JacekFF Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor #101 Opublikowano 2 Listopada 2018 No to jest w końcu dobrze czy nie. Kolega wyrzej pisał że powinien być przestawiony. W sumie ma przyjechać z innym zaworem i porównać z moim. Wtedy będzie wiadomo czy jest ok bo montując nic nie przestawiali.
Dragster Opublikowano 2 Listopada 2018 #102 Opublikowano 2 Listopada 2018 Sam zawór jest ok. Obieg grzejnikowy jest źle wpięty ale to już za zaworem.
odpowietrznik Opublikowano 2 Listopada 2018 #103 Opublikowano 2 Listopada 2018 Co do zaworu tak jeszcze patrzę.Chyba że ma znaczenie dla jego działania czy jak jest zawieradło w pozycji zaworu na wpół otwarty to woda z zasilania kotła "atakuje"je prostopadle zał.#1 czy jest równolegle tak jak u Ciebie (zał.#2) Prawdę mówiąc w zaworach ESBE zawieradło powinno być ustawione prostopadle do kierunku zasilania z kotła czyli inaczej jak u Ciebie.
hajtaler428 Opublikowano 2 Listopada 2018 #104 Opublikowano 2 Listopada 2018 26 minut temu, odpowietrznik napisał: Ciekawe co chcecie robić z tym 4D jak jest dobrze) Nie chodzi o sam zawór tylko podłączenie za nim szeregowo pompy na grzejniki z grupami pompowymi
krisgie Opublikowano 2 Listopada 2018 #105 Opublikowano 2 Listopada 2018 25 minut temu, Ksieciunio napisał: Panie kupę kasy wydałeś na instalację, a koleś nie chce wykonać instalacji poprawnie, już nie mówię o tej grupie pompowej ale o samy naczyniu. Panowie z forum podpowiadają co musisz poprawić i zrobić wg.norm. To przecież nowa instalacja. Złotówki bym im nie zapłacił dopóki nie zrobią wg.norm. i tak jak ja chcę. Już widzę ten tekst "panie mogę zrobić tak jak pan chce ale nie daję gwarancji". Co wtedy? ;)
odpowietrznik Opublikowano 2 Listopada 2018 #106 Opublikowano 2 Listopada 2018 No nie wiem czy ma znaczenie ustawienie zawieradła w stosunku do zasilania z kotła jeżeli ma to powinno być jak w zał.To jest to o czym mówił kol.Gmaj i może mieć rację
Ksieciunio Opublikowano 2 Listopada 2018 #107 Opublikowano 2 Listopada 2018 Cytat Już widzę ten tekst "panie mogę zrobić tak jak pan chce ale nie daję gwarancji". Co wtedy? ;) Ale na co on ma dać gwarancję ? Przecież teraz nie może jej dać bo jest źle.
Gość Opublikowano 2 Listopada 2018 #108 Opublikowano 2 Listopada 2018 3 minuty temu, krisgie napisał: Już widzę ten tekst "panie mogę zrobić tak jak pan chce ale nie daję gwarancji". Niech robi zgodnie z normą i nie dyskutuje.Tym bardziej,że jest to nowa instalacja do nowego domu. Dlaczego autor tematu ma odpuszczać-teraz jest źle i niebezpiecznie...
hajtaler428 Opublikowano 2 Listopada 2018 #109 Opublikowano 2 Listopada 2018 55 minut temu, JacekFF napisał: Dzwonie do gościa a on mi mówi że wszystko jest ok z tym naczyniem. Mówił mi coś w tym stylu że gdyby było naczynie wpiętę od góry to by pompy cisnęły wodę w tamtą stronę, mówił też coś o o tym że w takim układzie jak jest teraz do zbiornika nie leci wrzątek Zapytaj go w jaki niby sposób pompy mają tłoczyć do naczynia(wg poprawki z wcześniejszego postu) skoro odchodzą w bok od rury bezpieczeństwa. W ogóle to z nim nie dyskutuj.za.wiele tylko powiedz że tak sobie życzysz i tyle. Pokaż mu tą normę a szczególnie punkt 2.6.4 i powiedz że on to powinien wiedzieć a nie Ty
krisgie Opublikowano 2 Listopada 2018 #111 Opublikowano 2 Listopada 2018 9 minut temu, Ksieciunio napisał: Ale na co on ma dać gwarancję ? Przecież teraz nie może jej dać bo jest źle. Chyba wszyscy się zgadzamy że jest źle (oprócz instalatora). Ale on to robi bo "zawsze tak robił" i daje na to gwarancję a świadomy użytkownik to dla niego "mina". Chciałem tylko zwrócić uwagę na taki problem. Tak czy owak instalacja powinna być wykonana bezpiecznie a jej działanie sprawdzone w każdym aspekcie.
