Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niska temperatura powrotu SAS Slim 23kw

maly6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, konopka napisał:

Ale w dalszy ciągu nie wiemy czy ta pompa kręci czy nie.Kol. maly6 pisze ,że <Czy napięcie dostaje to sprawdzałem bo podłączałem ją w różne zasilania>,ja to rozumię tak:sprawdzał na zasilaniu z poza sterownika ale nie sprawdził czy dochodzi zasilanie ze sterownika.W inny poście pisze,że bojler grzeje,jakim sposobem?

Nie chyba nie kręci. Wczoraj nie dałem rady sprawdzić bo nagle mi coś innego wypadło. Dzisiaj sprawdzę, ale tak mi się wydaje, że chyba nie kręci albo kręci ale coś blokuje pełny przepływ bo woda w bojlerze się nagrzewa ale jak mówiłem powrót mam niepodgrzany przez powrót z CWU. Wygląda jakby za szybko woda się w bojlerze schładzała bo ma małe ciśnienie i wpadała zimna do powrotu za zaworem. Zasilanie sprawdzałem na kilku wyjściach ze sterownika, z gniazdka i nic, taka sama reakcja wszędzie.

3 godziny temu, Trener40 napisał:

Czy przypadkiem w układzie CWU nie ma zamontowanego automatycznego odpowietrzanika?  Bo się tak zastanawiam skąd Ci syczy. 

Nie, nie ma. To pompa szumi (tak mniej więcej ten dźwięk można nazwać - nie syk). Dzieje się tak powyżej ok 65-70 stopni. Na pewno nie zagotowałem wody bo max temp to było ok 75 stopni ale ten szum zaczął powstawać przy temperaturze powyżej 65-70 i wtedy woda w bojlerze już się nie nagrzewała tylko dopóki temperatura na piecu nie spadła była cały czas taka sama. Jak spadła poniżej tej wartości (65-70), w której pompa przestała szumieć to temperatura wody w bojlerze zaczęła rosnąć.

Opublikowano

Wydaje mi się że to układ zamknięty,na którymś zdjęciu jest manometr pokazujący trochę ponad 1at.

Maly6,piszesz że pompa szumi to znaczy że pracuje.Widocznie w temp. 70 wytrąca się powietrze i jeżeli zrobi poduszkę u góry bojlera to kicha.Jeżeli masz odpowietrznik ręczny/pewnie u góry bojlera na zasilaniu/zmień na automatyczny.

Opublikowano

Brak filtra przed pompą CWU ( nie widzę go) mógł doprowadzić do jej wykończenia. Może się przycierać, ale jeszcze jakos się  kręci i nagrzewa Ci zasobnik. 

Szkoda też, że pompy nie zostały odcięte zaworami, bo byś mógł w celu sprawdzenia podmienić lub tylko założyć pompę od CO na CWU i byłoby wiadomo czy to wina pompy czy jakiejś  blokady przepływu CWU. Teraz musisz spuścić cała wodę z instalacji. 

Kombinuj. Pozdrawiam. 

Opublikowano
5 godzin temu, odpowietrznik napisał:

Ale to naczynie do CWU jest "cudownie" podłączone)mistrzostwo świata)

23kW dla 60m2 OP i 6ciu grzejników hm.. ten dom to chyba okien nie ma;)

Kocioł w układzie otwartym?bo nie mogę namierzyć rury do naczynia

Nie wiem nie znam się na tym. Uważałem, że dobrze:). 2 drabinki jeszcze zapomniałem dopisać. Podłogówka - salon ok 40m2, kuchnia 6m2, łazienka góra i dół 12m2, korytarz góra i dół 12m2, garderoba 6m2 w sumie trochę więcej niż 60m2 - pomyliłem się bo nie doliczyłem wcześniej łazienki i korytarza na dole. Okna 2 duże w salonie w sumie powierzchnia ok 800x235 reszta to w każdym pokoju okna balkonowe 2 w sypialni i po jednym w innych + dachowe 4 oraz 2 zwykłe w łazience. Przy każdym balkonowym grzejnik + jeszcze w garażu to razem 7 grzejników (o garażowym zapomniałem ale on tylko włącza przy otwarciu bramy jak powieje chłodem. Układ otwarty manometr pokazuje ok 0,6 at. Zdjęcie nie pokazuje rury akurat tak mi się zrobiło. Pompa szumi ale woda w układzie się w tym momencie nie nagrzewa. Jak temperatura spadnie to woda się nagrzewa ale pompa nie pracuje jak powinna bo powrót się nie nagrzewa. Kiedyś bojler był zapowietrzony bo było słychać jak się woda nalewała ale pompka chodziła normalnie poźniej odpowietrzyłem układ i też nie było problemu.

3 godziny temu, Trener40 napisał:

Brak filtra przed pompą CWU ( nie widzę go) mógł doprowadzić do jej wykończenia. Może się przycierać, ale jeszcze jakos się  kręci i nagrzewa Ci zasobnik. 

