Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba o pomoc, male przepływy. :(

sarniak11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego analizujac twoje zmagania na razie wykluczylbym za przyczyne male srednice zwazywszy na to iz zamykasz jeden z rozdzielaczy i nic nie wzrasta (choc rura cu 22 to za mało na tyle podłogi). Malo tego zamontowales dodatkowa pompe w szeregu i tez nie pomoglo a montaz pomp w szeregu zwieksza ich wysokosc podnoszenia (zdolnosc pokonywania oporów) wiec siłą rzeczy musialo to cos zmienic a nie zmienilo. Nie znam sie na Aristonach bo u mnie to malo popularny producent ale masz tam pompę PWM. Moze byc tak ze masz w ustawieniach serwisowych ustawioną pompę w kotle ze sama moduluje predkoscia w zaleznosci np. od temperatury powrotu. Ustaw ją na stały przepływ i wtedy zobaczysz różnicę !!!! Parameter 2.4.5 i 2.4.6 w ustawieniach serwisowych odpowoadaja za predkosci pompy ustaw na max. Parametr 8.2.7 pokaze ci % modulacji pompy.

Opublikowano

To ja bym jeszcze jedną rzecz wykluczyl a mianowicie jakieś zapchanie lub zagniecenie rury miedzianej w wylewce, mysle o tym dlatego ze jakbys zamknal jeden z rozdzielaczy to musza przeplywy wzrosnac a u ciebie nic. Rozpiąłbym te rury zasilające na kotle i na rozdzielaczu w kotłowni. Kupiłbym rure karbowaną 1" (z zaklepanymi zakrętkami 5/4") i połączyłbym ten rozdzielacz z kołem tymi dwoma rurami. Jak przeplywy wzrosną to masz cos nie tak w wylewce jak nie wzrosną to dzwoń do wróżbity Macieja ☺ o taka rura https://www.karbowane.pl/rura-karbowana-dn25-aisi-304-p-167.html  zakują ci konkretne wymiary i przyślą albo popytaj u siebie w hurtowniach

Opublikowano

Aby wykluczyć złe podłączenie kotła - zrób fot  podłączenia , ale od dołu.

Jak będzie ok, to został tylko rozdzielacz - one często są produktem garażowym i mogą być w nim złe rotametry.

Opublikowano
5 minut temu, sambor napisał:

Aby wykluczyć złe podłączenie kotła - zrób fot  podłączenia , ale od dołu.

Jak będzie ok, to został tylko rozdzielacz - one często są produktem garażowym i mogą być w nim złe rotametry.

15448636937773000071953930747168.jpg

15448637182758142545109106910298.jpg

15448637361228831251918892867171.jpg

15448637539769102420094424623408.jpg

Opublikowano

Chyba mam przyczynę. Moze nią być automatyczny bypass pozycja nr 11 na schemacie twojego kotła. Zobacz co sie dzieje jak nie pracuje on prawidłowo-pompa miele wkoło omijając instalację (slabe przeplywy na rotametrach)

Opublikowano

O tym by passie też myślałem, ale on powinien puszczać przy max ciśnieniu dyspozycyjnym pompy, a takiego tu nie ma przekroczonego.

Z resztą nie wiadomo czy by- pass ma regulację .

Natomiast nie podobają mi się belki z rotametrami oraz dodatkowe pytanie : czy na belce zasilającej na pewno jest podane zasilania z kotła?

Opublikowano
W dniu 14.12.2018 o 09:05, Charon napisał:

Zbyt małe srednice do rozdzielaczy, musi być sprzęgło. Może również dławić filtr bo chyba jest 3/4. Wyciągnij sitko i zobacz przepływ. Może być zamieniony też z gazowym, miałem takie przypadki.

Tu jest jeszcze jedno ryzyko, zbyt duża prędkość przepływu w tych rurach może z czasem zniszczyć kolana.

17 godzin temu, odpowietrznik napisał:

To by była dopiero porażka)

Czasami to jest jakieś rozwiązanie.

