JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2018 #1 Opublikowano 1 Listopada 2018 Witam. Wczoraj odpalił mi hydraulik kotłownię. Kocioł defro komfort eko lux, ogrzewanie podłogowe. Ustawił na szybko moc kotła na 100%, temp zadaną 55 stopni, kocioł działa na automacie, zawór Herz 4D ustawił na 10 czyli ustawione full na ogrzewanie. Za zaworem na grupach pompowych ustawione na 25 stopni. W sobotę przyjdzie ustawić resztę ale do tego czasu braknie mi wungla bo żre ile widzi :-) a tak na poważnie. Przy ustawieniach hydraulika przez noc pochłonął 30kg węgla i nie osiągnął temp zadanej a powrót miał 31 stopni. Rano skręciłem zawór 4D na 6 i osiąga 58-60 stopni i przechodzi w nadzór. Rura od kotła jest ciepła. Gdy zawór dam na 5 to temp na kotle spada i rura od kotła jak i powrót robią się zimne. Temp powrotu spada do 29 stopni. Co robię źle bo cholera nie mogę tego rozgryźć. Nie mogę osiągnąć wyższej temp powrotu. Na zdjęciu jest zawór 4D z lewej kocioł, u dołu powrót, góra zasilanie pomp, z prawej powrót z pomp. Jeszcze jedno. Wczoraj jak pojechał hydraulik to bawiłem się tym zaworem gdy dałem bliżej zera to temp na kotle bardzo rosła. Zadana ja 55 a kocioł doszedł do 72 stopni.
Gość Digitrax Opublikowano 1 Listopada 2018 #2 Opublikowano 1 Listopada 2018 Twój magik dał dupy, ponieważ jeżeli masz pompy z zaworami 3D w grupach pompwych to zawór 4D jest zbędny. Wystarczyło zamiast niego zainstalować pompę obiegu kotłowego aby temp. powrotu była stale wysoka.
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 1 Listopada 2018 Za zaworem 4D jest pompa obiegowa która daje na te dwie grupy pompowe i na grzejniki które jeszcze nie są podpięte dlatego o nich nie wspominałem. Pompa załącza się gdy kocioł uzyska 40 stopni. No ale co z tą temp powrotu czemu jest tak niska. Gdy z 6 dam na 5 to jeszcze spada zamiast się podnosić.
odpowietrznik Opublikowano 1 Listopada 2018 #4 Opublikowano 1 Listopada 2018 No i wszystko się zgadza)Wyjaśnienie na załączonych zdjęciach.Czerwona kreska-pozycja zawieradła w zaworze,pomarańczowy trójkącik-ustawienie dziubka pokrętła
gmaj22 Opublikowano 1 Listopada 2018 #5 Opublikowano 1 Listopada 2018 Obrócic skalę i przestawić zwieradło do pionu dla "5". Zero na skali powinno byc na "12=stej" a dziesiątka na "3-ciej". Wtedy bedzie dobrze i bedzie sie zgadzać. :) Nawiasem mówiąc, to u Herza strzałka nie wskazuje pozycji zwieradła, tylko jest przesunieta o 45 stopni, co słusznie zauwazył odpowietrznik.
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #6 Opublikowano 1 Listopada 2018 No właśnie na schemacie który dostałem z zaworem jest jeszcze inaczej dlatego nie wiem co jest grane. Na schemacie jest tak że gdy dam na 0 to przepływ powinien być między 0 a 10 a u mnie taki przepływ jest między kotłem a podłogówką.
gmaj22 Opublikowano 1 Listopada 2018 #7 Opublikowano 1 Listopada 2018 Rysunki przedstawiaja sytuację z kotłem i zasilaniem z PRAWEJ strony, a u Ciebie jest z LEWEJ :) Skala jest jedynie na tej stronie co powinna, tylko że 0 na 12 stej a 10 na 3ciej - jak juz wczesniej wspomniałem.
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #8 Opublikowano 1 Listopada 2018 Tzn co mam zrobić? Jak to zmienić bo teraz rozumiem że działa źle tak?
gmaj22 Opublikowano 1 Listopada 2018 #9 Opublikowano 1 Listopada 2018 Najprościej i najkrócej: powinno być tak, że obracasz pokrętło do oporu w prawo na obecne "0". Potem całosc wraz ze skala o 90 stopni w prawo, obracajac skalę na druga stronę, żeby wyglądała tak jak ta ze zdjecia. Na odwrocie skali jest "lustrzany" nadruk.
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #10 Opublikowano 1 Listopada 2018 Ok ale czy teraz jak daję na 0 to zawór źle działa czy działa jak pokazał na zdjęciach kolega wyżej?
gmaj22 Opublikowano 1 Listopada 2018 #11 Opublikowano 1 Listopada 2018 Działa tak jak pokazał kolega na zdjęciach wyżej. W skrajnych położeniach działa własciwie. W pośrednich to juz loteria. Zrobisz jak uważasz, moją opinie juz znasz :) Zresztą...nie pierwszy raz zwraca moja uwagę, dlaczego wszyscy producenci podają, że w neutralnym połozeniu przegroda ma byc pionowo, u Herza z rysunku wynika zaś, że poziomo :) (oczywiscie przy pompie od góry mieszacza)
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #12 Opublikowano 1 Listopada 2018 No właśnie w tych pośrednich jest dziwnie bo jest na 6 i jest ok ale jak dam na 5 to temperatura kotła spada i to bardzo szybko. Czyli by to poprawić muszę zawór odkręcić i przestawić o te 90 stopni?