Szkoda też, że pompy nie zostały odcięte zaworami, bo byś mógł w celu sprawdzenia podmienić lub tylko założyć pompę od CO na CWU i byłoby wiadomo czy to wina pompy czy jakiejś  blokady przepływu CWU. Teraz musisz spuścić cała wodę z instalacji. 

Kombinuj. Pozdrawiam. 

Filtry są przy każdej pompce. Ten przy CWU czyściłem jak tylko tak się zrobiło. Mam zawory zwrotne jak odkręcałem filtr to nie było żadnego porblemu.

Opublikowano

Jeżeli pompa szumi to pracuje,bo skąd byłby szum?Spróbuj na jakiś czas zamknąć obydwa mieszacze i stuknij kilka razy w zawór zwrotny nad pompą jakimś kluczem czy co tam masz pod ręką,może się zablokował?

Opublikowano
29 minut temu, maly6 napisał:

Pompa szumi ale woda w układzie się w tym momencie nie nagrzewa. Jak temperatura spadnie to woda się nagrzewa ale pompa nie pracuje jak powinna bo powrót się nie nagrzewa. 

I co zrobisz z tym fantem? Nikt na odległość nie sprawdzi Ci co jest źle. Piszesz jedynie informacje, ale działań nie widać... 

Zastanawiam się jakim cudem podgrzewa Ci zasobnik.. 

Niby pompa nie działa, a woda ciepła ( dogrzana do zadanej), rozumiem, że powrót z zasobnika jest zimny, ledwo ciepły... Cuda Panie w tym obiegu. 

Opublikowano

maly 6 zamknij  (przekręć 4d grzejników na 0 i jak możesz wyłącz  pompę CO a załącz ręcznie CWU na bank zakleiło zawór zwrotny (jak już pisałem ) albo pompa padła na jednym z biegów przełączaj ją z 1 na 3 i  3 na 1 stukając w zawór ,albo co lepsze zdemontuj pompę i lusterko ci powie co tam tkwi

Opublikowano
21 minut temu, Trener40 napisał:

I co zrobisz z tym fantem? Nikt na odległość nie sprawdzi Ci co jest źle. Piszesz jedynie informacje, ale działań nie widać... 

Zastanawiam się jakim cudem podgrzewa Ci zasobnik.. 

Niby pompa nie działa, a woda ciepła ( dogrzana do zadanej), rozumiem, że powrót z zasobnika jest zimny, ledwo ciepły... Cuda Panie w tym obiegu. 

ja stawiam że grzejniki dołem są zimne 26-28 Celsjusza to i powrót wstrzymuje bo na bank powietrze wredne siedzi jeszcze w płaszczu

maly6 a ten odpowietrznik nad baniakiem o którym mówili koledzy to JEST

Opublikowano

Stawialem od samego początku zapowietrzony zasobnik. Z " dwupłaszcza" przegnać powietrze jest o wiele trudniej niż z pionowego baniaka. 

Automatyczny odpowietrznik nie załatwi też sprawy do końca , bo potrafi również i zassac powietrze w obieg. Też mam automatyczny, ale po odpowietrzeniu zakręciłem kapselek na stałe, bo zapowietrzal mi cały układ zasysając powietrze. 

Ale skoro autor pisał, że odpowietrzal, to pisząc to, wiedział jak to trzeba zrobić ( choć wątpię, bo instalacji, która jest zrobiona na " sztywno" nie miał pojęcia, że mogą być problemy z jej przebudową. 

My tu doradzamy, a prac i działań autora nie widać. 

Maly6

Tak jak proponowałem... Weź kumatego hydraulika i niech to ogarnie, bo na odległość, to można sobie pizze zamówić. 

Opublikowano

Odpowietrzyć to ja umiem ale nie znam się na budowie instalacji dlatego wyszła na sztywno niestety. Stuknąłem w zawór i chyba pękł albo się rozszczelnił bo zaczęło cieknąć z niego też niestety. Mocno nie uderzałem ale chyba naprężenia swoje zrobiły. Grzejniki są zimne-chłodne bo termostat je przymyka. Wyłączyłem wszystkie pompy załączyłem tylko CWU i słychać, że działa ale bardzo słabo na 3 biegu więc coś jest przytkane lub ewentualnie tak jak piszecie jest układ zapowietrzony jakimś cudem.

Opublikowano

Spróbuj odpowietrzyć tak jak opisałem na poprzedniej stronie na dole.Oczywiście przy wyłączonej pompie.A odpowietrznik automatyczny możesz zamontować,będzie na tłoczeniu więc nie będzie zaciągał powietrza.

