Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tytuł roboczy dziś : co zrobić by było lepiej?

FAFAŁ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam bardzo Wszystkich użytkowników . Na wstępie dzieki  że jesteście pomagacie i radzicie. 

Posiadam kociołek firmy to uzupełnię jak znajdę papiery . Palnik rynnowy chyba stalkotu . Usprawnienia jakie mam to zawirowywacze . I kanaly podzielone blacha w połowie po długości . Tak mi lepiej piec nabiera temperaturę. Miska nad palnikiem i cos co wykombinowalem sam . Czyli kawalek rury stojący na palniku . Takia dysza kierująca płomień wprost w miche . Działa to całkiem spoko ,spoko bo sadzy jest mniej . Co bym chciał usprawnic to . To myślę nad zmianą sterownika z lidera bo taki był . Na coś co ma pid . Właśnie dla tego zwracam się z pytaniem czy warto . Co warto kupic . Mysle tu bardziej o koncu zimy i cieplejszych dniach , gdzie pięć częściej stoi niż pali . W późniejszym czasie myślę nad zmianą palnika hmm ekoenergia czy jak mu . Chociaż to później będzie I nie wiadomo czy Wrocław nie wpadnie na pomysl i nie da bana na palenie . Tak czy siak chodzi mi po glowie zmiana sterownika . 

Jeszcze raz pozdrawiam i czekam na sensowne porady . Coś trzeba dodac to zrobię to w domu :-)

Opublikowano

To akurat odlegla przyszłość z tym palnikiem :-) 

Gość berthold61
Opublikowano

Ze sterowników to ja mogę polecić z czystym sumieniem Elstera expert z z-pid , koszt około 500 zł wszystkomający i wszystkodający się ustawić , chyba że jak kto woli za 1200 bez kodu serwisowego to już do wyboru .

Opublikowano

Może podejdzie ci sterownik SKZP 02.

Dyskusja o sterowniku:

Strona producenta:http://costerowniki.pl/

Opublikowano

I tu jest pytanie a  mianowicie czy warto . Czy to mi pomoże utrzymać piec w czystości (dłużej) zmniejszy spalanie . No powinno bo się pali cały czas A nie kopci w komin . Tak mi się zdaje ,chodź już widziałem tu post z wypowiedzią ze pid do rynny nie pasuje .

Opublikowano
Cytat

tu jest pytanie a  mianowicie czy warto . Czy to mi pomoże utrzymać piec w czystości (dłużej) zmniejszy spalanie . No powinno bo się pali cały czas A nie kopci w komin . Tak mi się zdaje ,chodź już widziałem tu post z wypowiedzią ze pid do rynny nie pasuje .

Producent zapewnia że

Pasuje do każdego kotła z podajnikiem ślimakowym.

Sterownik bardzo ładnie prowadzi proces spalania.

Zapewnia maksymalną ekonomię i wydajność.

Automatycznie "dostraja się" do zapotrzebowania na ciepło, nie trzeba więc

zmieniać nastaw wraz ze zmianami pogody.  Sterownik potrafi utrzymywać kocioł w tzw. pracy ciągłej nawet przy małych mocach.

Dzięki temu łatwiej jest utrzymać czystość w kotle (mniej sadzy).

Opublikowano

Marczi11 kanał jest prostokątny leżący w nim po środku wstawiłem blachę  tak to jest , I w tej połowie jesy zawirowywacz. To wykombinowalem jak tu na forum wyczytalem ze szamotem dzielą tak kanał . 

Marcus 312 . Czytalem I chciałbym taki sterownik ino czy to nie przerost treści nad formą . Bądź co bądź to tona groszku .

Gość berthold61
Opublikowano

To co zrobi ten skzp to zrobi tak samo elster a kosztuje dwa razy mniej więc po co przepłacać jak mawiają Żydzi ?

Opublikowano

I tu masz rację :) . W takim wypadku co może byc najlepszym rozwiązaniem jaki sterownik ? Skzp ma fajnych bajerów sporo ale czy to warte aż 900 złoty lub nieco mniej .

Opublikowano

Poczytaj o Sppv2l małym sterowniku boleckiego w tego co się orientuję twórca brał pod uwagę prace z rynna. I do tego w razie kłopotów kontakt z właścicielem idealny. 

Opublikowano

Podaj link :)

Opublikowano

O I fajne wielkie dzięki . A tu rura podczas pracy :) 

IMG_20190125_151110834.jpg

Opublikowano

Uciety kawalek rury fi 120 ,postawiony na palniku i w miejscu gdzie jest jeszcze caly okragly palnik jest wycięcie pół okrągłe dodatkowo wstawilem taki kołnierzyk z blachy by to że tak powiem uszczelnic . Chociaz pyl po pewnym czasie to sam robi .od strony wyjscia z rynny tam gdzie już spada popiół też jest wycięcie lukiem by się czasem coś nie zablokowalo . Bo czasem ale to zależy od parti ekogroszku potrafi sie spiec większy kalafior . Tak to są takie male coś Ala makaron świderki I to nie wiele tego jest . Pali mi to lepiej no i płomień trafia w miche A nie lata po bokach kopcacy .

Opublikowano
3 godziny temu, Kijasr napisał:

A co wy to gadacie że skzp-02 dwa razy mniej. Sterownik kosztuje 620 z przesyłką

Jest z podłączeniem do internetu czy moduł trzeba dokupić osobno ,ile kosztuje abonament roczny.

Opublikowano

Fafał, Ty już nie masz rynny. To jest po prostu nowy typ palnika. Z pidem powinien chodzić tak jak i retorty, tzn. sam palnik ok, ale optymalna wysokość deflektora zależy od mocy.

Opublikowano

Haha fajnie było by tak szybko przerobic. Palilem w piecu I tak zagladalem co tu zrobic by ten płomień trafil w miske A nie polecial w bok . Micha jest jasna czyli się nagrzewa I dopala :-) syf spada w dół ,trochę tez leci w górę Ale i tak jest tego mniej . I tak właśnie robie czyli wieksza moc micha wyżej . Moc zwiększać staram sie zmniejszając czas pomiędzy dawkami . Nie chce kręcić wszystkimi parametrami na raz .Próbowałem z tarcza to mu więcej czasu trzeba bylo do dobicia zadanej . Jeszcze mam plan zrobic coś ala pokrywka lub jakiś kwadrat z niewielkimi przelotami powietrza z boku . Blacha jakas jest tarcza do fleksy jest bedzie rzeźbione :-).

Opublikowano

Aktualizacja oraz pytanie . 

Mysle o zakupie skzp-02. Czy są jakieś modele tego sterownika tzn E ,n standard pro itd . Na ale drogi widziałem z koncowka E jak pamietam . Gdzie najlepiej kupic . Co dobrac do zestawu .Czy z forum współpracuje ktoś z firmy ? Bardziej chodzi o wsparcie no i nie ukrywam jakieś zniżki :) jest tu polecany to I oni dali by coś wzamian . 

Opublikowano
W dniu 25.01.2019 o 17:49, FAFAŁ napisał:

Każdy sterownik skzp2 jest taki sam ale cena jest różna a dlatego że różni się ilością czujników. Mam osobiście ten sterownik i kupowałem ta tańsza wersję dołożyłem czujniki z starego starego bo się nadawały i wyszła opcja full

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.