Przemyslaw85 Opublikowano 1 Listopada 2018 #13 Opublikowano 1 Listopada 2018 Moim zdaniem skalę to ma dobrze ustawioną.Pytanie dlaczego na podłogę idzie pełną moc. Przecie tam winno płynąć aktualnie om 24 stopni. Dopiero w największe mrozy ok 30, albo zwiększyć moc pompy.Nie ominie cię jeszcze zakup słownika. Bez tego nie upilnujesz temp wody płynącej na układ.Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 1 Listopada 2018 #14 Opublikowano 1 Listopada 2018 Nie zawór tylko sam trzpień. Widzę, że trzeba poprowadzic Cie za raczkę. :) 1/obracasz pokretło do oporu w prawo. 2/ściągasz czarne pokretło, ściągasz skalę 3/zakładasz z powrotem pokretło na trzpień zaworu (bez skali) i przekręcasz trzpień o 90 stopni w prawo 4/ ściagasz pokrętło, zakładasz skalę odwrotną strona, niz była poprzednio, taqk aby skala zawirerała sie pomiędzy godz. 12stą a 3cią. żerówka na 12stej, dziesiatka na 3ciej. 5/zakładasz z powrotem pokrętło i przykręcasz Kolego Przemysław85 - nie wprowadzaj teraz zamieszania, poczekaj cierpliwie, aż temat sie wyjasni.
sambor Opublikowano 1 Listopada 2018 #15 Opublikowano 1 Listopada 2018 Nic nie przekręcaj, Najpierw sprawdź czy pozycja 0 na skali jest pozycją w której całe ciepło idzie z powrotem do kotła. Czyli dajesz pokrętło na zero , załączasz pompę dla podłogi i czekasz z ręką na rurze powrotnej, jak rura od powrotu na kocioł robi się gorąca to masz wszystko OK. Jak nie to zrób to co kolega radzi z obrotem pokrętła.
gmaj22 Opublikowano 1 Listopada 2018 #16 Opublikowano 1 Listopada 2018 Ależ tak właśnie będzie, bo przegroda w połozeniu na "5" jest poziomo. Sęk w tym, aby była pionowo i dlatego te wszystkie zabiegi z przestawianiem osi i skali.
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #17 Opublikowano 1 Listopada 2018 To co mam w końcu sprawdzić bo już nie wiem. Jadę właśnie na budowę więc bądźcie online ;-)
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #18 Opublikowano 1 Listopada 2018 14 minut temu, sambor napisał: Nic nie przekręcaj, Najpierw sprawdź czy pozycja 0 na skali jest pozycją w której całe ciepło idzie z powrotem do kotła. Czyli dajesz pokrętło na zero , załączasz pompę dla podłogi i czekasz z ręką na rurze powrotnej, jak rura od powrotu na kocioł robi się gorąca to masz wszystko OK. Jak nie to zrób to co kolega radzi z obrotem pokrętła. Tak rura powrotna do kotła zrobiła się gorąca
gmaj22 Opublikowano 1 Listopada 2018 #19 Opublikowano 1 Listopada 2018 Czyli potwierdza sie fakt, że przy ustawieniu na 5 przegroda będzie poziomo :) PS: Muszę przyznać, że przyzwyczajenia wzięły górę i na kazden zawór 4D patrzę tak samo :) Okazuje się, że kol. sambor tu ma rację i taka pozycja przegrody (pozioma) jest specyficzna dla tego typu zaworu Herza.
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #20 Opublikowano 1 Listopada 2018 Czyli jest źle i trzeba przestawić?
gmaj22 Opublikowano 1 Listopada 2018 #21 Opublikowano 1 Listopada 2018 Napiszę tak: jeśli trzymac się ściśle rysunków Herza, to posłuchać sambora i nic nie robić, a przyczyn niestabilnej sytuacji z temperaturami szukac gdzie indziej. Jeśli zas chcesz sprawdzić jak zadziała przy ustawieniu "współpradowym", to możesz zrobić jak napisałem. Zawsze możesz zrobić "reset" do punktu wyjscia :) To maksymalnie 15-30 minut "zabawy"
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #22 Opublikowano 1 Listopada 2018 Nie wiem co to jest nie tak ale nie ogarniam tego. Gdy dam zawór na 4 jak na i wszystkie 4 rury robią się zimne
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #23 Opublikowano 1 Listopada 2018 Gdy dam na 3 rura od kotła i powrót robią się ciepłe
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #24 Opublikowano 1 Listopada 2018 Ale wtedy spada temp na grupach pompowych
PioBin Opublikowano 1 Listopada 2018 #25 Opublikowano 1 Listopada 2018 Ustal jak położona jest ta przesłona w środku zaworu. Nie patrz na razie na skale. Powinno byc jak niżej. Jak nie jest to przestaw według tego co pisał @gmaj22 i będzie dobrze i logicznie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.