Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Visitor1230
Opublikowano
  W dniu 17.09.2018 o 21:28, Benton661 napisał(a):

Osobiście nie chciałbym, żeby taki "Leonardo" albo inny "Active+" palił za mnie w kotle, bez mojej ingerencji czy korekty ustawień, ale cóż, może takie czasy nadeszły…

Rozwiń  

A dlaczego nie. Tyle ile trzeba uzytkownik moze sobie ustawic. Zawsze jednak mozemz wrocic do szuflowania wegla.

Opublikowano

@Benton661 to jest po prostu wygodne, i to chyba w tym kierunku ma iść bo przecież nie widzisz na forum aby ktoś się pytał o ustawienia w/w kotłów bo ma "problem". Ok, ty sobie poradzisz, Sambor i wielu innych, ale nie wszyscy w tym temacie siedzą. I broń Boże nic nie piszą o obrotówkach bo się na tym nie znam.

@Visitor1230 ja nie jestem techniczny, człowiek uczy się całe życie a na temat w/w systemów informacji jest jak na lekarstwo, na pewno celowo utrzymywane są pewne rzeczy w tajemnicy.

Gość Visitor1230
Opublikowano
  W dniu 17.09.2018 o 21:32, Benton661 napisał(a):

Skończcie w końcu panowie szydzić z obrotówek, bo urągacie całej masie użytkowników, którzy je posiadają i są zadowoleni

Rozwiń  

Cofnij sie o kilka postow . I sprawdz kto tu zaczal z kogo szydzic. 

Opublikowano

Przepraszam, poniosło mnie ;)

Mimo wszystko, kolegom Eliksowi i Visitorowi 1230 szczerze życzę zadowolenia ze swoich kotłów w nadchodzącym sezonie grzewczym. Mam nadzieję, że podzielicie się opiniami. A szuflowania węgla to raczej nikomu nie życzę :)

Opublikowano

No ja mam taki plan aby wstawiać systematycznie filmy na YT. Palenie, czyszczenie i takie tam pierdoły jakie wyjdą w trakcie. Na pewno się tym z wami podzielę z czystej ciekawości i dla potomności ;)

Gość Visitor1230
Opublikowano

Ja tam bede zdawal relacje na forum. A tak na krotko to wczoraj puscilem sobie kociol na noc bo chlodno bylo. I juz widze ze moj bufor to tylko polowa tego co min. potrzeba.  Ale o tym pozniej i na innym watku

Opublikowano

Osobiście ciekawi mnie, jak poradzi sobie ten palnik z różnymi rodzajami pelletu. Wiem z doświadczenia, że każdy pellet ma inną gęstość nasypową, co za tym idzie i ciężar... Jak sprawdzam wydajność podajnika, wychodziło mi czasem 9 kg/h, ale zdarzało się i 20 kg/h... To wymagało konkretnej zmiany ustawień...

Opublikowano (edytowane)

Proponuję założyć oddzielny wątek, gdzie każdy mógłby podzielić się swoimi uwagami i spostrzeżeniami n/t swoich palników i kotłów, by nie zaśmiecać przypadkowych tematów. Tylko kulturalnie i bez kłótni ;)

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

Mówisz o takim tematycznym dziale że każda marka kotła ma tam oddzielny opis pracy itd. tak? Kotłownia,  opis kotła , czym, ile i ogólne wrażenia /problemy. 

Opublikowano (edytowane)

Nie, myślałem o takim temacie np:

KOTŁY I PALNIKI PELLETOWE - Wasze wrażenia i opinie

Każdy może dodać coś o swoim kotle i palniku, szukającym też na pewno się przyda ;)

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

Założyłem... ;)  Zapraszam ;)

• Zgadzam się 1
Opublikowano
  W dniu 17.09.2018 o 21:32, Benton661 napisał(a):

Skończcie w końcu panowie szydzić z obrotówek, bo urągacie całej masie użytkowników, którzy je posiadają i są zadowoleni

Rozwiń  

Ale tu właśnie nikt z nich nie szydzi... Ja osobiście lubie obrotówki - mają swoje zalety, ale porównywanie konstrukcji np. kołtona, gdzie tech jeszcze 9 miesięcy temu nie mógł uruchomić dobrze KIPIego do producentów specjalizujących się w pellecie też dobre nie jest.