odpowietrznik Opublikowano 2 Listopada 2018 #112 Opublikowano 2 Listopada 2018 A tak naprawdę to rację ma kol.Digitrax wywalić zaw.4D dać pompę kotłową z zaworem grzybkowym do ochrony powrotu.Pompę już masz.I tak to należy wykonać
Dragster Opublikowano 2 Listopada 2018 #113 Opublikowano 2 Listopada 2018 @odpowietrznik, Wstaw swój schemat bo takowy pamiętam masz, z tym obiegiem kotłowym. Ładnie rozrysowane.
odpowietrznik Opublikowano 2 Listopada 2018 #114 Opublikowano 2 Listopada 2018 Już się robi)Co prawda to nie mój schemat ale jakoś do mnie "przyległ" bo często go tu przytaczam;) Każdy obieg niezależnie sterowany,musi działać,łaski nie robi;)
JacekFF Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor #115 Opublikowano 2 Listopada 2018 Najpierw niech zmienią podłączenie naczynia. Resztę będę testował później czy działa. Narazie ogrzewanie jest, grupy pompowe również działają prawidłowo i mieszają. Problem jest tylko z tym zaworem 4d bo nie mogę na nim przestawić ty wzrosła temperatura powrotu do kotła. Jak już uda mi się ustawić temperaturę powrotu To znów rośnie temperatura kotła ponad zadaną
Gość Opublikowano 2 Listopada 2018 #116 Opublikowano 2 Listopada 2018 22 minuty temu, krisgie napisał: Ale on to robi bo "zawsze tak robił" i daje na to gwarancję a świadomy użytkownik to dla niego "mina". Już widzę kto poniesie koszty w razie dużych uszkodzeń. Powinno dążyć się to prawidłowo wykonanej instalacji a jeżeli instalator tego nie pojmuje to niech oddaje kasę albo robi zgodnie z normą. Przecież autor tematu nie wymyśla sobie przeróbek.On po prostu uświadamia go,że jest źle i niezgodnie z normą oraz prawdopodobnie traci gwarancję na kocioł.
krisgie Opublikowano 2 Listopada 2018 #117 Opublikowano 2 Listopada 2018 Podstawianie instalatorowi pod nos kwitów z normami raczej nie załagodzi sytuacji, chcąc żeby wyszło na "moje" bez konfliktów trzeba trochę zręczności :). Co do naczynia, kolega już wie jak ma być podłączone. Co do instalacji to trzeba zasymulować kilka przypadków by instalator sam zobaczył co i gdzie nie działa i wtedy można mu podsunąć pomysły z tego wątku. Można zrobić jak piszesz i potraktować instalatora "z buta" ale osobiście nie lubię takich rozwiązań bo nikomu to nie służy.
hajtaler428 Opublikowano 2 Listopada 2018 #118 Opublikowano 2 Listopada 2018 Już nie mieszajcie bo to sporo przeróbek będzie a i tak żeby był dogrzany powrót potrzebna dodatkowa pompa na powrocie (ta czerwona musi zostać na zasilaniu bo musi zasilać grzejniki). Do tego fachman nieskory do przeróbek. Też nie jestem zwolennikiem traktowania jak to napisałeś z buta ale chyba to będzie przypadek gdzie nie będzie innego wyjścia - podejście "zrobiłem tak pisiont takich instalacji tak jak tu i nic się nie dzieje" o tym świadczy. Oczywiście najpierw należy spróbować delikatnie i po dobroci Druga sprawa to w DTR nie ma załączonego oświadczenia które trzeba odesłać do producenta a wcześniej musi podpisać je instalator(z uprawnieniami) że kocioł został zabezpieczony zgodnie z normą?
