Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec miele ekogroszek?

Robot16

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

Nie wiem jaki ty masz typ podajnika ale ja mam pancerpola najmniejszego i w tym kolanku żeliwnym były trzy otwory i ja dwa z nich zaślepiłem bo tamtędy szło za dużo powietrza i po pierwsze prawdopodobnie żar zbyt daleko schodził  a drugie to rosła mi temperatura podajnika nawet do 45 stopni na niskich mocach , po zaślepieniu temp podajnika nigdy nie przekroczyła 32 stopnie więc żaru w kolanku ani rurze pewnie już nie ma , u ciebie może być podobnie choć ja nie znam twojej konstrukcji .

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej napisał im niżej schodzi żar w palniku tym mocniej nagrzewa się kolano i rura podajnika to sprzyja gromadzeniu się nagaru który  utrudnia swobodne przemieszczanie się opału ,prowadzi to między innymi do mielenia opału zakleszczania ślimaka aż do zerwania zawleczki.

Opublikowano

marcus312 i tu chyba macie całkowita racie,a i piec już tez ma około 10 -latek,będę próbował ten nagar wyczyścić,bo wymiana palnika ,czyli samej rury i tego pudła co siedzi retorta,bez silnika to 500 zł dzięki...............

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.