Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pellet - Mazowsze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grupa wsparcia dla pelleciarzy z Mazowsza :)

Zaobserwowałem spore wahania cen pelletu w różnych rejonach Polski. U mnie na Mazowszu to jakiś kosmos! Co prawda zakupy zacząłem w październiku, wiec siłą rzeczy ceny są wyższe.

Proponuje, aby w tym wątku wymieniać się suchymi danymi na temat miejsc, cen i opinii nt. konkretnych pelletów dostępnych w woj. mazowieckim.

Z własnego doświadczenia zauważyłem, że popyt na pellet jest na tyle duży, że niejednokrotnie 50km było dla sprzedawcy zaporową odległością...

Tak więc, mieszkając pod Legionowem próbowałem pelletu noname z Łajsk w cenie 900zl/t. 80% trocin iglastych 20% liściastych. W wodzie rozpuścił się 20s. Palił się bardzo ładnie i bez spieków. Tylko ta cena...

Obecnie palę pelletem Maximer kupionym w Chotomowie za 800zł/t. Rozpala się dłużej, czasem powstają niewielkie spieki, ale spała się raczej bezproblemowo.

Jednak wciąż chciałbym spróbować czegoś tańszego...

Opublikowano

Ja mieszkam w Warce i tańszego pelletu jak 800 zł za tonę nie dostane , horror jakiś, nie daj Boże żeby zabrakło towaru w styczniu czy lutym

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Rozumiem, że kupujesz u lokalnego sprzedawcy?

Opublikowano

Tak, probowalem już w kilku miejscach, ostatnio kupilem Pellet 8 mm no name ale naprawdę dobrej jakości po 770 zł za tonę ale aktualnie cena to już 870 zł

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Hej,

Ja kupije w miejscowości Dobre koło Mińska Mazowieckiego. 800 pln tona iglastego, teraz ma tez drugi za 750 za tone troche wiecej popiołu daje. Test wody wlasnie robie i kalafior w 30s jak narazie zero syfu w szklance.  Jakby co to podaje kontakt 501 672 770. Pan ma aukcje na olx. Dostalem na niego namaiar z polecenia i jestem zadowolony. Worki no name. W sezonie zazwyczaj podnosi cene o 50 zlotych.

Znalazlem też skład w w miejscowości Dębe Wielkie, kawalek za Mińskiem i tam maja duzo towaru wklejam cennik ktory dostalem.

I wczoraj dowiedzialem sie że w Kałuszynie na skladzie "Witowski" maja bukowyo-iglasty. Ciemny pellet. Podobno 900pln.

IMG_4990.jpg

20181203_080722.jpg

20181203_080703.jpg

20181203_080709.jpg

Edytowane przez kezorbz
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja kupuje tu i jeszcze tak dobrego pelletu nie widziałem.

Polecam naprawdę warto

IMG_20181210_200240.jpg

Opublikowano

Wiesz coś więcej na temat tego producenta? Skąd biorą trociny i jaka cena?

Opublikowano

Powiększ zdjęcie jest numer telefonu proszę dzwonić ja kupowałem we wrześniu cena ok 800zl, trocin sosna, świerk i modrzew z tego co pamiętam. 

Opublikowano

Ja dzwoniłem tam w listopadzie. Cena 900 plus transport :/

Opublikowano

Ten Maximer w Chotomowie ciągle po 800. Dzwoniłem do producenta podpytać o te spieki w pellecie z certyfikatem DIN i powiedzieli, że co prawda mają DIN, ale nie certyfikują każdej partii, a ich pellet w zimie to nie to samo, co w lecie... Dam mu jeszcze jedną szansę w maju/czerwcu, a teraz szukam dalej :)

Opublikowano

Ja palę tym Maximerem już 2 sezon i w zeszłym roku spieków nie było. W tym roku po spaleniu 200kg mam w popielniku ze 3 grudki wielkości kciuka - nie stanowi to żadnego problemu dla mnie, kupowałem go po 750zł + transport. Po rozpuszczeniu w wodzie w porównaniu z Lavą ma grubsze i ciemniejsze trociny, myślę że składa się głównie z trocin drzew liściastych (może to być brzoza bo znalazłem kawałek łuski kory brzozowej w jednym worku). Ma domieszane trochę trociny sosny.

Poniżej test szklanki.3 zdjęcia robione w różnym odstępie czasowym.

Kubki od lewej: Lava, Maximer 2018, Maximer 2017, Fireolet

20181119_224421.thumb.jpg.bc5c5f6f05f1babcc9d53feb6f5ef4c6.jpg20181119_225611.thumb.jpg.7b71963436e3c03e92fa8fee1805ef33.jpg20181119_225924.thumb.jpg.ba53f237c567a0fe0587291bcdf1a36d.jpg

W dniu 11.12.2018 o 23:51, mhosaja napisał:

ich pellet w zimie to nie to samo, co w lecie

co to ma niby znaczyć? W lecie mają inne trociny, lepsze?

Opublikowano (edytowane)

Polecam pellet z Ostrowii Mazowieckiej z firmy ekodom. 13 zł za woreczek ***

Edytowane przez Ryszard
Komercyjna oferta usunięta
Opublikowano
W dniu 13.12.2018 o 23:26, rymol napisał:

co to ma niby znaczyć? W lecie mają inne trociny, lepsze?

W zimie jest gorszy dostęp do surowca i dodają np. zrzyny tartaczne, które zawierają korę i piasek... Spróbuję podejść do Maximera w lecie, tak, jak sugerował producent, bo na razie to dla mnie dyskwalifikacja.

