Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Który w końcu najlepszy ?

MRfoto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, Oldek napisał:

@witek1234, z Sibugola wyleczyli się już chyba wszyscy, którzy ten węgiel raz kupili. Kolega @obser jest bardzo wymagający i niech zostanie w Kolumbusie, 1/2 roku temu piał z zachwytu nad Kolumbusem. Nie wiem czemu chce teraz patrzeć w kierunku Skarbka z Bobrka. Podpowiem, jest dostępny groch o nazwie "błękitny węgiel"

Coś mnie wycięło w odpowiedzi wczorajszej. @Oldek patzrę też w kierunku Bobrka, bo mam dobry układ z jego Dydtrybutorem , a Kolumbus podrożał i jakby byłoby to 250- 300 zł/T różnicy to chętnie wróciłbym do Bobrka, który był 2-3 lata temu najmniej problematycznym paliwem z jakim miałem doczynienia przez prawie 15 lat palenia. Idealnie spalał się na ustawieniach fabrycznych sterownika, więc jak coś pogrzebałem, to robiłem reset i wszystko było ok w każdej zadanej temperaturze. Kolumbus jest fajny, ale drogi w stosunku do cen światowych, a po drugie po każdej zmianie parametrów trzeba dokładnie wyregulować powietrze, aby się fajnie spalał i zostawiał naprawdę prawie zero popiołu. Ale takiego Skarbka jak w tamtym roku kupiłem, to nie chcę za800 zł?T, ekonoomiczniej jest zapłacić za Kolumbusa 1290 zł, ale jakby jakość Skarbka powróciła to chętniej paliłbym polskim paliwem, niż przewiezionym z zachodniej granicy z olbrzymią marżą.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ponawiam pytanie...jak w tym roku jest z ekogroszkie Skarbek Bobrek??Pani na skladzie co u nich kupuje co roku Chwałowice poleca mi wlasnie Bobrek ,mowi ,ze bardzo malo popiolu i ladnie sie pali a spiekalnosc ma 5-20 RI...

Ktos z Was nim pali??

Opublikowano

W tamtym roku robiłem reklamację do Węglokoksu na znaczne pogorszenie się parametrów Skarbka Bobrka. odpowiedź jaką dostałem, to taka, że jest w jak najlepszym porządku i oni nie widzą pogorszenia jakości, więc też czekam na opinię kogoś kto już spróbował jakości obecnie sprzedawanego. Jeszcze tak na siłę nie potrzebuję kupować, też chciałbym zaciągnąć języka, zawsze mogę kupić Kolombusa.

Opublikowano

Weglokoks(główny importer)kupuję węgiel ze Wschodu potem go miesza z swoim a potem sprzedawany jest jako Skarbek więc parametry będą się zmieniać :/

Opublikowano
5 godzin temu, arek810316 napisał:

Ponawiam pytanie...jak w tym roku jest z ekogroszkie Skarbek Bobrek??Pani na skladzie co u nich kupuje co roku Chwałowice poleca mi wlasnie Bobrek ,mowi ,ze bardzo malo popiolu i ladnie sie pali a spiekalnosc ma 5-20 RI...

Ktos z Was nim pali??

Trzymaj się tych Chwałowic z całych sił a nie będziesz żałował , palę tym od 3 tygodni i co mogę powiedzieć jest moc mało popiołu .

Opublikowano

Nie kupiłem Golda, ale mam u siebie Standard i Silver. To mój pierwszy rok palenia eko groszkiem, ale wydaje mi się że te które mam są raczej OK. Teraz próbuję mieszkankę słabszego i mocniejszego - moim zdaniem spala się ładnie. Ja miałem dostawę w sierpniu i jest raczej suchy, przynajmniej te worki które otworzyłem. Mimo to kilka zawsze mam otwartych co by jeszcze odparowało trochę wilgoci.