Gość Opublikowano 2 Listopada 2018 #119 Opublikowano 2 Listopada 2018 7 minut temu, krisgie napisał: Można zrobić jak piszesz i potraktować instalatora "z buta" ale osobiście nie lubię takich rozwiązań bo nikomu to nie służy Masz rację.Trzeba podejść do tematu ze spokojem,ale też nie kupujmy wszystkiego co instalator mówi.Obie strony są dorosłe i nie widzę potrzeby by do kogoś podchodzić jak do jajka-nawiasem mówiąc to instalatorowi powinno zależeć. On bierze kasę za prawidłowo wykonaną instalację i powinien być tego świadomy.
Dragster Opublikowano 2 Listopada 2018 #120 Opublikowano 2 Listopada 2018 No powiem Wam, że znam to z doświadczenia i to własnego niestety. Ciekawe kto za to zapłaci jak kopnie w d... fachmana? Bo każdy następny skasuje 2x więcej bo demontaż też kosztuje. Ja ostatecznie zrobiłem sam bo co fachman to gorszy a fachman dobry kosztem poprawek zabił na samym starcie. Wszyscy mają lokalnie dobrą opinię. Oczywiście nie wkładam wszystkich do jednej beczki by nie było. Niech kolega @JacekFF się dogada, bo to jest w jego interesie by było dobrze i bez dodatkowych kosztów.
JacekFF Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor #121 Opublikowano 2 Listopada 2018 Myślę że się dogadam bo dużo przeróbek nie ma. Zresztą pokażę mu DTR kotła w której jest informacja że jeśli kocioł nie jest podpięty zgodnie z normami i przepisami traci się gwarancję. Tu niestety już nie będzie miał argumentów by tego nie poprawić.
Gość Opublikowano 2 Listopada 2018 #122 Opublikowano 2 Listopada 2018 12 minut temu, Dragster napisał: Niech kolega @JacekFF się dogada, bo to jest w jego interesie by było dobrze i bez dodatkowych kosztów. W jego interesie? No do czego to doszło by inwestor błagał wykonawcę by on zrobił jak się należy,czyli zgodnie z normą (prawem?). No chyba,że bierzemy fachmana spod sklepu bo taniej nie podpisując żadnej umowy to wtedy faktycznie musi Nam zależeć... Nie wyobrażam sobie sytuacji,gdzie biorę firmę do wykonania roboty a potem muszę o wszystko prosić. Każdy z Nas gdzieś pracuje i ciekaw jestem czy szef również musi Nas prosić o to by robota została wykonana prawidłowo czy My o tym wiemy i właśnie tak ją wykonujemy z obawy o zwolnienie. Widzę,że niektórzy nadal traktują fachowców wyjątkowo i póki to się nie zmieni to będą takie sytuacje jak w tym wątku.Szkoda tylko tych naprawdę dobrych fachowców.
Dragster Opublikowano 2 Listopada 2018 #123 Opublikowano 2 Listopada 2018 3 minuty temu, Jamjestcichy napisał: W jego interesie? A w czyim? Płaci to wymaga. Fachman łaski nie robi, że będzie dobrze i zgodnie ze sztuką i prawem. Tu nie chodzi o błaganie tylko wykonanie tego porządnie. Kopnąć w 4 litery zawsze można tylko poszkodowany będzie wtedy jeden.
JacekFF Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor #124 Opublikowano 2 Listopada 2018 Panowie ostatnia sprawa co do tych przeróbek. Piszecie o tym podłączeniu grup pompowych przed pompą obiegową na grzejniki. Ale w czym takie podłączenie jak jest teraz przeszkadza i druga sprawa jak przetestować to podłączenie które jest teraz? Chodzi o to że ja się na tym nie znam a fachowiec może mi napiepszyć głupot. Powiem mu że ma to zmienić a on mi powie że tylko na moją odpowiedzialność i wtedy jest problem.
odpowietrznik Opublikowano 2 Listopada 2018 #125 Opublikowano 2 Listopada 2018 Jeżeli te dwie grupy pompowe to obie podłogówka a pompa jest tylko na grzejniki to przy takim podłączeniu jak już było powiedziane owa pompa i te w grupach pracują w szeregu a nie powinny.Podłączenie grup przed pompą na grzejniki sprawi że pompy pędą podłączone równolegle.Będzie jeszcze potrzebna pompa w obiegu kotłowym
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.