5grushek Opublikowano 15 Stycznia 2019 #1 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Ma ktoś pomysł na automatyczne rozpalanie pieca na ekogroszek? Takiego z podajnikiem? Bo to ich największa wada, nie można ich rozpalać jak pelletowców. I gdyby tę wadę wyeliminować, piece byłyby oszczędniejsze i wygodniejsze w użytkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Oldek Opublikowano 15 Stycznia 2019 #2 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Ja mam, wysyłam do rozpalenia teściową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafik Opublikowano 15 Stycznia 2019 #3 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 A po co gasić, jak raz zapalisz na jesień to musisz ustawić tak żeby nie gasło do wiosny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5grushek Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Po to gasić, żeby zachowywał się jak piece na pellet. I był bardziej oszczędny. Wiem że były próby, chyba Kostrzewa próbował coś z grzałką, ale to była nieudana próba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastor Opublikowano 15 Stycznia 2019 #5 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Niekoniecznie będzie oszczędniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radoslavus Opublikowano 15 Stycznia 2019 #6 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Metal-fach ma w swojej ofercie kotły z zapalarką. Osobno tego nie sprzedają tylko razem z kotlem. Palnik to ekoenergia i do tego wpuszczona jest grzałka do komory powietrznej (jeśli dobrze kojarzę, bo sam tego kotła nie mam). Przydatne tylko w okresach przejściowych oraz jak ktoś grzeje wodę kotłemWysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5grushek Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 To są zapalarki do pelletu, a mi chodzi o rozpalanie ekogroszku. Automatyczne rozpalanie. Ma ktoś jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radoslavus Opublikowano 15 Stycznia 2019 #8 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 No widzę że nie sprawdziłeś, więc sprawdź, ekoenergia to palnik węglowy. Ta zapalarka działa tak jak w pellecie ale to nie ta moc. Do pelletu są o wiele słabsze.Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekFF Opublikowano 16 Stycznia 2019 #9 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Defro miał także kotły z zapalarką ale czy te nowe 5 klasy to mają to nie wiem. W sterowniku jest opcja zapalarki więc może i można dokupić tylko po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonanza Opublikowano 16 Stycznia 2019 #10 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Po to, żeby palić optymalnie i nie dusić paleniska. Oczywiście mamy też straty na buforach, ale też mamy przy braku buforów, pracę na min. mocy. Łatwiej jest opanować piec na mocach większych niż minimalnych. Podsumowując: każdy piec - paliwo stałe z jest przewymiarowany bez buforów :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekFF Opublikowano 17 Stycznia 2019 #11 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Jeśli mamy bufor, o którym w temacie mowy nie ma, to oczywiście rozpalarka jest ok w innym przypadku niepotrzebny bajer... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audilhr Opublikowano 17 Stycznia 2019 #12 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Oszczędzimy jak już ale mało prawdopodobne znowusz stracimy na prądzie bo zapalarka chwile potrzebuje żeby rozpalić węgiel. Tak jak koledzy mówią jeszcze z buforem może by przeszło ale wydaje.mi się że przy groszku to szybko szlak trafi zapalarke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
segal21 Opublikowano 17 Stycznia 2019 #13 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Witam kolegów, posiadam zapalarkę w kotle Defro, jest to bardzo dobra sprawa do grzania wody cwu latem, duże oszczędzanie opalu, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audilhr Opublikowano 17 Stycznia 2019 #14 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Co znaczy duże odzczednosci ja w lecie na 3 osoby i 300l cwu spałam 4kg na dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YaroXylen Opublikowano 17 Stycznia 2019 #15 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 3,90kg ...... + parę kWh do rachunku :)) Yaro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafik Opublikowano 17 Stycznia 2019 #16 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 A ja latem grzeję bojler prądem i mnie to kosztuje ok. 70-80zł m-cznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliks Opublikowano 17 Stycznia 2019 #17 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Rodzice mają zapalarkę w Defro Sigma (3ci sezon). Sprawdza się genialnie w okresach przejściowych. Dopłata do niej wtedy to koło 1100zł . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus312 Opublikowano 17 Stycznia 2019 #18 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 9 godzin temu, YaroXylen napisał: 3,90kg . Ja miałem rekord 3 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Trener40 Opublikowano 18 Stycznia 2019 #19 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 15 godzin temu, mafik napisał: A ja latem grzeję bojler prądem i mnie to kosztuje ok. 70-80zł m-cznie Chyba taki pięcio litrowy. Bojler 120L, który będzie tylko dogrzewany bez odbioru wody ma ok 1.5 KWh strat na dobę co daje ok 33 zł na miesiąc, a co dopiero mówić gdy pobierana jest z niego woda. No chyba, że ktoś myje się w łyżce wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafik Opublikowano 18 Stycznia 2019 #20 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 No skoro wiesz lepiej niż ja ile płacę i ile zużywam to gratulacje!! Albo mi PGE rekompensuje pół faktury i biorą to na siebie, żebym miał tanio, jeśli tak to Brawo Oni!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekFF Opublikowano 18 Stycznia 2019 #21 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Wszystko zależy ile pobiera z niego wody. Jedni kąpią się codziennie a inni biorą prysznic raz w tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafik Opublikowano 18 Stycznia 2019 #22 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Bojler 100L - w domu 4 dorosłe osoby + 2 małych dzieci, codziennie kąpiel w wannie i u rodziców codziennie prysznic, ciepłą wodę używamy również do mycia naczyń i codziennej toalety, gdyby komuś przyszło na myśl że może podgrzewam na płycie do mycia. Ludziska ja to liczyłem kilka razy i poprostu grzanie CWU latem mi się nie opłaca. Bojler grzeję na taryfie "nocnej", w nocy 22-6 i w dzień 14-16 + cały weekend, żeby nie było tak pięknie to poza strefą mam drożej niż standardowa taryfa, ale ze znajomą z PGE liczyłem to 2 razy i w takiej postaci wychodzi najtaniej. Za cały dom zimą gdy chodzi piec płacę rachunki rzędu 210-220zł m-cznie, gdy grzeję bojler prądem to rachunki wynoszą max. 250zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekFF Opublikowano 18 Stycznia 2019 #23 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Ja nie grzałem nigdy wody prądem więc o osobistych doświadczeniach się nie bypowiem ale kogokolwiek zapytam to nigdy nikt mi nie powiedział że przy prądzie ma taniej także twój przypadek to poprostu fenomen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafik Opublikowano 18 Stycznia 2019 #24 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Jak ma ktoś życzenie mogę podesłać FV z PGE z całego roku niech oceni ten fenomen i żeby nie było że za tą kwotę chodzi tylko bojler, w domu są 2 oddzielne kuchnie, 2 pralki i mnóstwo sprzętu i raczej nie oszczędzamy na prądzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Trener40 Opublikowano 18 Stycznia 2019 #25 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 3 godziny temu, mafik napisał: Ludziska ja to liczyłem kilka razy i poprostu grzanie CWU latem mi się nie opłaca. Ale zimą CWU dogrzewasz kotłem? Jezeli tak, to z Twojego wyliczenia jest to nieopłacalne, gdyż jak ludzie piszą, to groszku potrzeba ok 4kg/ dobę, co w rezultacie daje ponad 100 kg /30dni, a to już daje kwotę ok 100 zł albo i więcej, bo chyba nie sądzisz, że jak grzejesz chatę zima, to CWU jest za free. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.