20161014_165804.thumb.jpg.e60cd5c47b2c0950140bfeb596d1c6c2.jpg

Opublikowano

Jak dobrze widzę na zdjęciu to ten zawór jest ciemny? PRAWDOPODOBNIE był przegrzany ,wymień na taki z mosiężnym grzybkiem

Opublikowano

to jedyne co to zdemontuj pompę  chociaż  chyba będzie problem  bo nie widzę zaworu na powrocie z płaszcza ( podaj pełny model tego bojlera  ) i jakimś prętem spróbuj popchnąć ten zawór

Działaj  mlody6 bo jak przyjdzie zima to dopiero będziesz musiał spuszczać całą wodę to ci dzieci zamarzną nie mówiąc o umyciu się . teraz my czekamy na efekty aby wykluczać poszczególne fazy

Opublikowano
11 godzin temu, konopka napisał:

.Zamykałem wtedy zawór na zasilaniu bojlera z kotła i powrotem wypychało wszystko powietrze grawitacyjnie,warto spróbować,nic nie kosztuje.

ale zapomniałeś dodać koledze mlody6 , że trzeba wszystko wyłączyć  ,no i jeszcze można piwko przed żonką " zrobić '' ha ha ha

no ale dalej nie wiem chyba , że coś mi umknęło, czy jest ten odpowietrznik  ale na pewno jest śrubunek ,  to też da się odpowietrzyć 

Opublikowano

Spróbuję nie ma problemu tylko też mam cały czas inną robotę a trzeba też trochę odpocząć po etatowej robocie:) No piwko wskazane jest:) Na powrocie jest zawór, ostatnio wymieniany na wiosnę bo zaczął przeciekać i pękał coraz bardziej. Odpowietrznik jest na gorze bojlera tylko powiedzcie ile czasu ma się lać woda z niego?

31 minut temu, konopka napisał:

Dlaczego nie chcesz spróbować odpowietrzyć sposobem który podałem?Nic nie kosztuje,zajmie kilka minut.

Wykręcić śrubę?I bojler też> Na maxa? Jeśli tak to woda po odkręceniu śruby będzie lecieć ciągle czy w końcu zastopuje? Nie wiem bo się nie znam dlatego pytam i już się pogubiłem trochę w tym wszystkim.

Teraz pytanie co zrobić z cieknącym zaworem? Niestety w tym momencie nie mam kasy na hydraulika muszę czekać do następnego miesiąca bo krucho jest z kasą. Pewnie będzie wymiana bo nic się innego nie da zrobić.

Opublikowano
9 godzin temu, odpowietrznik napisał:

Ale to naczynie do CWU jest "cudownie" podłączone)mistrzostwo świata) 

wężyki to ""DOBRA RZECZ "" dla szybkiego ''HYDRAULIKA ''  mlady6 wymień to choćby na pex bo jak strzeli to zaleje ,spali , sterownik i kocioł

Opublikowano

ZAWÓR ZWROTNY 1 CAL Z MOSIĘŻNYM ELEMENTEM ZAMYKAJĄCYM  wpisz w przeglądarkę nie duże pieniądze , a wymienisz sam  pompa przecież ma śrubunki i zawór przed pompą i pod bojlerem  więc do dzieła półgodzinki ze spuszczeniem wody z płaszcza można filtrem i gotowe koszt z piwkiem 50zeta około

Opublikowano

Odpuszczam sobie ten temat, gdyż autor tematu od samego początku myślał, że " internet" uzdowi jego problem.

= nic nie robi, tylko info podaje i nie ma pojęcia ( coś odpowietrzył, ale sam nie  wie czy dobrze) 

=nie ma czasu( samo kolego nic się nie zrobi) 

=nie ma kasy na fachowca ( to też rozumiem, bo nie zawsze jest kasa) 

, ale kto ma  Ci to naprawic? Ludzie w necie na odległość?. Nic nie robisz, a oczekujesz cudów. 

Tyle ode mnie. Pozdrawiam. 

Opublikowano
10 godzin temu, maly6 napisał:

Spróbuję nie ma problemu tylko też mam cały czas inną robotę a trzeba też trochę odpocząć po etatowej robocie:) No piwko wskazane jest:) Na powrocie jest zawór, ostatnio wymieniany na wiosnę bo zaczął przeciekać i pękał coraz bardziej. Odpowietrznik jest na gorze bojlera tylko powiedzcie ile czasu ma się lać woda z niego?

Wykręcić śrubę?I bojler też> Na maxa? Jeśli tak to woda po odkręceniu śruby będzie lecieć ciągle czy w końcu zastopuje? Nie wiem bo się nie znam dlatego pytam i już się pogubiłem trochę w tym wszystkim.

Teraz pytanie co zrobić z cieknącym zaworem? Niestety w tym momencie nie mam kasy na hydraulika muszę czekać do następnego miesiąca bo krucho jest z kasą. Pewnie będzie wymiana bo nic się innego nie da zrobić.

Masz to zrobić tak:najlepiej wyłącz na ten czas wszystkie pompy,zakręc zawór przed pompą cwu i odkręć odpowietrznik,jeżeli w płaszczu jest powietrze to grawitacja przez powrót wypchnie.Jak powietrza niema trzeba szukać przyczyny gdzie indziej.Po odpowietrzeniu załącz tylko samą cwu,zobaczysz czy coś się zmieniło.Będziesz miał kasę wstaw w miejsce odpowietrznika ręcznego automat.A zawór zwrotny tak jak pisze kol. mironw pewnie ok. 2 dyszek i sam wymienisz.

Taki zawór jest skręcany,może dałoby się go skręcić,tylko z wyczuciem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

no i  dalej brak odpowiedzi maly6 , a jak zrobi się zimniej to znowu będziesz szukał pomocy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.