Gość berthold61 Opublikowano 18 Listopada 2018 #26 Opublikowano 18 Listopada 2018 Nie wiem jaki ty masz typ podajnika ale ja mam pancerpola najmniejszego i w tym kolanku żeliwnym były trzy otwory i ja dwa z nich zaślepiłem bo tamtędy szło za dużo powietrza i po pierwsze prawdopodobnie żar zbyt daleko schodził a drugie to rosła mi temperatura podajnika nawet do 45 stopni na niskich mocach , po zaślepieniu temp podajnika nigdy nie przekroczyła 32 stopnie więc żaru w kolanku ani rurze pewnie już nie ma , u ciebie może być podobnie choć ja nie znam twojej konstrukcji .
marcus312 Opublikowano 19 Listopada 2018 #27 Opublikowano 19 Listopada 2018 Tak jak kolega wyżej napisał im niżej schodzi żar w palniku tym mocniej nagrzewa się kolano i rura podajnika to sprzyja gromadzeniu się nagaru który utrudnia swobodne przemieszczanie się opału ,prowadzi to między innymi do mielenia opału zakleszczania ślimaka aż do zerwania zawleczki.
Robot16 Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor #28 Opublikowano 25 Listopada 2018 marcus312 i tu chyba macie całkowita racie,a i piec już tez ma około 10 -latek,będę próbował ten nagar wyczyścić,bo wymiana palnika ,czyli samej rury i tego pudła co siedzi retorta,bez silnika to 500 zł dzięki...............
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.