Jak autor kupi kocioł z obrotówką i dołoży bufor  a instalacja będzie po Bożemu to będzie więcej niż zadowolony - ustawi palnik w optymalnych warunkach i nawet mocą nie musi modulować bo zawsze będzie ładować bufor w podobnych warunkach. Może czasem coś grzebnie jak pellet zmieni.

Jak ktoś kupi kocioł za 30 tys. i ma spieprzoną instalację to też zadowolony nie będzie.
Jak kogoś stać na piec za 20 tys. to raczej nie kombinuje z pelletem po 600 zł. Kupuje Olczyka i ma spokój całą zimę

Szkoda tylko, że część producentów kotłów węglopodobnych z palnikami przegina z cenami - 12, 13, 14 tysięcy to już dla mnie przegięcie...

Ciekawią mnie za to kondensacyjne kotły na pellet - ma ktoś z tym jakieś doświadczenia?

Opublikowano

Kocioł wstawiony i uruchomiony. Dzisiaj jego pierwsza dobra. Pellet jaki zakupilismy to Lava Premium Pellets. Na chwilę obecną pracują tylko dwa grzejniki, część ogrzewania podłogowego i zasobnik na wodę. Miejmy nadzieje, że wszystko bedzie dzialalo prawidlowo. Przy uruchomieniu serwisant dodatkowo podłączył moduł internetowy econet - czy ktorys z uzytkownikow ma cos takiego w kotle i moze wypowiedziec soe na temat jego funkcjonalnosc

Pozdrawiam

IMG_20180918_173813721_HDR.jpg

Gość Visitor1230
Opublikowano (edytowane)

Econet Pluma to najbardziej przejrzysta platforma do sterowania i podgladu parametrow jaka znam. Steruje kotlem i zmieniam parametry  bedac poza domem. Moze jakies zdjecia z wnetrza kotla poprosimy.

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano

Ładnie wygląda. Dawaj coś na żywca, jak to sie pali.

Opublikowano
  W dniu 18.09.2018 o 19:43, Visitor1230 napisał(a):

Econet Pluma to najbardziej przejrzysta platforma do sterowania i podgladu parametrow jaka znam. Steruje kotlem i zmieniam parametry  bedac poza domem. Moze jakies zdjecia z wnetrza kotla poprosimy.

Rozwiń  

Hmm... a ile znasz tych platform? :)

Opublikowano

Jak Plum ma to i Tech musi :-)

Opublikowano

Tech od początku chciał i starał się o to by jego stery napędzały palniki KIPI to wiem na sto procent a że wybrano PLUM to już sprawa producenta palników jakies względy pewnie wygrały.

Opublikowano
  W dniu 18.09.2018 o 20:37, tedi90 napisał(a):

Tech od początku chciał i starał się o to by jego stery napędzały palniki KIPI to wiem na sto procent a że wybrano PLUM to już sprawa producenta palników jakies względy pewnie wygrały.

Rozwiń  

Pewnie temu, że PLUM już robił dla Pellasa, Lazara.
Tech wtedy też za bogato nie wyglądał.

Teraz Tech wypuścił 2 modele pod pellet - mieli problem, żeby to uruchomić jeszcze rok temu, ale producenci kotłów, którzy współpracują z techem wymagali, żeby kipi był też na tym.
Ciekawe jak to działa...

Opublikowano
  W dniu 19.09.2018 o 05:42, shogunzlasa napisał(a):

Teraz Tech wypuścił 2 modele pod pellet - mieli problem, żeby to uruchomić jeszcze rok temu, ale producenci kotłów, którzy współpracują z techem wymagali, żeby kipi był też na tym.
Ciekawe jak to działa...

Rozwiń  

no comment.

Opublikowano (edytowane)

To masz porównanie, :) 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu