Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@maronka gdzie byles ostatnie 4lata? bo tyle mniej wiecej minelo od cytatu do ktorego sie odniosles. Chlopaki tu o lowieniu ryb dyskutuja a tu nagle w srodku lata wpis o spalaniu w kotle.

9 godzin temu, maronka napisał(a):

powinno być tak ustawione by przy danej (dopisek moj: chwilowej) mocy osiągał jak największą temp spalin bo wtedy wiadomo że przy danej dawce paliwa wyciągamy max energii cieplne

Chcialbym wykorzystac Twoje doswiadczenie i zapytam czy jesli  temp. spalin zaczela sie obnizac (patrzac tylko na termometr) to znaczy ze mam wiecej podac powietrza czy mniej aby bylo „optymalnie” najlepiej?

Opublikowano

@PioBin zadałeś ciekawe pytanie , jestem i ja ciekaw odpowiedzi .

10 godzin temu, PioBin napisał(a):

@maronka gdzie byles ostatnie 4lata? bo tyle mniej wiecej minelo od cytatu do ktorego 

Może po prostu tyle czasu potrzebował by dojść do pewnych wniosków .

Opublikowano

Ten problem - temperatura spalin/ powietrze do spalania , był wielokrotnie poruszany na tym forum, więc dziwię że są jeszcze na forum osoby, które nie wyciągnęły odpowiednich wniosków w tym temacie.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, sambor napisał(a):

dziwię że są jeszcze na forum osoby, które nie wyciągnęły odpowiednich wniosków w tym temacie

Dziwie sie ze sa osoby z niby doswiadczeniem ktore nie zrozumialy retorycznego pytania.

Opublikowano
W dniu 27.07.2024 o 21:19, PioBin napisał(a):

@maronka gdzie byles ostatnie 4lata? bo tyle mniej wiecej minelo od cytatu do ktorego sie odniosles. Chlopaki tu o lowieniu ryb dyskutuja a tu nagle w srodku lata wpis o spalaniu w kotle.

Chcialbym wykorzystac Twoje doswiadczenie i zapytam czy jesli  temp. spalin zaczela sie obnizac (patrzac tylko na termometr) to znaczy ze mam wiecej podac powietrza czy mniej aby bylo „optymalnie” najlepiej?

A tak sobie czytałem z nudów i stąd ten wpis,a co do ilości powietrza to jak wspomniałem tyle by temp spalin była największa do uzyskania bo wtedy spalanie jest optymalne,a więc trzeba próbować raz w jedną ,raz w drugą i spotkać się w pół drogi, w praktyce wg mnie to dać na tyle małe by dymił palnik z komina i zwiększać stopniowo o parę % aż przestanie dymić  ,wtedy powinno być optymalnie

W dniu 28.07.2024 o 07:27, Kordjano napisał(a):

@PioBin zadałeś ciekawe pytanie , jestem i ja ciekaw odpowiedzi .

Może po prostu tyle czasu potrzebował by dojść do pewnych wniosków .

Jak już wspomniałem czytałem stary temat z nudów i stąd ten wpis , a te wnioski już odkryłem od 7 lat jak mam mpm-a, ale i u kumpla bo stroiłem mu palnik kipi

• Zgadzam się 1