Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odwiedziłem kilka instalacji z pompami na powrocie i zbiornikami tuż nad kotłem i musze stwierdzić ze zadnych spiętrzeń nie stwierdziłem . Trzymam sie swojej teorii choć myślę że masz rację ale tylko w przypadku mocno zapowietrzonej instalcjii tylko w takim przypadku może dojść do opisywanego zjawiska

Opublikowano

Piszesz że instalacje mają zbiornik tuż nad kotłem, czyli nie ma oporów przepływu i spiętrzenia wody.w instalacji,  nie jest to spowodowane zapowietrzeniem instalacji

Sam miałem naczynie przelewowe nad 1,2 m nad kotłem i pompę na powrocie .

Nie było żadnych sensacji, układ działał 2 sezony

Opublikowano

Te wyliczenia powstały na podstawie jakiś obliczeń lub doświadczeń, ja ich nie kwestionuję ani do obchodzenia przepisów nie namawiam.

Każdy sam może sprawdzić to na sobie - jednemu się uda, innemu nie.

Napisałem tylko że u mnie działało bez problemów.

Opublikowano

rozumiem:) ale według mojej oceny ten wzór ma zastosowanie tylko w przypadku mocno zapowietrzonej instalacji lub pieca z pompa w stawie :)inaczej to sie kupy nie trzyma na moją znajomość fizyki i przetestowaną praktykę w realu :)

• 7 lat później...
Opublikowano
W dniu 7.11.2009 o 23:00, gtoni napisał:

Ba - ale rzadko tak sie da, bo w 99 % kocil jest najnizej w kotlowni i juz nizej sie nie da.

gtoni

Studzienka potrzebna, masz rację to nie przechodzi, ja też mam z tym problem i nie ma nikogo co by dobrze poradził, a wszyscy wszystko wiedzą.Pozdrawiam.

W dniu 16.07.2009 o 22:16, lucjans1 napisał:

witam 

czytając te wypowiedzi mam wrażenie że na własną prośbę co niektórzy : robią  się  masohistami ,po co sie tak ''pałować''

wystarczy zamontować przy pompie na powrocie zawór klapkowy i po ''wszystkich problemach''.....ja tam mam jedną pompę na CO. i na CWU.. fotkapost-1371-1247775219_thumb.jpg

Witaj, ja mam podobnie ja na twoim zdjęciu, tylko w tym obejściu co jest twoja pompa mam zawór z rączką i przepływ wody do kotła steruję ręcznie, czy w miejsce zaworu z rączką można wstawić zawór klapowy czy inny zawór, jak możesz to odpisz. Pozdrawiam.

Opublikowano

Ty widzisz datę posta na który odpowiadasz?

Opublikowano

W sumie mnie też ten temat interesuje :). II do tego jeszcze jak zrobić żeby obskoczyc obieg kotlowy za pomocą obiegu CWU z np zaworem termostatycznym grzejnikowym z kapilara bo takowy posiadam :). MMa ktoś takie rozwiązanie?