Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z rotametrami

plemie101

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opisz co to za rury , jeszcze zdjęcie od strony rozdzielaczy  na pompe  CO  i instalacje

plemie101 4D OPIS.jpg

Opublikowano

A- rura od pieca główna z samego polu pieca, B-rura z samej góry pieca,C idzie do pompki do bojlera oraz do zaworu 3D podłogowego 1- idzie na zasilenie grzejników, 2-powrot z grzejników, 3 to część dalsza A( z pieca ) 4 to ciąg dalszy B, 5 powrót podłogowki.. nie wiem czy dobrze opisuje bo jak pisałem uczę się przy was 

Opublikowano

Zdjęcie całościowe prawej strony. Z prawej podłogowa z lewej grzejniki, drugie zdjęcie to pompka od grzejników i lewa strona instalacji

15502609661441311669110.jpg

15502610204811083482805.jpg

Opublikowano

Przegapiłem, 6 to jest rura która idzie do bojlera od spodu, ale po co to nie wiem :) jak powiecie to czegoś nowego się nauczę :p

Opublikowano

O estetyce nie dyskutuję, ale od strony formalnej tragedii nie ma. Zaworu 4D praktycznie nie istnieje, bo w pełni otwarty - tutaj nawet tak jest lepiej.

Trzeba pomyśleć o ochronie powrotu jeśli autor nie chce gonić pompy CWU non-stop. Na wstawienie pompy kotłowej na powrocie z 4D nie ma miejsca. 

Trzeba bezwzględnie zmienić zasilanie CWU i podłogówki- od trójnika Cu28 dać co najmniej Cu22 na podłogę i Cu 22 na bojler. Jesli zdecydujesz się na zawór. który proponował kol @zaworek to do niego może iść nawet Cu 28 bo podłączenie jest 1". Na obiegu CWU i tak będziesz kryzował.

PS: Tak, tak...wiem :)

bralczyk.jpg.a4c93ff42bc549cf492fc5750e5dd871.jpg

Opublikowano

Zawór 4D otwarty na tą chwilę na 3 w skali do 6. Estetyka średnia bo i z miejscem było średnio... Co masz na myśli mówiąc o ochronie powrotu ? Dla mnie na tą chwilę jest najważniejsze by przed następną zima mogły chodzic chociaż 4 obiegi z 6... Chodź nie po to jest 6 żeby 4 chodzily, ale już 4 mi wystarcza...

Opublikowano

Teraz jest w miarę OK, bo zasilanie podłogi jest przed 4D. A na pompę ochrony powrotu z 4D, bez większej ingerencji,  tam nie ma miejsca.

To co proponujesz, to praktycznie kątówka w dłoń i przeróbka całej kotłowni :)

Moim zdaniem to i tak wskazane, żeby to działało jak nalezy.

Opublikowano
2 minuty temu, gmaj22 napisał:

A na pompę ochrony powrotu z 4D, bez większej ingerencji,  tam nie ma miejsca.

jak powrt bojlera i podłogi dać niżej( do podłogi z pół metra to się zmieści , no trzeba trochę wody zrzucić

Opublikowano
5 minut temu, gmaj22 napisał:

Teraz jest w miarę OK, bo zasilanie podłogi jest przed 4D

NO I JA TO PREFERUJE , bo podłoga jest niezależna od CO 4D

Opublikowano
23 minuty temu, gmaj22 napisał:

Trzeba bezwzględnie zmienić zasilanie CWU i podłogówki- od trójnika Cu28 dać co najmniej Cu22 na podłogę i Cu 22 na bojler. Jesli zdecydujesz się na zawór. który proponował kol @zaworek

Opublikowano
5 minut temu, mironw napisał:

a czemu upierasz się że 4D musi zasilać podłoge

Nie upieram się...piszę że zasilanie podłogi jest przed 4|D.

Tak czy siak bez przeróbek się nie obejdzie.

Opublikowano

Coś nie mogę tego usunąć... Hmm dużo piszecie a mi z telefonu ciężko to ogarnąć to raz a dwa moze nie rozwalajmy od razu połowy kotłowni tylko malutkimi kroczkami do przodu.. ja mieszkam w tym domu rok i nie ma problemu z niczym prócz podłogowki ... Moje pytanie czy może pomóc wymiana zaworu 3D czy to nie ma sensu? Może na początek to co mogę zrobić sam... 

Opublikowano
5 minut temu, mironw napisał:

do czego- co wskazuje czujnik na rurze 3 A

Pewnie czujnik powrotu, ale w fatalnym miejscu jest.

Po tym jak zobaczyłem zdjęcie, mo,że to być czujnik mieszacza - też w fatalnym miejscu.

Opublikowano

Zasilanie podłogówki ma być za zaw.4D a przed pompą na grzejniki,powrót też w odpowiednim miejscu tak jak namalowałem na zdjęciu.W tej chwili podłogóka skutecznie schładza  powrót do kotła.Zawór 4D nie zasila podłogówki,przecież jest 3D na OP

Opublikowano

3 minuty temu, gmaj22 napisał:

Nie upieram się...piszę że zasilanie podłogi jest przed 4|D.

@gmaj22To nie do ciebie , tylko do  @zaworek

Opublikowano
2 minuty temu, zaworek napisał:

Zasilanie podłogówki ma być za zaw.4D a przed pompą na grzejniki,powrót też w odpowiednim miejscu tak jak namalowałem na schemacie.

Ajak wyłączy pompe CO to 4D się zamknie i co?? Przecież 3D pilnuje temp. podłogi

Opublikowano

Hmmm ponawiam pytanie odnośnie 3D, jeśli zmienię to coś się poprawi ? Czy nic ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.