Opublikowano

Ja też zaczynam pierwszy sezon z ekogroszkiem. Zakupiłem polecanego Sobianka Golda 2 tony,Silvera 1 tonę i na koniec skusiłem się jeszcze na 2 tony najsłabszego ich ekogroszku,czyli Bronze. Niestety w tym Bronze jest trochę kamienia,ale za to jest bardzo suchy.Nie szukałem dokładnie,tylko wybierałem ten kamień w czasie zasypywania zasobnika. Za pierwszym razem z 5 worków wybrałem 2,6 kilograma kamienia,średnia ponad 0,5 kg/na worek.Po spaleniu go w popielniku jest trochę jakby takich wapiennych płytek,oraz grudek przypominających wysuszoną gline. Ale ogólnie pali się dobrze,kocioł jest w miarę czysty,popiół na akceptowalnym poziomie. Przy temperaturach jakie panują teraz kocioł Skamp PV13 zużywa go około 10 kilogramów na dobę do ogrzania 80 metrów domu do temperatury 25 stopni,zasobnika CWU 80 litrów do temperatury 55 stopni. Budynek niestety nie jest ocieplony.Złożyłem reklamację na ten ekogroszek i muszę przyznać że firma postąpiła bardzo profesjonalnie. W ramach rekompensaty za ten kamień zaproponowano mi 500 kilogramów ekogroszku Sobianek Gold,czyli najmocniejszego z ich oferty. Właśnie czekam na przesyłkę.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Co do KGM Golda kupiłem 1 tonę tydzień temu i o dziwo jest suchy ale ta cena 1060 zł.  Na ten sezon kupiłem Czarny Piorun i go nie polecam. Czarny to on jest ale pioruna to on w sobie nie ma ale za to ma dużo popiołu. Co go ratuje, jest suchy, czysty, niska cena ( 750 zł) i worki trzymają wagę 25kg a nawet ciut więcej.

Opublikowano

Chyba kolega kupił czarną perłę za tę cenę, pale obecnie czarnym piorunem i mogę powiedzieć że ma moc, popiołu jest 9,7%, a każdy worek ma niedowagę 0,5 kg.

Opublikowano
W dniu ‎17‎.‎10‎.‎2019 o 10:57, rafcioa4 napisał:

Co do KGM Golda kupiłem 1 tonę tydzień temu i o dziwo jest suchy ale ta cena 1060 zł.  Na ten sezon kupiłem Czarny Piorun i go nie polecam. Czarny to on jest ale pioruna to on w sobie nie ma ale za to ma dużo popiołu. Co go ratuje, jest suchy, czysty, niska cena ( 750 zł) i worki trzymają wagę 25kg a nawet ciut więcej.

A jak ten KGM sie pali?? Nie ukrywam ,chciałem kupić 4 tony..

Opublikowano

Ja w tym sezonie pale Ogień Premium i w porownaniu retopalem to jestem zadowolony. Bardzo mało popiołu i czysto w piecu. Nie wiem czemu piszecie ze siano.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 17.10.2019 o 15:15, segal21 napisał:

Chyba kolega kupił czarną perłę za tę cenę, pale obecnie czarnym piorunem i mogę powiedzieć że ma moc, popiołu jest 9,7%, a każdy worek ma niedowagę 0,5 kg.

Czarnego Pioruna kupiłem całego tira w czerwcu dlatego taka cena dokładnie 742 zł. Zakup był podzielony na 4 osoby. Z deklarowanej mocy 27 Mj ma może 24 i popiołu dużo więcej ( ciekawe ile MJ  ma czarna perła albo stabek ). Paliłem rok temu ekomiał grennpal i on miał dużo mniej popiołu, Wcześniej był ekogroszek chwałowice 27 mj - ten miał moc a popiołu tyle co kot napłakał. Także porównanie mam i nie pisz , że ma moc bo mam ciepłomierz i widzę ile ma mocy. Taki Ekomiał Greenpal 24Mj to z jednego kilograma wychodziła średnia  moc 5,5 kwh a z czarnego pioruna 5,2 kwh i gdzie jest ta jego moc? I jeszcze jedno miałem ryska 29 Mj i ten miał moc 6,2 kwh teraz w kolejce na test jest Gold 30 Mj z KGM

Opublikowano

Pisze że ma moc w porównaniu z innymi groszkami którymi paliłem wcześniej, najsłabszą jest cz.perla, stabek jest ciut mocniejszy , porównuje to na podstawie zużycia opalu w tych samych warunkach .