Ja bym jeszcze spróbował dwóch rzeczy:

1. dobrze odpowietrzyć tę podłogę

2. Połączyć rozdzielacz choćby wężem ogrodowym 1" z kotłem

Opublikowano
15 minut temu, teres napisał:

Tu jest jeszcze jedno ryzyko, zbyt duża prędkość przepływu w tych rurach może z czasem zniszczyć kolana.

Czasami to jest jakieś rozwiązanie.

Ja bym jeszcze spróbował dwóch rzeczy:

1. dobrze odpowietrzyć tę podłogę

2. Połączyć rozdzielacz choćby wężem ogrodowym 1" z kotłem

Rozwiązanie?)Podawać przy kondensacie 20C więcej niż trzeba?bo ta grupa mieszająca tak ma)Wszystkie oszczędności diabli wezmą)Nie chcę widzieć tego śmiesznego "wynalazku" na oczy nawet przy śmieciuchu;)jakby nie było zaworów 3D)

Opublikowano

Fakt, masz rację, choć ja miałem na myśli grupę pompową z zaworem 3D.

Dziwna ta cała sytuacja z brakiem wzrostu przepływu przy zamkniętej części pętli.

Opublikowano
59 minut temu, KubaSko napisał:

Łatwo zdiagnozowac czy by pass sie zepsuł. Sprawdz parametr 8.3.2 temperatura powrotu. Jak jest w okolicy temp kotla to by pass walnięty

Tam zasilania 38, temp na powrocie 28 

Opublikowano

Jeszcze jedna o info , a mogą być zamknięte te rozdzielacze. 

Po pierwszym uruchomieniu już na poprzednim piecu przepływy były marne.  Dodam że coś było w sieci bo to nowe osiedle i nowe domu lacznie z nową sieci wodociągowej w ulicy. 

Pierwszy piec chodzić 4 mace, parę dni temu zmieniłem na Genus One. 

Przy pierwszym piecu myślałem że przyczyną moze byc się z instalacji w ulicy podczas napełniania,  NIZEJ FOTO CO ZOSTALO SPUSZCZONE( woda z farfoclami i kolorze kawy z fusami) z pieca po 2 miesiącach użytkowania. Po tym opuszczeniu był jakiś fachowiec i podłączył maszynę REMS co niby jakos powietrzem robi udar i przeleciał wszystkie pętle. :/ aleale dalej jak widzicie to samo. 

15448701143144864777880420515161.jpg

Opublikowano

Czyli przepływ jest i to spory, 

Praktycznie zostały rozdzielacze lub tylko rotametry - może wreszcie powiedz kto jest producentem tych rozdzielaczy?

Pytałem o to już kilka razy.

Opublikowano
3 minuty temu, odpowietrznik napisał:

Dla formalności spytam bo pewnie jest dobrze.Zasilanie jest na górnej belce?

Tak na górnej,  jak włączam piec górna jest ciepła,  dolna po paru godz9nach robi się tak samo ciepla robi się ciepla

Opublikowano
3 godziny temu, sarniak11 napisał:

Jeszcze jedna o info , a mogą być zamknięte te rozdzielacze.

A jak je otwierałeś? Bo te prprzepływomierze otwiera się dwustopniowo, najpierw dolną czerwoną nakrętką, dopiero później górna część czarną nakrętką. Kiedyś się zdziwiłem sam i to mocno.

Opublikowano

Moim zdaniem zbyta mała średnica, zawór 3/4 ma przelot ok. 15 mm a filtr 3/4 chyba jeszcze mniejszy. I napewno miedz 22 na 1000 m rury jest zbyt mała. Pompa 25/60 nie poradzi sobie. Podepnij bezpośrednio rozdzielacz z kotła grubszymi rurami mogą być nawet PE. Zakręć zawory na rozdzielaczu a wepnij sie w korki przy odpowietrznikach. Zrobilem kiedyś podłogówke 5 obwodów, rury zasilające 22 mm miedz, pompa 25/60 odległość ok. 8 m  od mieszacza do rozdzielacza i przepływ ledwo 1,5 l.

Opublikowano

Na taką ilość podłogi, te długości pętli i zaniżone średnice zasilenia musi być sprzęgło z konkretną pompą. Tam jest miejsce na "szybki montaż".

P.S. Czy ten zasobnik nie wymaga ZB, czy ja go nie widzę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.