo "ulozenie" zasilania i odbiorow tez ma znaczenie. Raczej powinny byc po przekatnej. Chyba ze od gory jak srednica pozwala.

Chyba ze ktos ma inne pomysly.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano (edytowane)

Wrzucam jeszcze informacje techniczne bufora:

https://galmet.com.pl/pl/produkt/zbiornik-buforowy-nieemaliowany-bez-wezownicy

7e99bc70aefbcf27956d6d16fb4f64e9.png

Edytowane przez snhxzr
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Poprawiłeś kolega te wpięcia? Jak się zachowuje teraz instalacja? Jakiego sterownika używasz? Ja mam podobny bufor tylko z Kospela też muszę zrobić poprawki. Tylko moja instalacja jest bardziej skomplikowana. Mam 2 grupy pompowe z zaworem 3 drogowym- grzejniki i podłogówka. Do tego osobny zbiornik CWU do którego wpięty jest solar na dolnej węzownicy a górna wpięta jest do dogrzewania CWU z bufora.

Lewa strona bufora od góry to:

1 zasilanie z pieca

2 zasilanie CO grup pompowych

3 wolne

4 powrot z CO grup pompowych

Przód i gora

1 góra zasilanie do zbiornika CWU

2 powrót z CWU

3 wolne

4 wolne

5 powrót do pieca

IMG_20201122_145306.jpg

Edytowane przez pasik
  • 3 lata później...
Opublikowano
W dniu 20.02.2019 o 23:23, PioBin napisał(a):

Dolny czujnik ma byc mniej/wiecej na wysokosci powrotu do kotla.

Jak bedzie wyzej to "odetnie" bufor od kotla za wczesnie.

Jak bedzie nizej to "nie odetnie" w ogole gdyz tam tempetatura jest zawsze nijaka. Kociol nie zagrzeje wody ponizej swojego powrotu.

Rura powrotu do kotla jak najnizej aby wykorzystac max. pojemnosc bufora. Chyba ze jest to bufor z wezownica do solarow i/lub CWU wtedy nie koniecznie i szuka sie innych rozwiazan.

Samo "ulozenie" zasilania i odbiorow tez ma znaczenie. Raczej powinny byc po przekatnej. Chyba ze od gory jak srednica pozwala.

Chyba ze ktos ma inne pomysly.

Mam właśnie tego Galmeta do montażu.

1. Hydraulik proponuje wyjście na CO z samej góry (odpowietrznik na trójniku). Podobno maks wykorzystanie ciepła + poduszka na przestrzeni od zasilania pieca do poboru u samej góry.

2. Jaka byłaby korzyść krzyżowego połączenia instalacji? Czyli zasilanie kotła z lewej, powrót z prawej, odbiór z samej góry, powrót z lewej. 

3. Mogę czujnik podłączyć w przedostatnim wejściu po prawej, tylko czy tam dać powrót z pieca czy instalacji? Ma to znaczenie?

Dzięki