W zeszłym tygodniu kupiłem 3 tony pelletu ukraińskiego, a właściwie odkupiłem, bo sąsiad z pobliskiej wsi zamówił tira. 700zł/t, sosna, ale podobno A2. Wziąłem w ciemno, bo cena dobra... Pali się pięknie. Ogień 90-100%, rozpala się szybciej, a spieki jeszcze się nie pojawiły. Palę nim od soboty i uważam, że na tą cenę w mojej okolicy, jak na towar kupowany w zimie, to strzał w dziesiątkę.

Opublikowano (edytowane)

Też palę Ukrainą kupiona w wakacje. Testowałem jak i wy tutaj ale najlepszy test to zasypanie kotła.  Jestem bardzo zadowolony, po liściasto-iglastym towarze z Pietrzwaldu pod Ostróda,  ten jest bardziej kaloryczny.

Edytowane przez eliks
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zauważone w innym temacie, ale myślę, że będzie tu pasować.

W dniu 7.01.2019 o 21:00, arek1263 napisał:

Odkąd palę pelletem zawsze kupowałem opał z certyfikatem ostatnio non stop Olczyk wcześniej Barlinek. Ostatnio kupującna składzie olczyka zobaczyłem jakieś PSP, zapytałem, a sprzedawca " To Ukraina, pakowana w Polsce podobno ładnie się spala bez spieków po 13 zł " Wziąłem więc na jeden zasyp 10 worków. Bajka. Polecam 

P_20190107_202216.jpg

Opublikowano

A ukraiński pellet, którym tak się zachwycałem przed świętami okazał się nieporozumieniem. Dla ciekawskich, moje borykania się z nim można śledzić tutaj... Wniosek - nie dla psa kiełbasa :P Jak się chce palić płytami meblowymi z piaskiem, to lepiej zainwestować w większy palnik...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 3.12.2018 o 08:14, kezorbz napisał:

Widzę że na jednym składzie kupujemy. Ja mieszkam obok Dębe więc u niego tylko biorę. Ten ukraiński brałeś w Dębe wielkim? Nie wiem o co chodzi ale jak pytałem czy będzie ten psp latem to właściciel składu powiedział że raczej nie bo cena skoczyła i teraz jest gorszej jakości. On wziął dużą partie latem i jest pewny tego że to dobry towar co nie robi spieków a u niego rzekomo tylko dobry towar i byle czego nie sprowadzi. Sporo jest osób co się załatwiło super ofertą z olx.... U mnie palnik samoczyszczacy i ładny popioł . Oczywiście test wagowy robiłem i tylko 16,7 kg/h mi wyszło żaden inny tak lekki nie był na teście więc sypie aż 4,1 sek choć w te mrozy ostatnie wychodziło po  28 do 30 kg na dobę. Więc spalanie nie odbiega dużo od poprzedniego którym paliłem czyli olczyka może 1 kg max 2 spaliłbym na dobę mniej... ale kto to wie nie ma takich samych warunków na zewnątrz by móc porównać. Na mojej tekli przetestowałem wiele markowych i uważam że optymalny to Olczyk, PSP z tej partii co teraz jest w Dębem, lub maximer,  bo nie odczułem jakiejś euforii paląc lavą olimpem czy barlinkiem. Ten ostatni, fakt daje najmniej popiołu. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich,

mieszkam w okolicach Wyszkowa i w ubiegłym roku w maju rozpocząłem przygodę z pelletem. Piec Sokół na ekogroszek palnik ekoenergia czy jakos tak i 1 sezon paliłem ekogroszkiem, ale spieki dużo popiołu no i brudno -wiadomo węgiel. Kupiłem wiec 5 palet pelletu 8mm maximer po 700pln za palete (1050kg) w maju 2018 + transport i powiem że jestem zadowolony. Paliłem od maj do teraz (mamy 16-luty). W lato tylko woda wiec zasobnik (15 worków - 225kg) wystarczał na 2 m-ce, w zime dosypuje co sobota od 13 do 15 worków czyli wychodzi ok 30 kg na dobę. Z 5 palet zostało mi jeszcze nieco ponad 1 paleta. Pellet dość ciemny delikatne spieki wielkosci małego palca - ale po spiekach z groszku to są one niezauważalne. Cena na dziś to 790/t  - plailem po 680/t wiec sporo drozej, ale znow kolo kwietnia - maja musze sie odezwać moze bedzie taniej.

Opublikowano

Maximera kupujesz bezpośrednio u producenta?
Pomysł, żeby się przesiąść z ekoenergii na kipi. Jak tak zrobiłem - niebo a ziemia...

Opublikowano

Napiszę tylko, bo to nadal mazowieckie, ale sam kraniec. Miejscowość Straszewy, fabryka pelletu Libero. Warto.

Opublikowano

Tak, dokładnie.  Ja mam ten komfort że mieszkam 15km od fabryki ale już w innym województwie ☺

Opublikowano (edytowane)

Ja polecam EcoPolmar koło Goworowa. W porównaniu do pelletu z Wielbarka ten jest o niebo lepszy. I jeszcze tak dobrego nie widziałem. Jak mam kupić za 600-700zl to wolę ten za 100 więcej ale jestem mega zadowolony. 

W tym sezonie zima łaskawa spaliłem ok 2 ton więc rewelka. 

Muszę podjechać niech chłopaki mi rezerwuja 3 tony na zimę. 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Ktoś miał z tym styczność? 13.5 worek, dane z opakowania mało konkretne, niezły rozrzut, zasypalem właśnie 10 worków na próbę 

P_20190220_170051.jpg

P_20190220_170111.jpg

Opublikowano