Opublikowano
3 godziny temu, rafcioa4 napisał:

Czarnego Pioruna kupiłem całego tira w czerwcu dlatego taka cena dokładnie 742 zł. Zakup był podzielony na 4 osoby. Z deklarowanej mocy 27 Mj ma może 24 i popiołu dużo więcej ( ciekawe ile MJ  ma czarna perła albo stabek ). Paliłem rok temu ekomiał grennpal i on miał dużo mniej popiołu, Wcześniej był ekogroszek chwałowice 27 mj - ten miał moc a popiołu tyle co kot napłakał. Także porównanie mam i nie pisz , że ma moc bo mam ciepłomierz i widzę ile ma mocy. Taki Ekomiał Greenpal 24Mj to z jednego kilograma wychodziła średnia  moc 5,5 kwh a z czarnego pioruna 5,2 kwh i gdzie jest ta jego moc? I jeszcze jedno miałem ryska 29 Mj i ten miał moc 6,2 kwh teraz w kolejce na test jest Gold 30 Mj z KGM

Potwierdzam o tych Chwałowicach , czekamy na dalsze wykazy mocy .

Opublikowano

Jeszcze przetestuje tego golda i to raczej będzie koniec testów. Jak dobrze wszystko pójdzie to na przyszły sezon zawita do mnie pompa ciepła.

Opublikowano

A Chwałowice jak sie pala w tym roku..slyszalem ,że ma spiekalnosc 13-15 a popiołu 5,1%...? Ładnie to sie pali ,nie spieka sie? Mialem ten ekogroszek w tamtym roku i nawet to sir palilo ale popiołu miał więcej bo ok 9%..  ,nawet sie nie spiekal. A w tym roku jak jest?

Opublikowano

Popiołu jest tak o połowę mniej na oko niż z retopala a spala sie na popiół jak z cigarety , jestem bardzo zadowolony w porównianiu do retopala ma dużo większą moc , musiałem z fabrycznej mocy 3kw zjechać sterownikiem do 2kw bo wchodził w podtrzymanie na pidzie i teraz 60kg idzie mi na 14 dni średnio a grzeję całą chałupę (podłogówka )plus ciepła woda ,jest super i u mnie na składzie 770zł/tona.

Opublikowano

Mam niby kolumbijski ekogroszek z lokalnego składu 830zł/tona (pali się trzeba przyznać super, na oko widać (na oko to chłop w szpitalu umarł .-)), że dosyć mocny. Zważyłem dzisiaj z ciekawości popiół i wyszło, ze skomplikowanych obliczeń matematycznych 6%. Na 155kg spalonego węgla (+- parę kilo) wyszło niecałe 9,5kg popiołu.

Nie wiem, czy to mało, czy dużo, na te chłopskie oko (drugie, bo na pierwsze już chłop zmarł) chyba ok .-)

Opublikowano

Witam...kgm Goldem palilem w lutym...kupiłem tonę. Przed zakupem dzwoniłem do nich z zapytaniem jakie ma RI? Pan zapewniał że około 15. Towar przyjechał a na świadectwie było 24. Ciężko było go  spalić bez pomocy wpana

Opublikowano

KGM Golda kupiłem z ciekawości, za tą cenę jaką ma teraz to bym go nigdy nie kupił. Jeżeli masz skład blisko i faktycznie są to chwałowice to nawet bym się nie zastanawiał. Miałem kiedyś takie zdarzenie , że powstał u mnie nowy skład węgla. W pierwszym roku kupiłem chwałowice i ze 150 kg spalonego ekogroszku popiołu było może 3/4 szuflady. W następnym roku już tak wesoło nie było, ze spalonego 150 kg ekogroszku, popiołu było dwie czubate szuflady - czyli sprzedali mi retopal albo jakiegoś ruska bo to też mieli na składzie. Ehh, uczciwość naszych sprzedawców. Musisz sobie policzyć co się bardziej opłaca kupić. Cenę węgla dzielisz przez kaloryczność, czym mniejszy wynik ci wyjdzie tym bardziej opłaca się go kupić. Np. Golda 1060/30=35,33 ale jest też druga strona medalu, wyższa kaloryczność węgla - mniej obsługi kotła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.